Mormintele scriitorilor, călcate în picioare de fanii lui Păunescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rudele celor îngropaţi în apropierea mormântului lui Adrian Păunescu au venit astăzi la cimitir pentru a reface locurile de veci. Zeci de curioşi s-au căţarat aseară pe pietrele de mormânt ale lui Nichita Stănescu şi I.L. Caragiale la înmormântarea lui Adrian Păunescu. Unii s-au aşezat comod pe crucile din piatră.

Adrian Păunescu a fost înmormântat cu onoruri militare, în aplauzele a mii de oameni

Mulţimea care s-a adunat aseară la Cimitirul Bellu pentru a-l vedea pe Adrian Păunescu pentru ultima dată a călcat în picioare mormintele celor din jur. „Din ce am văzut la televizor am crezut că mi-au dărâmat gardul. A fost prea mult!”, a spus o doamnă de vârsta a treia, care mătura astăzi un mormânt. Altcineva a venit să ridice florile călcate în picioare. „Nu se poate aşa ceva. Nu mai au pic de respect pentru morţi!”, spune Valeriu, supărat că şi-a găsit mormântul rudei sale răvăşit.

Romii se îngroapă ca faraonii: cavourile ţigăneşti cât palatele cu turnuleţe sufocă cimitirele

Mulţimea s-a dezlănţuit când sicriul lui Adrian Păunescu a fost adus la groapă. Ca să-l vadă pe scriitor şi să-l fotografieze, copii, femei şi bărbaţi s-au căţărat pe capele. Doi piloni de marmură de la un mormânt vecin s-au desprins din pământ, sub greutatea oamenilor. Azi-dimineaţă, îngrijitorii de la Bellu au încercat să repare stâlpii masivi.

Trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu va fi depus la Ateneul Român astăzi, în jurul orei 22.00

Mormintele scriitorilor au fost cele mai „şifonate”

Sutele de curioşi s-au urcat cu picioarele pe pietrele funerare ale celor mai cunoscuţi scriitori români. Mormintele lui I.L. Caragiale şi Nichita Stănescu au devenit adevărate „loje” neîncăpătoare pentru cei care vroiau să-l mai vadă o dată pe Adrian Păunescu. Doar mormântul lui Mihai Eminescu a rămas neatins.



Crucea lui Nichita Stănescu era să fie pusă la pământ de gură-cască, bucăţi din cavoul de marmură desprinzându-se. Copiii s-au urcat cu picioarele pe crucile de piatră din jur, dar şi cei mai în vârstă au reuşit să se agaţe de gardurile de fier sau de crucile înalte.

image

Absurdistan de Banat: O familie din Timiş trăieşte de 16 ani în cimitir, printre cruci. Altă familie trăieşte sub un stadion GALERII FOTO

Din dorinţa de a se apropia cât mai mult de locul unde era înmormântat poetul Adrian Păunescu, o femeia a dărâmat cu picioarele o glastră din ciment şi a trântit-o. „Lăsaţi-mă să trec!”,a  zis ea. „Vă dau voie, dar e un mormânt aici!”, i-a răspuns un domn, care se căţărase pe marginea unui alt mormânt.

Românii au venit şi azi la mormânt



Crucea de lemn a lui Adrian Păunescu nu se vedea azi-dimineaţă din cauza unui munte de flori. „Vă rog, dacă aveţi un chibrit pentru a aprinde o lumânare. L-am văzut la Cenaclul Flacăra de atâtea ori şi e tare păcat!”, a şoptit o bătrână înlăcrimată, în timp ce aşeza o candelă la căpătâiul scriitorului.

image


Poetul arădean Iulian Petrescu a compus astăzi o poezie în memoria lui Adrian Păunescu

Tânăra Manuela Preda, cadru militar, i-a scris o poezie de adio lui Adrian Păunescu şi i-a lăsat-o pe cruce. „Nu am putut să ajung aseară la înmormântare, dar nu l-am uitat şi i-am scris câteva rânduri: Maestre, să mă ierţi că sunt prea mic/ Că n-am putut să te opresc măcar un pic/ Din drumul morţii/ Să te cunoască şi nepoţii”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite