Marea Sterilizare: 100 de maidanezi operaţi pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câinii de pe străzile Capitalei vor fi prinşi, deparazitaţi, sterilizaţi şi vaccinaţi gratuit de către o fundaţie pentru protecţia animalelor şi de Primărie. Campania a început de ieri, iar reprezentanţii municipalităţii promit că vor fi operaţi câte 100 de patrupezi pe zi în adăpostul de pe Theodor Pallady.

Deşi nu există un recensământ al câinilor fără stăpân din Bucureşti, statisticile furnizate de asociaţiile de protecţia animalelor arată că ar fi între 30.000 şi 40.000 de maidanezi. Dintre aceştia, aproximativ 15.000 sunt deja sterilizaţi.

Fundaţia „Vier Pfoten“ a început de ieri, operarea maidanezilor: câte 70 de câíni vor fi sterilizaţi în fiecare zi. De asemenea şi Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), inaugurată ieri, se va ocupa de aproximativ 30 de câini.

Asttfel, dacă lucrurile merg bine, operarea tuturor câinilor fără stăpân ar trebui să fie terminată în aproximativ un an.

Câinii din sectorul 6 intră primii în operaţie
Luni, echipele de medici şi poliţiştii veterinari de la ASPA vor începe sterilizarea patrupezilor din sectorul 6.

Maidanezii vor fi prinşi, aduşi la adăpostul Primăriei Capitalei din strada Theodor Pallady unde vor fi anesteziaţi. Ei vor fi apoi operaţi. Intervenţia durează aproximativ zece minute pentru fiecare câine. Animalul rămâne, apoi, în adăpost timp de 24 de ore pentru a se recupera. Apoi, el este lăsat liber pe stradă.

20 de euro costă sterilizarea pentru fiecare patruped
Potrivit directorului „Vier Pfoten“, se vor plăti aproximativ 20 de euro pentru fiecare câine din fondurile proprii ale fundaţiei. La un calcul simplu,  costurile pentru sterilizarea tuturor maidanezilor din Bucureşti variază între 300.000 şi 500.000 de euro.

Câinii sterilizaţi vor fi marcaţi prin aplicarea unui crotal de culoare albastră şi vor fi înregistraţi într-o bază unică de date. „Este o iniţiativă bumă. Pare că administraţia locală chiar vrea rezolvarea problemei câinilor fără stăpân în momentul de faţă. Sperăm să aibă rezultatele scontate. Va fi iniţiată şi o campanie de promovare a adopţiei câinilor fără stăpân de către ASPA“, a declarat, pentru „Adevarul de Seară“, Marcela Lungu Pisla, preşedintele Asociaţiei „Cuţu, cuţu“.

În Bucureşti există două adăposturi ale Primăriei Capitalei unde sunt ţinuţi câinii fără stăpân, cu o capacitate de aproximativ 500 de locuri.

Nu toată lumea este încrezătoare în puterea administraţiei locale de a rezolva problema câinilor vagabonzi prin această campanie de sterilizare. „Da, este o soluţie, dar pe termen lung. În momentul de faţă ar fi trebuit să fie eutanasiaţi“, a spus Livia Bechir, o pensionară care locuieşte în cartierul Crângaşi.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite