DIICOT, acţiune fără precedent cu FBI şi Serviciile Secrete americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 70 de persoane, dintre care 15 din Bucureşti, au fost reţinute pentru fraude pe internet într-o acţiune fără precedent în România. Românii, organizaţi în trei grupări, vindeau prin licitaţii false produse de lux americanilor, nemţilor, francezilor şi italienilor. Prejudiciul se ridică la aproximativ 800.000 de euro 

Suceava: Percheziţii - procurorii DIICOT anchetează licitaţiile frauduloase de pe internet

Hacker constănţean implicat în ilegalităţi în valoare de 10 milioane de euro

Peste 100 de percheziţii la domiciliu au fost efectuate în această dimineaţă în Bucureşti, Vâlcea şi alte 12 judeţe din România, pentru anihilarea unei reţele care organiza licitaţii frauduloase pe internet.

„Infractorii vindeau pe site-urile de licitaţii produse de lux precum vile, maşini, motociclete. În acest moment sunt audiate 70 de persoane“, ne-a declarat Nadina Spânu, purtător de cuvînt al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorosim (DIICOT). Unul dintre presupuşii infractori a declarat azi-dimineaţă, înainte să fie audiat de procurori, că este vorba de „o greşeală“ şi că este nevinovat.

Ţepe timp de patru ani

Grupările de hackeri acţionau încă din anul 2006 pe teritoriul mai multor ţări, Spania, Italia, Franţa, Noua Zeelandă, Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Statele Unite ale Americii, Canada şi Elveţia.

15 dintre hackeri sunt din Bucureşti, în vreme ce capii reţelei sunt din Vâlcea şi Teleorman. 31 de percheziţii s-au desfăşurat în Bucureşti, în judeţul Vâlcea au avut loc 40 de acţiuni, în Alexandria, 12, în Timişoara 4, în localităţile Câmpulung Moldovenesc şi Râmnicu Sărat, câte 2, şi câte una în judeţele Braşov, Constanţa, Bacău, Botoşani, Giurgiu, Argeş, Prahova şi Dolj.

Peste 800 de persoane au căzut victime licitaţiilor fictive pe internet, prejudicial ridicându-se la aproximativ 800.000 de euro. Simultan cu acţiunea procurorilor DIICOT au fost efectuate 12 percheziţii domiciliare în Cehia, la Praga.

Acţiune organizată de FBI şi Secret Service
La acţiune au participat 300 de poliţişti şi 400 de jandarmi, dintre care 260 de luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Procurorii DIICOT au colaborat cu ofiţerii FBI şi Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

„Acţiunea de astăzi e cea mai importantă operaţiune realizată de procurorii DIICOT şi ofiţerii de crimă organizată în cursul anului 2010“, se arată într-un comunicat al instituţiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite