Maidanezii, castraţi la foc continuu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei medici de la Fundaţia Vier Pfoten lucrează de zor pentru castrarea câinilor fără stăpân din Bucureşti, aşa cum s-a stabilit printr-un protocol semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, cu Primăria Capitalei.

Azi-dimineaţă, la ora 10, la adăpostul de pe Bulevardul Theodor Pallady, numărul 262, erau mai multe animale adunate de pe străzile din sectorul 6.

Citiţi şi:

Marea Sterilizare: 100 de maidanezi operaţi pe zi

Mai mulţi câini maidanezi au fost ucişi cu otravă pe străzile municipiului Hunedoara

Unii fuseseră deja operaţii, alţii erau sub anestezie generală, iar ceilalţi îşi aşteptau rândul pentru intervenţia chirurgicală. Unii scânceau, alţii începeau deja să se ridice pe propriile lăbuţe, semn că încep să-şi revină.

„Îi castrăm, îi deparazităm, îi marcăm, iar după 24 de ore îi ducem înapoi”, a declarat medicul veterinar Cornel Stoenescu. Lucrează alături de colegii săi, Beatrice Dinu şi Gabriel Ignat, dar au şi alte ajutoare la operaţiunea de sterilizare a maidanezilor.

image

Câinii sterilizaţi vor fi marcaţi prin aplicarea unui crotal de culoare albastră şi vor fi înregistraţi într-o bază unică de date. La adăpost, medicii nu au timp de pauză şi imediat ce termină o operaţie, se pregătesc de următoarea.

Animalele castrate vor fi mai paşnice

Bucureştenii pot veni zilnic la adpostul de pe Pallady cu animalele pe care le îngrijesc în jurul blocului, pentru a fi sterilizate. Oamenii mai pot suna şi la numărul de telefon 021. 311.25.98 pentru a semnala zonele în care sunt animale care trebuie sterilizate.

„Este posibil să avem unele probleme cu transportul. Pentru că este dificil pe de o parte să strângi zeci de animale pe zi pentru operaţie şi pe de alta să-i ducem înapoi pe cei sterilizaţi. De exmplu să mergem de două ori pe zi până în Militari, prin aglomeraţie şi apoi să mergem să-i ducem înapoi este destul de greu şi ne ia destul de mult timp”, a spus medicul Stoenescu.

image

El a adăugat că după operaţie animalele vor avea un alt comportament. „Teoretic, după castrare, câinii nu mai devin agresivi ca înainte, se mai liniştesc şi nu mai umblă în haite”, a precizat medicul.

După o jumătate de an se va face un bilanţ

Potrivit protocolului semnat cu municipalitatea, specialiştii au la dispoziţie şase luni, timp în care vor fi operate în jur de 70 de animale pe zi. După care, cel mai probabil, se va trage linie şi se va ajunge şi la o concluzie despre cât de eficientă a fost acţiunea.

Reprezentanţii Fundaţiei Vier Pfoten susţin că pentru sterilizarea unui căţel se cheltuie în jur de 20 de euro. Deşi nu există un recensământ al câinilor fără stăpân din Bucureşti, statisticile furnizate de asociaţiile de protecţia animalelor arată că ar fi între 30.000 şi 40.000 de maidanezi. Dintre aceştia, aproximativ 15.000 sunt deja sterilizaţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite