Andrei Cojan: A premiat cei mai buni profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul a coordonat ediţia naţională de anul trecut a Galei Profesorului Bologna, proiect cu care a câştigat menţiune specială, la competiţia Gala Premiilor în Educaţie organizată de Fundaţia „Dinu Patriciu“.

Cele mai mari premii în Educaţie

Tânărul a condus o echipă de peste 120 de studenţi care, timp de opt luni, a selectat cei mai apreciaţi profesori din ţară. „Evenimentul a însemnat în primul rând o echipă foarte unită în rândul studenţilor. Am avut încredere în proiectul nostru, deşi bugetul de organizare a fost unul restrâns, 2009 fiind primul an de criză. Pentru acest proiect, Fundaţia «Dinu Patriciu» ne-a premiat cu o menţiune specială, în valoare de 2.000 de euro“, explică Andrei.

Prin gala pe care a organizat-o, Andrei a încercat să schimbe viziunea despre profesorii din România, şi, totodată, să-i determine pe aceştia „să fie centraţi pe studenţi“. Cu alte cuvinte, echipa Gala Profesorului Bologna a creat profilul unui bun pedagog, în ceea ce priveşte metodele de predare, de evaluare şi relaţia pe care o are cu studenţii.

Dascăli care au transformat cursul în metaforă
„A câştigat un profesor de psihologie din Cluj care s-a evidenţiat printr-o metodă originală de predare“, spune Andrei. Cursul profesorului respectiv a fost conceput ca o metaforă. Dascălul a suscitat interesul studenţilor venind la ore cu un pahar în care a introdus pietre.
„Profesorul i-a întrebat dacă paharul este plin şi toţi studenţii au răspuns «da». Atunci cadrul didactic a pus în pahar pietre mai mici şi i-a întrebat din nou pe studenţi, care au răspuns amuzaţi că paharul este plin. Povestea s-a repetat cu nisip foarte fin şi cu cafea“, a mai spus Andrei. Pietrele mari reprezintă ţelurile în viaţă, pietrele  mici obiectivele, iar nisipul reprezintă detaliile de zi cu zi. Tâlcul demonstraţiei se referă la faptul că nu trebuie să-ţi pierzi timpul cu lucruri mărunte, paharul fiind timpul din viaţa noastră. Pe lângă toate acestea, profesorul a mai spus că întotdeauna trebuie să existe disponibilitatea pentru o cafea cu prietenii şi şi-a invitat studenţii după curs la cafenea. 

„Exact asta încercăm să reuşim, ca profesorii să fie priviţi altfel şi să nu mai existe doar relaţia formală între student şi profesor. Toţi profesorii pe care îi căutăm sunt de acest gen şi toţi ţin cursuri prin care îşi atrag studenţii“, mai spune Andrei.

Voluntariatul, cea mai mare pasiune
Andrei consideră că voluntariatul în mediul studenţesc oferă tânărului mai multe perspective, pentru că inevitabil intră în contact cu Resursele Umane, adică trebuie să coordoneze şi să formeze o echipă, cu Marketingulu şi PR-ului, proiectele fiind promovate oamenilor. „Întotdeauna m-am implicat în acţiuni de voluntariat, ca de pildă Constructio Academica, Academic vs. Privat, Gala Profesorului Bologna, Chefest. Mi-ar plăcea ca voluntariatul din România să fie la fel de apreciat ca cel din străinătate“, mai spune el.

Profil
Nume. Andrei Cătălin Cojan
Născut. 15 iulie 1987, Bucureşti
Studii. A absolvit Universitatea Politehnica Bucureşti
Experienţă. Membru Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, 2006-2010

Întrebări şi răspunsuri

Ce crezi că ai reuşit să schimbi prin Gala Profesorului Bologna?
Proiectul implică o tactica de motivare pentru profesori, prin recunoaşterea primită din partea studenţilor. Nu de puţine ori sistemul de învăţământ românesc este criticat în mod public. Un efect negativ nedorit al acestui lucru este că imaginea se răsfrânge şi asupra oamenilor valoroşi din sistem. Profii tari sunt oameni care merită să fie lăudaţi pentru ceea ce fac.

În  ce alte proiecte intenţionezi să te implici?
Am intrat de curând în Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Studenţeşti ce promovează un alt mod de a învăţa bazat pe interactivitate şi practică

Înscrie-te la Gala Premiilor în Educaţie!
Fundaţia „Dinu Patriciu“ recompensează oamenii, proiectele şi organizaţiile cu impact semnificativ asupra sistemului educaţional din România. Înscrierile la Gala Premiilor în Educaţie au loc până la 27 septembrie. Pentru a intra în competiţie, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul www.premiileineducatie.ro, să completaţi online formularul de concurs şi să-l trimiteţi prin poştă la adresa Fundaţiei „Dinu Patriciu“: Bdul Mircea Eliade nr. 2, sector 1, Bucureşti România, cod poştal 012013. Sub mesajul „Când premiem educaţia, o facem mai puternică!“, fundaţia oferă premii în valoare totală de 250.000 de euro. Câştigătorii vor fi anunţaţi la 27 octombrie, la Palatul Parlamentului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite