VIDEO/FOTOGALERIE A murit chirurgul Alexandru Pesamosca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Binecunoscutul chirurg pediatru, Alexandru Pesamosca (81 de ani), a murit în această dimineaţă la spitalul Budimex, unde era internat. Starea de sănătate a chirurgului care fusese internat iniţial în iunie la spitalul Floreasca, devenise din ce în ce mai fragilă. O viață întreagă a muncit și a locuit în spital, salvând de la moarte zeci de mii de copii. De două luni, însă, el era cel chinuit de boli.

Fostă pacientă: „Uitându-mă la fotografiile din copilărie și în oglindă realizez că sunt opera unui apostol“

UPDATE ORA 15.00 Și președintele Traian Băsescu a transmis condoleanțe după decesul cunoscutului chirurg:"Am primit cu adâncă tristeţe vestea dispariţiei dintre noi a profesorului Alexandru Pesamosca. Datorăm respectul nostru acestui om care a pus mai presus de orice viaţa pacienţilor săi. Despre doctorul Alexandru Pesamosca nimic nu vorbeşte mai bine decât întreaga sa carieră dedicată binelui. A salvat multe vieţi şi a redat speranţa multor familii"; se arată în mesajul preşedintelui Băsescu.

UPDATE ORA 14.50 Colegiul Medicilor: "Trecerea în nefiinţă a profesorului Pesamosca este o mare pierdere pentru medicina românească, dar şi pentru cea internaţională. Profesorul Pesamosca a fost un adevărat model pentru lumea medicală românească şi un adevărat creator de şcoală medicală căreia i s-a dedicat. Generozitatea sa faţă de discipoli şi pacienţi l-a făcut să îşi sacrifice întreaga viaţă personală dedicând-o acestora. Dumnezeu să îl odihnească!", a transmis de Biroul Executiv al Colegiul Medicilor din România.

UPDATE ora 14.45 Trupul neînsuflețit al medicului Pesamosca va fi dus în capela spitalului Marie Curie unde cunoscuții, foștiii pacienți, dar și alte persoane vor putea veni să se roage.

UPDATE ORA 13.45 Asociaţia Italienilor din România deplânge moartea profesorului doctor Alexandru Pesamosca, eminent chirurg pediatru, membru marcant al comunităţii italienilor din ţara noastră."Dispariţia sa lasă un gol enorm în sufletele noastre, în întreaga lume medicală, în inimile a mii de oameni, care graţie geniului marelui chirurg au putut duce o viaţă normală (...)A fost un întemeietor de şcoală în domeniul chirurgiei pediatrice, şi elevii lui l-au respectat şi l-au iubit, cerându-i sfatul competent până în ultimele săptămâni de viaţă", au transmis reprezentanții Asociaţiei Italienilor din România.

UPDATE ORA 12.10 Preotul chemat să se ocupe de pregătirile de înmormântare a declarat că  o variantă posibilă este înmormântarea medicului Pesamosca în curtea unității medicale unde a muncit, a trăit și a locuit în ultimii ani.

UPDATE ORA 12.05 Ministrul Sănătății, Ritli Ladislau consideră decesul profesorului Alexandru Pesamosca o mare pierdere pentru medicina românească.“Profesorul Alexandru Pesamosca  a fost unul dintre cei mai reputaţi chirurgi pediatri pe care i-a dat medicina românească şi un dascăl respectat care a instruit generaţii întregi de medici. Va rămâne în amintirea şi inimile noastre ca “Îngerul păzitor” al micilor pacienţi pe care i-a îngrijit şi i-a iubit pe parcursul a 60 de ani de carieră strălucită. Dumnezeu să îl odihnească!”, a transmis acesta.

UPDATE ORA 12.00 Una dintre rudele profesorului Pesamosca a ajuns la spital și urmează să se ocupe de înmormântare. La spital a fost adus și un preot și cel mai probabil medicul va fi înmormântat pe Aleea Oamenilor de Știință de la Cimitirul Bellu.

UPDATE ORA 11.40 La intrarea în spitalului Marie Curie (fost Budimex) a fost pus un tablou cu regretatul chirurg.

UPDATE ORA 11.30 Cunoscuții spun că Alexandru Pesamosca are două fete care s-au născut în urma unei relații cu un medic de la Budimex. Prietenii povestesc că în trecut, profesorul a primit o grea lovitură când cei doi fii ai săi au decedat. El a fost doborât de faptul că nu i-a putu salva de bolile de care au suferit. Atunci și-a dorit să se dedice meseriei și să rămână la Budimex să fie mentorul viitorilor medici.

UPDATE ORA 11.25 Profesorul Pesamosca și-a dorit mult să reabiliteze spitalul Budimex, dar ușile i-au fost închise în nas. Cunoscuții săi spun că medicul a vrut să atragă fonduri pentru refacerea unității medicale, dar a fost refuzat de autorități.

Micuți cu malformații grave, copiii ciclop sau cu buză de iepure, sunt doar câteva dintre cazurile pe care „Tata Pesi“ le-a reparat cu bisturiul.

Citeşte şi: EXCLUSIV Medicul lui Pesamosca de la Spitalul Floreasca: „Când era lucid, vorbea despre foştii elevi“

Medicul Pesamosca, locatar de 30 de ani la Budimex este acum internat la Floreasca

Cine a fost Alexandru Pesamosca

„Îngerul copiilor”, tot mai slăbit de boli

Răpus mai mult de bătrânețe decât de boală, renumitul chirurg Alexandru Pesamosca a fost internat în iunie în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgență Floreasca din Capitală. Medicii spuneau că starea lui de sănătate era  foarte fragilă.

Îb urmă cu puţin timp el a fost adus la Spitalul Budimex, acolo unde a operat mii de copii şi locuit atâţia ani.

La cei 81 de ani ai săi, „Tata Pesi“, așa cum îi spuneau cunoscuții și foștii pacienți, a rezistat insuficienței respiratorii, renale şi cardiace mai bine de două luni.

image
image
Îngerul copiilor a murit la 81 de ani Foto: Adevarul

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE IMAGINI CU REGRETATUL CHIRURG

Profesorul Pesamosca a fost scos la pensie forţat, deşi era extrem de experimentat în domeniul său. De câţiva ani rămăsese imobilizat la pat. Din '84, profesorul Pesamosca nu a mai ieşit din Spitalul de Copii „Marie Curie" (fostul Budimex), unde a muncit mai bine de 60 de ani.

CITEŞTE AICI CE SPUNEAU DISCIPOLII SĂI, MEDICI RENUMIŢI,  DEPSRE EL ÎN URMĂ CU DOAR CÂTEVA SĂPTĂMÂNI

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite