„Guvernul mincinos, toate le face pe dos!“, au strigat profesorii la protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 7.000 de profesori din toată ţara au protestat astăzi, de Ziua Educaţiei, în Capitală. Cadrele didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au organizat un miting în Piaţa Victoriei, iar Federaţia Educaţiei Naţionale şi Spiru Haret au protestat la Palatul Cotroceni.

UPDATE, ora 14.50

Discuţiile liderilor federaţiilor sindicale cu reprezentanţii Puterii s-au încheiat. Sindicaliştilor de la Federaţia Educaţiei Naţionale şi de la „Spiru Haret“ li s-a promis o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, mâine vor începe negocierile la Ministerul Muncii pe tema legii salarizării unitare şi a salarizării pe 2011, potrivit liderului FSLI, Aurel Cornea.

Învăţătoarea aflată în greva foamei, refuză perfuziile

UPDATE, ora 14.40

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a fost huiduit de cadrele didactice nemulţumite că demnitarul care a ieşit în mijlocul lor nu a găsit vreo soluţie la revendicări. Nici discuţiile cu ministrul Educaţiei nu i-a mulţumit pe liderii sindicali. Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a spus că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, nu le-a promis că va susţine în Guvern grila maximă de salarizare. Dascălii sunt hotărâţi să continue protestele în stradă, în cazul în care în următoarele zile nu vor obţine ceva concret.

La Cotroceni au fost proteste, dar şi un moment de reculegere

UPDATE, ora 13.20

Reprezentanţii profesorilor vor discuta peste 20 de minute cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi cu cel al Muncii, Ioan Botiş. De asemenea, liderii Federaţiei Educaţiei Naţionale şi ai „Spiru Haret“ se vor întâlni cu consilierii prezidenţiali.

UPDATE, ora 12.30

image

Alţi circa 2.000 de profesori ai Federaţiei Educaţiei Naţionale şi de la „Spiru Haret“ protestează la această oră la Palatul Cotroceni. Deşi înarmaţi cu pancarte şi fluiere, profesorii au ţinut un minut de reculegere pentru mama preşedintelui. Ei au renunţat la sicriele şi la crucile cu care voiau iniţial să vină la protest.

UPDATE 11:47 Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, numărul cadrelor didactice care protestează la această oră în Piaţa Victoriei a ajuns la 5.000.

Protestul profesorilor

Profesorii scandează încontinuu „Jos Guvernul!" şi le cer reprezentanţilor Guvernului să iasă afară, printre ei, să le asculte nemulţumirile. „După 25 de ani de muncă în învăţământ am salariul 1.100 de lei. Ştim că nu rezolvăm nimic astăzi, protestul de-acum este doar o avanpremieră la ce urmează să facem", ne-a declarat Cornel Cruceanu, membru FSLI Târgu Mureş, care poartă după el o pancardă pe care stă scris „profesor, jandarm, voluntar, doresc plata cu ora la Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria".

image

Se răsuflă greva

UPDATE 11: 40 Lozincile agresive nu şi-au mai făcut loc la acest miting. „Nu distrugeţi învăţământul!", „Ori premier, ori nimic. I-a reuşit şi una şi alta", „Guvernul mincinos, toate le face pe dos!", asta strigă acum profesorii aflaţi la mitingul din Piaţa Victoriei.

Dascălii îşi cer drepturile

Nici vremea urâtă, nici decesul mamei preşedintelui nu i-a determinat pe angajaţii din învăţământ să renunţe la protestele programate.
Mitingul sindicaliştilor din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ este programat la ora 11.00 în faţa Guvernului, în jurul orei 12.30 cadrele didactice organizând un marş până la Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.

image

Celelalte două federaţii sindicale din preuniversitar, Federaţia Educaţiei Naţionale şi „Spiru Haret“ vor protesta la Palatul Cotroceni de la ora 12.30.

Liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, a explicat că decesul mamei şefului statului este regretabil, însă acţiunea cadrelor didactice nu a fost stopată, protestul fiind îndreptat către situaţia dezastruoasă din învăţământ, nu către preşedintele României.

image

Profesorii sunt nemulţumiţi de reducerea salariilor cu 25% şi de poziţionarea angajaţilor din Educaţie în zona inferioară a grilei de salarizare unică, dar şi de lipsa unor măsuri ale Guvernului pentru modernizarea învăţământului.

Bacalaureatul, dat peste cap în şase licee din Bucureşti

Iaşi: Candidat la titularizare: „Nu merită să înveţi atâta ca să fii profesor

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite