Cine a fost Alexandru Pesamosca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Alexandru Pesamosca, cel mai bun pediatru din România, internat în 18 iunie în Spitalul de Urgenţă Floreasca din cauza unor suferinţe cronice cardiace şi pulmonare, a decedat joi dimineaţă.

Alexandru Pesamosca a realizat peste 40 de mii de operatii, în 60 de ani de activitate în Spitalul Budimex şi Grigore Alexandrescu, ajutând zeci de mii de copii în stare foarte gravă să ducă o viaţă normală.

Citeşte şi:
Alexandru Pesamosca, cel mai cunoscut chirurg din România, a murit


Profesorul Pesamosca, deşi un titan al medicinei româneşti, a fost scos la pensie forţat. De câţiva ani era imobilizat la pat. Din anul 1984, profesorul Pesamosca nu a mai ieşit din Spitalul de Copii "Marie Curie". Cum nu a avut niciodată timp să se ocupe de el şi să-şi ia o casă, profesorul a fost lăsat să stea în spital.

Alexandru Pesamosca s-a născut la Constanţa, unde a urmat şcoala primară şi Liceul „Mircea cel Bătrân".

A absolvit Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti în anul 1954 şi a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sat de lângă Feteşti, unde a profesat timp de 3 ani.

Mai apoi devenind chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu" şi Budimex, unde a realizat peste 45.000 de operaţii. Pesamosca a operat şi în străinătate (China, Franţa, Italia, Republica Moldova, etc), dobândind prestigiu internaţional în domeniul chirurgiei pediatrice încă dinainte de 1989.

Doctorul Alexandru Pesamosca a fost ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian şi Sfântul Nicolae-Brâncoveanu, aflată în curtea spitalului Marie S. Curie (fostul Budimex) şi preşedinte al Asociaţiei ,,Aşezământul Social Sfinţii Martiri Brâncoveni". În trecut Patriahul României a fost de acord să fie îngropat acolo, fiind ctitor de biserică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite