Bucureşti: O cârciumă s-a lipit de gardul Ambasadei Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia a cerut ajutorul Ministerului Afacerilor Externe pentru a scăpa de vecinul incomod. Diplomaţii francezi sunt deranjaţi de petrecerile gălăgioşilor români de peste gard şi, deşi au cerut evacuarea localului, autorităţile locale au eliberat în schimb o autorizaţie de extindere a terasei.

În coasta Ambasadei Franţei la Bucureşti, pe strada Biserica Amzei nr.19, se află de şase ani o terasă-bar cu program non-stop. Deranjaţi de zgomotul petrecăreţilor care se distrează aici ca într-un club de noapte, diplomaţii francezi s-au adresat autorităţilor române şi le-au cerut să-i scape de vecini.

Ambasada s-a declarat „victima unei decizii ilegale a primarului sectorului 1“ şi a solicitat protecţia Ministerului Afacerilor Externe. „Pe lângă impactul asupra liniştii şi securităţii necesare exercitării misiunii diplomatice, construcţia incriminată ar fi trebuit să ia în considerare şi calitatea de monument istoric a imobilului care găzduieşte misiunea diplomatică“ se arată într-un comunicat al instituţiei. În plus, diplomaţii francezi spun că „regretă profund“ că autorităţile române arată puţină importanţă „în relaţiile cu un stat prieten şi aliat“.

De cealaltă parte, vecinii români spun că nu au avut niciodată vreo problemă cu cei francezi. „De şase ani de când suntem vecinii ambasadei, nimeni nu s-a plâns de zgomot, ba chiar am dublat eşafodajul antifonic, fără să avem reclamaţii. Şi acum, brusc, îi deranjează tot. Mă întreb dacă de-acum angajaţii instituţiei îşi vor opri şi copiii să vină în Tonka, pentru că, printre clientela fidelă, sunt şi puştii lor“,  ne-a declarat Răzvan Sava, patronul terasei.

Prefectul acuză

Deorece contractul de chirie al patronului terasei expira în 2007, Primăria Capitalei a cerut Primăriei Sectorului 1 să nu prelungească contractul şi să nu elibereze niciun fel de autorizaţie de extindere a localului, având în vedere faptul că terasa este construită pe domeniul privat al municipalităţii. În decembrie anul trecut, Primăria Sectorului 1 taman asta a făcut: a eliberat o autorizaţie de extindere a localului.

„Sunt consternat şi profund îngrijorat de gravele ilegalităţi ale primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, care emite o autorizaţie de construcţie unei persoane juridice fără vreun drept de proprietate în locaţie, cu un contract de închiriere expirat şi care vrea să modifice o clădire monument istoric, afectând o misiune diplomatică“, a declarat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.


Teanc de avize nevalabile


În replică, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 declară că lucrările de construire se realizează cu o serie de avize, printre care şi cele de la SRI, MAI şi MApN, dar şi avize de securitate de incendiu, emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Lucrarea are chiar şi avizul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Mai mult, primarul Andrei Chiliman susţine că firma SC. Sara Serv SRL, cea care deţine cârciuma vecină cu ambasada, a solicitat şi punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe pentru extindere.

„Mă întreb dacă angajaţii ambasadei îşi vor opri şi copiii să vină la noi, pentru că, printre clientela fidelă, sunt şi puştii lor“
Răzvan Sava
patron local

Procurori timişoreni umiliţi de naşul mafiei imobiliare ţigăneşti

Victima unei escrocherii imobiliare a fost bătută până a fugit de acasă

Deputatul Mihail Boldea este suspectat de implicare într-un tun imobiliar

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite