Adrian Păunescu a fost înmormântat cu onoruri militare, în aplauzele a mii de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poetul Adrian Păunescu a fost înmormântat, duminică după-amiază, cu onoruri militare, pe Aleea Scriitorilor din cimitirul Bellu din Capitală, în apropiere de Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, George Coşbuc şi Nichita Stănescu. Mii de oameni cu flori în mână, au venit să-l conducă pe ultimul drum, Adrian Păunescu fiind înmormântat în aplauzele mulţimii şi acordurile fanfarei.

UPDATE 16:25 Sicriul lui Adrian Păunescu este coborât în groapă, în acordurile fanfarei şi aplauzele miilor de oameni strânşi să-l conducă pe ultimul drum. Garda militară a tras în aer mai multe salve, iar apoi a fost cântat imnul de stat. Drapelul cu care era acoperit sicriul a fost oferit soţiei poetului, Carmen Păunescu.

UPDATE 16:15 După discursurile de omagiere, susţinute pe o scenă plină de coroane de flori, cortegiul funerar al lui Adrian Păunescu se îndreaptă spre locul în care va fi înmormântat poetul. Aleea cimitirului a devenit neîncăpătoare pentru miile de oameni veniţi să-şi ia rămas bun, motiv pentru care multe persoane merg printre morminte şi unii chiar s-au urcat pe cruci. Adrian Păunescu urmează să fie înmormântat cu onoruri militare, pentru că în 2003 el a fost decorat de Ion Iliescu cu ordinul naţional Steaua României, în grad de cavaler.

UPDATE 15.20 Oameni de pe scena politică şi culturală a României îi aduc un omagiu poetului

Istoricul Dan Berindei

M-a impresionat prin sinceritatea şi bunătatea lui. Ne transmitea tot timpul, un mesaj de împăcare: se uita în jurul lui şi, ca tot românul, era tare trist de conflicte, de dezbinare. Nu vreau să discut calitatea operei sale ca poet. Nu sunt critic literar. Îl defineşte puterea impactului său asupra celor din jur.

Victor Socaciu

Am avut extraordinara şansă să fiu un apropiat al acestui titan. Noi toţi trebuie să fim mândri că am fost contemporani cu o asemenea personalitate. Le-am propus colegilor din Cenaclu, după ce am aflat cumplita veste, ca măcar în zilele cu semnificaţie naţională importantă, să ne strângem în acelaşi entuziasm pe care-l aveam acum 30-35 de ani, să ducem mai departe opera acestui excepţional om, să reaprindem flacăra. Am adus o coroană pe care am scris "Voi ţine flacăra a aprinsă, îţi promit, Boss". Şi aşa vom face.

Vadim Tudor:

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu poporul român, ni l-a dat pe acest vulcan de om, Adrian Păunescu. Îl felicit în posteritate, pentru educaţia pe care le-a dat-o copilaşilor lui, pe care îi asigur că nu vor rămâne singuri. Poporul român va avea grijă de ei. Fac apel la copiii şi adolescenţii de aici: să nu uitaţi, până la bătrâneţe, că aţi participat la funeraliile naţionale ale unui poet atât de important, care va creşte în posteritate.

image

Ultimul afiş al maestrului Adrian Păunescu

Varujan Vosganian, economist, om politic şi scriitor: Dacă vrei să ştii de viaţa unui om, mergi în locul unde s-a născut şi întreabă-i pe oamenii care l-au cunoscut. Adrian Păunescu a intrat în conştiinţa românilor ca poet. A fost un om care a trăit cu patimă.

În final, Vosganian l-a numit pe marele poet un "justiţiar". A fost un om care a urmărit dreptatea, care a socotit că cel mai mare tăiş îl are cuvântul. Acolo, la judecata cerească, va fi iertat, pentru că mult a iubit.  A fost un om care a trăit cu patimă. A lăsat în urmă o ţară neliniştită. Să ne rugăm pentru liniştea lui.

Gheorge Duca, academician din Republica Moldova: De câteva zile, tot refuz să cred, sunt aici în această barcă care ne duce în ultima călătorie şi tot nu-mi vine să cred. Adrian Păunescu şi Gheorghe Vieru au intrat în politică sacrificandu-se pentru binele poporului nostru.

Am cunoscut 100 de poeţi şi toţiţ erau bolnavi de inimă. Inima poeţilor e sensibilă. Oare câţi poeţi trebuie să mai moară ca să înţelegem că trebuie să-i răsplătim în timpul vieţii?  Adrian Păunescu a fost un profesor pentru noi în Basarabia, Cenaclul "Flacăra" fiind o salvare pentru noi.

UPDATE 14.43 Sicriul a fost dus în capelă, în acorduri de fanfară.

image

UPDATE 14.34 Sicriul este scos din maşină. Aproape de intrarea pe Aleea Scriitorilor, unde va fi înmormântat poetul, a fost amenajată o scenă, plină de coroane de flori, pe care se află o masă, acoperită cu un văl negru.

UPDATE 14.26 Cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Bellu, unde urmează să fie înmormântat cel care a fost Adrian Păunescu. Mii de oameni îl întâmpină aici pe poetul român. Maşina ce transportă sicriul trece printre marea de oameni, care mai aruncă câte o floare pentru artistul stins din viaţă.

image

UPDATE 14.10 Sicriul în care se află trupul neînsufleţit al poetului Adrian Păunescu este scos din biserică, în aplauzele celor care au venit să asiste la înmormântare.

image
image

UPDATE 14.00 Slujba de la Biserica Boteanu s-a încheiat. Iar, la acest moment, mii de oameni s-au adunat la Cimitirul Bellu, unde aşteaptă venirea cortegiului.

image

UPDATE 13.50 Din ultimele informaţii ale reporterului Adevărul, cortegiul funerar va trece pe B-dul Magheru, iar la ieşirea din Pasajul Unirii, va fi întâmpinat de primarul sectoului 4, Cristian Piedone, care va înmâna o coroană familiei poetului.

UPDATE 13.40 În aşteptarea cortegiului, încep să se adune oameni şi în zona Parcului Tineretului. Câţiva vârstnici îmbrăcaţi la costum aşteaptă la intrarea în parc să sosească trupul neînsufleţit al poetului.

UPDATE 12.50: Zeci de oameni încearcă să intre în biserică, să se apropie de catafalc, însă jandarmii îi opresc pe scări.

image


UPDATE 12. 45: Sicriul lui Adrian Păunescu a ajuns la Biserica Boteanu, îmbrăcat în flori. Corul a început să cânte, iar mulţimea de oameni nu conteneşte să aplaude şi să arunce cu flori peste coşciugul poetului.



UPDATE 12.40:
Cu o întârziere de aproape 40 de minute, faţă de programarea iniţială, cortegiul funerar ajunge la Biserica Boteanu. Cu puţin timp înainte, la biserică a sosit şi Corneliu Vadim Tudor.

Înmormântare Adrian Păunescu FOTO: Mircea Păun
image



UPDATE 12.34:
În timp ce alaiul a pornit încet către biserica unde va avea loc slujba religioasă de înmormântare, oamenii care aşteptau în jurul lăcaşului continuă să depene amintiri despre Adrian Păunescu: "Soţul meu le ducea pe fete la Cenaclul Flacăra", îşi aminteşte o bătrână. Alţi oameni din mulţime îşi exprimă regretele, aşteptându-l pe marele poet să sosească: "Nu putem noi să negăm realizările lui Adrian Păunescu. Generaţiile tinere habar n-au pe ce lume trăiesc şi după ce ne vom duce şi noi se va şterge totul cu buretele şi cei tineri nu vor avea termen de comparaţie. Numai aşa, făcând comparaţie, poţi afla cine am fost şi unde suntem", a mai spus un bătrân.

image
Înmormântare Adrian Păunescu FOTO: Mircea Păun
Înmormântare Adrian Păunescu

UPDATE 12.30: Trupul neînsufleţit al poetului Adrian Păunescu este scos în aplauze din Ateneu. Sutele de oameni adunaţi în faţa Ateneului au apaudat şi au scandat numele poetului.

UPDATE 12.20:
Scările de la Ateneu sunt înţesate cu bileţele pe care sunt scrise versuri de-ale lui Adrian Păunescu şi candele.

"Nu viaţă lungă îmi doresc, ci moarte pentru veci
Eu nu sunt trist că o să mor, şi numai pentru că
E dată moartea tuturor şi nu ştiu unde stă..." (Adrian Păunescu, "Viaţa mea e un roman" - 1987), scrie pe unul din zecile de bileţele de pe scările Ateneului.

Înmormântare Adrian Păunescu FOTO: Mircea Păun

UPDATE 12.07: Maşina care va transporta trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu spre Biserica Boteanu este pregătită. La biserică oamenii adunaţi vorbesc necontenit despre cel care a fost unul dintre cei mai mari poeţi români: "Din primăvară, de când am auzit de boala lui, nu am ratat nicio apariţie televizată a lui Adrian Păunescu. Exprima atât de bine tot ce simt eu şi mulţi alţii, aşa că e o pierdere imensă", a spus o femeie care aştepta cortegiul funerar la Biserica Boteanu.



UPDATE 11.55:
În timp ce la Ateneu oamenii încă trec pe la catafalc, la Biserica Boteanu s-au adunat "o mare de oameni" care aşteaptă sosirea trupului neînsufleţit al poetului Printre aceştia se află Gabriela Dinică, soţia regretatului actor Gheorghe Dinică, şi Mitzura Arghezi.Preoţii au început deja pregătirile pentru ceremonia religioasă de înmormântare. Se anunţă că la biserică vor veni şi echipele Rapid şi Universitatea Craiova.

image
Înmormântare Adrian Păunescu FOTO: Mircea Păun

UPDATE 11.45:  Nu se ştie dacă oficialii vor da curs rugăminţii fiicei poetului de a lăsa trupul neînsufleţit al tatălui său la Ateneu, până reuşeşte toată lumea să treacă pe la catafalc.

UPDATE 11.41:
Zeci de oameni s-au adunat deja la Cimitirul Bellu.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu este depus la Ateneul Român, unde sute de persoane vin să îi aducă un ultim omagiu poetului. Peste 50 de localnici din comuna Bârca, unde a copilărit Adrian Păunescu, au ajuns, astăzi-dimineaţă, în Capitală, pentru a-i aduce un ultim omagiu poetului.



Pelerinaj la catafalcul poetului

Potrivit primarului din Bârca, Marin Popa, oamenii au plecat în noaptea de sâmbătă spre duminică spre Bucureşti, cu un autocar. „Am venit la Bucureşti cu câte o lumânare s-o aprindem la capul maestrului nostru, cel care a luminat atâta lume. Vom merge cu dumnealui să-l conducem pe ultimul său drum în viaţa asta. Suntem trişti, dar ne consolăm cu gândul că opera maestrului Adrian Păunescu nu va muri niciodată”, a declarat, pentru Mediafax, primarul Marin Popa.



De ieri, sute de oameni au venit cu flori şi lumânări pentru a îi aduce un ultim omagiu poetului. Printre aceştia, s-au numărat: preşedintele Traian Băsescu, prinţul Paul şi prinţesa Lia, Ovidiu Ioaniţoaia, Ilie Şerbănescu, Victor Ponta, Daciana Sârbu, Ecaterina Andronescu, Jean Valvis, Lavinia Şandru, Nicolae Badea şi Bebe Ivanovici, Adrian Năstase, Gigi Becali, Mitică Dragomir, Mircea Albulescu, Titus Corlăţean, Corina Creţu, Eugen Cristea, Dan Mircea Popescu, Robert Negoiţă, Gheorghe Turda, Dumitru Graur, Vasile Şeicaru, Mircea Martin, Gabriel şi Georgeta Dimisianu, Ducu Bertzi, Irina Loghin, Fuego, Paul Everac, Răzvan Theodorescu, Ivan Patzaichin, Gheorghe Gheorghiu, Evandro Rosetti, George Nicolescu, Mugur Mihăescu, Monica Pop, Carmen Tănase, Sorin Oprescu, Christian Ciocan şi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al poetului Adrian Păunescu s-a aflat, până aseară, la Uniunea Scriitorilor Români.

image
Înmormântare Adrian Păunescu FOTO: Mircea Păun
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite