VIDEO DNA l-a informat pe Adrian Severin că începe urmărirea penală în cazul său, pentru luare de mită şi trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Naţională Anticorupţia i-a comunicat, astăzi, europarlamentarului Adrian Severin, începerea urmăririi penale asupra sa, pentru acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă. În urma unei anchete a jurnaliştilor de la "The Sunday Times", europarlamentarul român ar fi acceptat să facă lobby pentru o serie de amendamente, în schimbul unei sume de bani.

Adrian Severin, de la student comunist, la ministru şi apoi la urmărit penal pentru luare de mită

Severin a fost chemat, vineri dimineaţă, la sediul DNA pentru a fi audiat în scandalul mitei de la Parlamentul European (PE), dezvăluit în urma unei anchete a jurnaliştilor de la "The Sunday Times", potrivit căreia europarlamentarul român ar fi acceptat să facă lobby pentru o serie de amendamente, în schimbul unei sume de bani.

"La data de 18 iulie 2011, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Severin, Membru al Parlamentului European, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă. La data de 22 iulie 2011, învinuitului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală", arată un comunicat de presă al DNA.

Astăzi dimineaţă, Severin s-a prezentat la sediul DNA pentru audieri cu privire la dosarul de trafic de influenţă.

La ieşirea din sediul DNA, europarlamentatul român a declarat că "a fost o discuţie preliminară" şi că nu va face nicio declaraţie pe durata acestei proceduri. Adrian Severin s-a declarat deschis la colaborarea cu procurorii anticorupţie, considerând că se află "de aceeaşi parte a baricadei" cu această instituţie.

"Voi colabora cu ei, pentru că mă consider de aceeaşi parte a baricadei cu ei. Eu astăzi plec în concediu şi chiar mă bucur că înainte să plec am avut această discuţie", a precizat Severin, adăugând că cel mai probabil va avea şi alte întâlniri cu procurorii DNA, informează Mediafax.

Citeşte şi:
EXCLUSIV Adrian Severin şi călăul său, jurnalistul Jonathan Calvert de la „Sunday Times"

VIDEO Bruxelles: Adrian Severin, fără imunitate parlamentară/ Euro - alesul se apără: manevre obscure vor să mă decredibilizeze

Directorul Institutului de Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, că "s-ar putea ca procurorii să nu meargă până în instanţă". El a adăugat că este o "zi tristă, dar dreaptă" şi că "trebuie să aşteptăm ce au de spus procurorii, dar atenţie! Nu trebuie să confundăm lobby-ul cu traficul de influenţă".

"În lobby nu înseamnă că-i plăteşti pe cei care hotărăsc legile, ci îi convingi de ce trebuie să adopte amendamentele", a adăugat directorul IPP. Adrian Moraru a atras atenţia că Adrian Severin, aflat în faţa acestor acuzaţii, ar trebui, totuşi, să-şi depună demisia de onoare.

Originile scandalului de trafic de influenţă

În primăvara acestui an, reporterii "The Sunday Times" au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, a relatat atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

VIDEO "Amendamentele Severin" - Cum se vor schimba regulile UE după scandalul Euroşpaga

În 20 martie, PE a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică "The Sunday Times" împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Aflat în faţa acuzaţiilor, Adrian Severin a declarat că nu este corupt, ci doar incomod. Fostul ministru de Externe s-a retras din grupul socialiştilor europeni, la cererea liderului acestora, Martin Schultz, dar a refuzat să demisioneze din PE. Membru PSD, Adrian Severin s-a retras şi din rândul social-democraţilor, după ce oficialii PSD i-au cerut demisia. În data de 23 iunie, PE i-a ridicat imunitatea politicianului român.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite