Raluca van Staden a inventat senzorii pentru depistarea cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reputat cercetător peste hotare, Raluca van Staden, a făcut descoperiri remarcabile în diagnosticarea cancerului. Ea s-a numărat printre câştigătorii de anul trecut ai competiţiei Gala Premiilor în Educaţie organizată de Fundaţia “Dinu Patriciu”.

Mai citiţi şi:

Cele mai mari premii în Educaţie

A ales să devină cercetător ghidându-se după teza laureatului Premiului Nobel pentru medicină Szent Gyorgyi: “A cerceta înseamnă a vedea ceea ce toţi oamenii văd şi a gândi ceea ce nimeni nu a mai gândit”. Talentul pentru chimie i s-a transmis de la tatăl său, care i-a fost profesor în liceu la această materie. “Pasiunea mea din copilărie este muzica. Îmi doream să fiu pianistă. Tatăl meu mi-a fost profesor de chimie din clasa a IX-a. Este un om deosebit care a schimbat drumul multora. Şi-a spus că nu poate să nu mă înveţe tocmai pe mine”, a spus Raluca van Staden.

Înclinaţia pentru ştiinţele exacte s-a transformat repede în performanţă. Raluca van Staden  a câştigat şase proiecte naţionale de cercetare, la unul dintre ele fiind director de proiect, iar la alte trei a fost diector ştiinţific.

Premiată la Geneva

În cadrul proiectului unde a fost director, PORFSENS, ea a construit noi senzori bazaţi pe pasta de diamante, pentru analiza produselor farmaceutice şi alimentare. Prin cercetările sale, a obţinut rezultate deosebite în diagnosticarea cancerului la sân, la ovare, a cancerului gastric şi a prostatei. Boala este depistată prin introducerea senzorului mai mic ca un bob de orez în sângele prelevat de la pacient. Proiectul Ralucăi a avut ca rezultate şapte lucrări publicate în reviste de specialitate şi cinci comunicări orale la congrese internaţionale. Cele două cereri de brevet  au fost recompensate cu medalia PROINVENT,cu  trei medalii de aur şi cu numeroase premii speciale internaţionale, la saloanele de la Geneva, Varşovia şi Moscova de anul trecut şi din acest an.

Lider mondial în expertiză


Preparator şi ulterior asistent universitar la Universitatea din Bucureşti, Raluca a plecat în 1998 cu o bursă postdoctorală la Universitatea din Pretoria, Africa de Sud, unde a fost în perioada 2001-2006 senior lector şi profesor asociat. În 2007, Fundaţia Naţională de Cercetare din Africa de Sud avea să o desemneze lider mondial în expertiză.

Raluca a primit săptămâna trecută diploma de Cetăţean de onoare al oraşului Câmpulung Muscel.”Am primit premiul în cadrul Zilelor oraşului Câmpulung, pentru rezultatele deosebite în cercetare şi pentru promovarea localităţii în lume”, a mai spus ea.

Raluca şi-a implicat şi studenţii în proiectele sale, stimulându-le astfel creativitatea. La institutul din Capitală unde lucrează, Raluca coordonează o echipă de tineri entuziaşti, care au absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Universitatea din Bucureşti.


Mini-interviu

Ce a reprezentat pentru dvs. premiul oferit de Fundaţia Fundaţia “Dinu Patriciu”?

Acesta şi cel de cetăţean de onoare al Câmpulungului îmi sunt cele mai dragi.

Cum se împacă chimia cu muzica?

Se împacă foarte bine. Nu pot renunţa la niciuna dintre pasiuni. Pe vremea când eram studentă la Conservator, doar intram în universitate şi mă simţeam relaxată.

Înscrie-te la Gala Premiilor în Educaţie!

Fundaţia „Dinu Patriciu“ recompensează oamenii, proiectele şi organizaţiile cu impact semnificativ asupra sistemului educaţional din România. Înscrierile la Gala Premiilor în Educaţie au loc până la 27 septembrie. Pentru a intra în competiţie, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul www.premiileineducatie.ro, să completaţi online formularul de concurs şi să-l trimiteţi prin poştă la adresa Fundaţiei „Dinu Patriciu“: Bdul Mircea Eliade nr. 2, sector 1, Bucureşti România, cod poştal 012013. Sub mesajul „Când premiem educaţia, o facem mai puternică!“, fundaţia oferă premii în valoare totală de 250.000 de euro. Câştigătorii vor fi anunţaţi la 27 octombrie, la Palatul Parlamentului.

Profil

Data naşterii: 16 iulie 1969, Câmpulung Muscel, Argeş
Studii:  A absolvit Facultatea de Chimie, Universitatea Bucureşti în 1992
A absolvit Universitatea Naţională de Muzică în 1996
A absolvit un master în compoziţie în 1997
Experienţă: analiză biomedicală, farmaceutice
2001-2006- senior lector şi profesor asociat Universitatea din Pretoria
Familie: soţul- cercetător de origine sud-africană. Are doi copii

Mai citiţi şi:
Andrei Cojan premiază cei mai buni profesori

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite