Adrian Severin, de la student comunist, la ministru şi apoi la urmărit penal pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Naţională Anticorupţia i-a comunicat europarlamentarului Adrian Severin începerea urmăririi penale asupra sa, pentru acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă. Severin a fost chemat la sediul DNA pentru a fi audiat în scandalul mitei de la Parlamentul European, dezvăluit în urma unei anchete a jurnaliştilor de la "The Sunday Times", potrivit căreia europarlamentarul român ar fi acceptat să facă lobby pentru o

Europarlamentarul român a deţinut, înainte de anul 1989, mai multe funcţii în Uniunea Asociaţiilor Studenţilor Comunişti (UASCR), ultima fiind cea de şef al comisiei culturale a Consiliului UASCR din Centrul universitar Bucureşti. În aprilie 2001, Victor Ciorbea povestea că, atunci cînd a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti, nu a ajuns şef de promoţie din cauza relaţiilor lui Severin cu Partidul Comunist, acesta devenind şef de promoţie în locul lui Ciorbea.

Citeşte şi:
VIDEO DNA a decis: Începe urmărirea penală a lui Adrian Severin, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă

Cîtă vreme a făcut parte din PD, Adrian Severin a fost unul dintre cei mai duri critici ai actualilor săi colegi din PSD. În ianuarie 1995, Adrian Severin a declarat, referindu-se la cartea "Revoluţie şi reformă" semnată de Ion Iliescu, că "această carte probează că atunci cînd nu te ajută memoria, te ajută imaginaţia". Severin l-a atacat şi pe Viorel Hrebenciuc, pe care l-a acuzat în iulie 1994 care ar achiziţiona certificate de proprietate de pe piaţa neagră.

În februarie 1994, Adrian Severin i-a luat apărarea lui Traian Băsescu în afacerea Flota: "Nu putem înlocui prezumţia de buna credinţă cu prezumţia de rea credinţă şi nu putem judeca în stilul: unde noi credeam că am fi făcut o afacere mai bună înseamnă că celălalt a înşelat", a spus Severin.

În septembrie 1997, într-un interviu publicat luni de cotidianul "Azi", ministrul de externe Adrian Severin declara că "vreo doi- trei directori ai unor cotidiane de mare tiraj sînt agenţi ai unor servicii străine, vreo doi şefi de partid celebri sînt şi ei agenţi străini bine finanţaţi din afară, cîţiva "mari luptători pentru drepturile omului" sînt foşti informatori ai Securităţii, iar cîţiva "mari combatanţi anti-corupţie" au făcut mari matrapazlîcuri şi acum sînt şantajaţi unii de alţii". Severin invoca probe "indiscutabile", la care ar fi avut acces datorită funcţiei deţinute în Cabinetul Ciorbea. Severin a adăugat că apartenenţa unor importante personalităţi publice din România la servicii secrete străine este "un lucru cunoscut de toată lumea". Severin nu a reuşit să probeze vreuna dintre afirmaţiile sale, fiind, în cele din urmă, obligat să demisioneze din funcţia de ministru.

În iunie 1998, deşi era deputat, Adrian Severin făcea parte şi din Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) de la douaă societăţi de stat: Petrolexport SA şi Tehnoimport.

În iunie 2003, Traian Băsescu, la acea vreme preşedintele PD, îl lăuda pe Adrian Severin, considerîndu-l unul dintre politicienii care "imping Romania spre modernizare". În ianuarie 2007, preşedintele PSD Mircea Geoană a încercat să-l schimbe pe Adrian Severin din Prezidiul Partidului Socialistilor Europeni pentru a-l pune în loc pe Cristian Diaconescu. Severin a răspuns: "Faptul ca PSD incearca sa ma schimbe inseamna a decredibiliza importanta Congresului PES al carui vot ar insemna ca nu conteaza. Eu nici n-am murit, nici postul nu mi s-a vacantat."

Adrian Severin a fost membru al CPUN (februarie-mai 1990); secretar de stat pentru privatizare în Ministerul Economiei Naţionale (martie-iunie 1990); ministru de stat, asistent al primului ministru pentru reformă şi relaţia cu parlamentul (1990-1991); preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Privatizare şi Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (1991-1992); membru al FSN, vicepreşedinte al PD/FSN (iunie 1993); deputat FSN de Bucureşti (1990-1992); deputat PD/FSN de Vrancea (1992-1996 şi 1996-1999), deputat PDSR/PSD (din 2000)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite