VIDEO Bruxelles: Adrian Severin, fără imunitate parlamentară/ Euro - alesul se apără: manevre obscure vor să mă decredibilizeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputaţii au votat astăzi la Bruxelles, în plen, ridicarea imunităţii parlamentare a lui Adrian Severin, europarlamentar român acuzat în scandalul „Mită contra amendamente".

Aceasta este ultima decizie înaintea începerii unei anchete a procurorilor români, în cazul în care votul va confirma ca europarlamentarului român să-I fie ridicată imunitatea pentru această acuzaţie. După decizia de astăzi a Parlamentului, Adrian Severin a anunţat că se consideră în continuare "victima unei înscenări" şi că ridicarea imunităţii face posibilă, "după luni de ezitări, acuzaţii nefondate, demagogie şi minciună", cercetarea sa în cazul "Mită contra amendamente".

Reacţia lui Severin: Victima unor manevre obscure

"Faptul că această cercetare abia acum urmează să înceapă este în sine o dovadă că tot ceea ce s-a afirmat până acum este expresia unui justiţiarism rău şi mincinos. Din păcate, el nu m-a lovit doar pe mine, ci şi România care, prin mine, în ultimele luni, a pierdut importante poziţii de influenţă deloc uşor de recuperat. De aceea, bucuria multor români este absurdă", susţine Severin.

El mai susţine că tot scandalul este "rezultatul unor manevre obscure" prin care s-a urmărit decredibilizarea sa. "Nu voi accepta niciodată ca interese economico-politico-mediatice meschine să mă învingă. Voi lupta până la capăt pentru a-mi demonstra nevinovăţia", a mai spus Severin.

Faptele de care este acuzat Severin

La 21 martie 2011, Departamentul Naţional Anticorupţie din România a iniţiat un proces împotriva lui Adrian Severin, membru al Parlamentului European, pe baza unor informaţii conform cărora între decembrie 2010 şi martie 2011, europarlamentarul român ar fi acceptat a fi o ofertă de plată de 100.000 de euro de la reprezentanţii unei companii de lobby prezentată sub numele de "Taylor Jones". Banii erau oferiţi europarlamentarului în schimbul sprijinului său în Parlamentul European pentru un proiect de modificare a Directivei privind sistemele de garantare a depozitelor în ceea ce priveşte termenul de rambursare a deponenţilor în cazul unui faliment bancar.

Cum a acţionat europarlamentarul român

Potrivit autorităţilor române, verificările preliminare efectuate (referitoare, în special, la o declaraţie de către un alt membru al Parlamentului European, o copie a facturii şi înregistrări audio furnizate de către mass-media) au dus la suspiciunea potrivit căreia, după înţelegerea cu reprezentanţii aşa zisei companii de lobby, Severin a contactat - atât personal cât şi prin secretariatul acestuia - cel puţin un alt membru al Parlamentului European (n.n. eurodeputatul român Sebastian Bodu), cu scopul de a descoperi dacă un amendament a fost depus pentru dezbatere în Comisia pentru Afaceri Juridice în ceea ce priveşte termenul de rambursare a deponenţilor în cazul unui faliment bancar.

După ce a asigurat "reprezentanţii" companiei de lobby că amendamentul lor a fost depus, Severin le-a promis că va sprijini modificarea acestuia şi a cerut plata unei rate iniţiale de 12 000 € pentru serviciile prestate - o sumă pentru care a fost emisă factura.

Cum se apără Severin

Severin a susţinut în timpul audierilor legate de cererea de ridicare a imunităţii sale că el a acţionat fiind convins că respectivul contract cu „firma de lobby" a fost în mod legal şi că nu ar fi generat nici un conflict de interese cu atribuţiile sale parlamentare. Mai mult decât atât, factura a fost el prezentată pentru servicii de consultanţă. Un amendament similar cu cel solicitat de către „compania de lobby" a fost depus de către Sebastian Bodu care susţine că a făcut acest lucru potrivit convingerilor sale.

De la manipulare la provocare

Acuzarea se bazează pe probe obţinute prin „manipulare", jurnaliştii de la The Sunday Times au acţionat ca „agenţi provocatori", iar domnul Adrian Severin poate fi anchetat dar nu şi reţinut sau arestat. Acestea sunt aprecierile raportului întocmit de italianul Francesco Speroni pentru ridicarea imunităţii europarlamentarului român acuzat în scandalul „Mită contra amendamente".

„Trebuie remarcat faptul că autorităţile române au întemeiat cererea lor, pe declaraţiile şi înregistrările audio furnizate de către compania creată de Sunday Times. Această documentaţie este rezultatul manipulării reporterilor Sunday Times, care au intrat în Parlamentul European sub o identitate falsă şi cu intenţia de a comite o fraudă", se arată în raportul Speroni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite