Proful de la „Monnet", susţinut de elevi şi blamat de dascăli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii şi psihologii sunt de părăre că fapta lui Dan Vişan este inadmisibilă şi trebuie pedespsită, în timp ce liceeni îl apără pe profesorul acuzat de viol despre care spun că este „deloc comunist"

Scandalul iscat la Liceul Teoretic „Jean Monnet" din Capitală, după ce una dintre elevele şcolii şi-a reclamat profesorul că ar fi violat-o, a dat peste cap întreaga şcoală. Cu toate că mulţi dintre elevi nu o cunosc pe elevă, susţin sus şi tare că profesorul lor de sport, Dan Vişan, este de fapt o victimă a avansurilor repetate ale fetei. Profesorii şi psihologii au o altă părere: dascălul are un statut şi orice relaţie nepotrivită cu o elevă nu are ce căuta în curtea şcolii.

Profesorul iubit de fete, eleva „nu se respecta pe ea"
„Toate fetele sunt înnebunite după el pentru că arată bine. Multe i-au făcut avansuri. El era un profesor super OK, nu cred că a fost un viol la mijloc", susţine una dintre elevele şcolii. „Nu o cunosc pe fată, i-am văzut poza la televizor, dar din câte am înţeles, era genul acela care nu se respectă pe ea", o descrie eufemistic o altă colegă.

Excursia de la Predeal: „o mare boschetăreală"
De altfel, majoritatea elevilor care l-au avut ca profesor pe Dan Vişan tind s-o învinovăţească pe fată şi-i dau profesorului lor circumstanţe atenuante. „Când vin la tine două fete bete şi îţi fac avansuri, mai eşti şi tu pilit, normal că nu eşti de piatră", mai spune un alt elev al şcolii care n-a mers în excursie la Predeal, unde s-ar fi consumat fapta, pentru că şi-a închipuit că va fi „o mare boschetăreală".



Profesorul Dan Vişan

Cariera lui Dan Vişan s-a încheiat

Judecătorul care a decis eliberarea dascălului şi-a motivat hotărârea pe faptul ca relaţiile intime dintre prezumtiva victimă şi presupusul agresor s-ar fi consumat fără folosirea forţei şi fără ca profesorul să fi uzat de calitatea lui de educator.

Specialiştii şi oamenii şcolii nu-i pot ierta însă profesorului faptul că a întreţinut relaţii sexuale cu fata, chiar dacă aceasta a fost de acord. „Este inadmisibil să întreţii relaţii sexuale cu o elevă de-a ta, indiferent de vârsta pe care o ai sau că eşti foarte popular şi este inadmisibil ca tu, în calitate de dascăl, să spui că nu ştii că era minoră", crede profesorul Ştefan Vlaston, reprezentant al Asociaţiei EDU CER.

În plus, atât eleva cât şi cadrul didactic, vor fi sancţionaţi. „Este clar că profesorul nu mai are ce căuta în învăţământ, iar în ceea ce o priveşte pe elevă, şi aceasta ar putea să fie exmatriculată pentru întreţinerea de relaţii sexuale cu un profesor", completează dascălul care spune că în toată cariera sa n-a mai întâlnit un caz similar.

Psihologii îl consideră vinovat pe Vişan
Psihologul Hanibal Dumitraşcu nu vede un alt vinovat decât profesorul şi susţine că fapta nu poate să păteze faţa învăţământului românesc, fiind un caz izolat. „Profesorul a intrat în acest joc al seducţiei, iar acest lucru este inadmisibil ţinând cont de faptul că trebuia să aibă un comportament adecvat statutului său. La 16-17 ani eşti pasibil să intri mai uşor în situaţii de acest gen, sunt hormonii, vârsta, dar pentru tânărul cu zece ani mai mare şi care este şi profesor e inadmisibil", crede psihologul.

Profesorul cercetat pentru că ar fi violat două eleve este cercetat în libertate





Click pe imagini pentru fotogalerieCum ar putea scăpa Vişan de puşcărie?
Cu toate acestea, cu ajutorul unui avocat bun, Dan Vişan poate să scape de pedeapsa cu închisoarea. „Legea spune că pentru act sexual cu o minoră poate primi între 3 şi 10 ani de închisoare. Avocatul poate invoca faptul că actul a fost consimţit, dar poate merge şi pe discreditarea fetei. De vreme ce, cu atâta presiune mediatică, procurorii au hotărât să fie cercetat în stare de libertate, are şanse să nu fie acuzat", consideră avocatul Ciprian Şoldea.

Între timp, conducerea şcolii desfăşoară o cercetare cu privire la felul în care s-a organizat excursia şi urmează să stabilească şi sancţiunea pentru elevă. De la denunţarea faptei, părinţilor le-a fost restricţionat accesul în şcoală, aceştia putând să-şi aştepte copii doar în afara liceului.



Click pe imagini pentru a vedea fotogalerie

Citeşte şi:

Conducerea Liceului „Jean Monnet“ verifică modul în care a fost organizată „excursia-sexy“ la Predeal

Profesorul de la „Jean Monnet” acuzat de viol a luat 8.30 la titularizare

Eleva de la Jean Monnet care susţine că a fost violată de profesorul de sport riscă să fie sancţionată. Liceul a început propria anchetă


Mărturii din excursia-sexy cu elevii de la Jean Monnet, de la Predeal: Niciun bărbat întreg la minte n-ar abuza sexual o minora răsfăţată!


image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite