STUDIU 24 de ore de nesomn sunt echivalente cu o beţie cruntă. Şoferii nedormiţi conduc „pe şapte cărări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care urcă la volan după o noapte de nesomn sunt incapabili de a conduce, iar simţurile le sunt amorţite asemeni unei persoane care a consumat alcool, potrivit unui studiu realizat în cadrul Laboratorului de Psihologie experimentală “Gh. Zapan” din Bucureşti.

Potrivit unui studiu realizat de către profesorii şi studenţii Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti, cei care nu au dormit timp de 24 de ore n-ar trebui să se urce la volan, oboseala încetinind simţurile persoanei.

Pentru a demonstra asta, profesorii au stabilit un grup de 68 de studenţi cu vârste între 19 şi 24 de ani, atât fete cât şi băieţi şi i-a împărţit în două echipe egale. Una dintre ele n-a dormit timp de 24 de ore, iar una a avut program normal de somn, iar a doua zi au avut de trecut testul de a conduce o maşină.

Somnul te ţine treaz la volan

“În contextul actual, lipsa de somn este un fapt tot mai frecvent, cauzat de implicarea crescută în diverse activităţi. Lipsa de somn determină scăderea activității metabolice a creierului, scăderea temperaturii corpului, creșterea ritmului cardiac și scăderea sistemului imunitar”, au explicat cercetătorii.

Iar concluzia a fost evidentă: cei care nu au dormit au avut rezultate mult mai scăzute decât cei care au dormit. Tinerii au trecut şi prin mai multe teste de reactivitate la stimuli multipli, cum ar fi prezentarea pe monitoare a unor stimuli coloraţi, la care participantul a trebuit să răspundă apăsând butoanele apropiate tabloului de răspuns şi cu pedalele de picioare. Ideea era ca aceştia să răspundă cât mai repede la stimuli. Participanţii la studiu au mai trecut prin probe în care li s-a măsurat reacţia la stimuli acustici.

“În urma cercetării, s-a constatat faptul că privarea de somn duce la scăderea sensibilității tactile a mâinii, făcând dificil controlul normal asupra volanului. În asemenea situații, conducătorul de autovehicul va înceta să mai conștientizeze controlul tactil al volanului. Acest fapt va duce la slăbirea tonusului muscular și la blocarea mișcării de apucare-ținere, accidentul devenind imminent”, sunt concluziile cercetării realizate sub îndrumarea prof. dr. Mihai Aniţei şi a asist. dr. Mihaela Chraif.

CITIŢI ŞI STUDIU Un pahar de vin roşu îi poate face pe şoferi să nu mai distingă culorile

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite