VIDEO FOTO Sindicaliştii au anunţat că vor face grevă generală în fiecare zi de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitingul din Piaţa Constituţiei s-a încheiat în jurul orei 18.00, fără incidente majore. Cei mai mulţi dintre sindicalişti au renunţat să mai intre în Parlament, aşa cum anunţaseră în cazul în care moţiunea pica.

Oamenii au început să părăsească masiv Piaţa Constituţiei înainte de încheierea votului din Parlament, atunci când liderul Bogdan Hossu a urcat pe scenă şi le-a spus sindicaliştilor că are o veste tristă pentru ei: moţiunea de cenzură are toate şansele să pice. Sindicalistul de la Cartel Alfa a anunţat că în fiecare zi de luni, oamenii din toate confederaţiile sindicale vor intra în grevă generală.
În ultimele ore ale protestului, numărul celor care erau în faţa Parlamentului a scăzut simţitor: mai erau aproximativ 8.000-9.000 de oameni, potrivit estimărilor celor aflaţi la faţa locului.
În timpul manifestaţiei au fost şi câteva altercaţii între forţele de ordine şi sindicalişti, iar unii dintre protestatari au fost reţinuţi de jandarmi. A fost cel mai lung miting de până acum, oamenii au stat în stradă mai mult de 10 ore.

VEZI MAI JOS MANIFESTAREA DIN CENTRUL  BUCUREŞTIULUI MINUT CU MINUT:

Ora 17.53: Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, i-a anunţat pe protestatari că are o veste tristă pentru ei: moţiunea a picat. Ca urmare, în fiecare zi de luni sindicaliştii vor face grevă generală.

Ora 17.40: Mitingul a început să se spargă. Mulţi dintre protestari se îndreaptă către Piaţa Unirii unde îi aşteaptă autocarele.

Ora 17.20: Sindicaliştii aflaţi în Piaţa Constituţiei "au demis" Guvernul Boc. Întrebaţi de liderul SANITAS, Marius Petcu, cum votează sindicaliştii au răspuns în cor că îl demit pe Boc. Mulţi dintre sindicalişti au strigat că sunt solidari cu învăţătoarea Cristiana Anghel, care în opinia lor a ajuns în greva foamei din cauza unor incompetenţi.

Ora17.07: Forţele de ordine au primit ceai cald  de la echipajele SMURD, ceea ce înseamnă că mai au de stat la Parlament.

Ora 16.58: Un tânăr îmbrăcat într-un trening alb a fost scos din mulţime de patru persoane, printre care un jandarm în uniformă, după ce a căzut la pământ. El a fost scos din zona de protest cu o ambulanţă SMURD, însă a refuzat să fie dus la spital. Oamenii spun că este bolnav de epilepsie.

image

Ora 16.40: Mulţi dintre sindicaliştii de la Parlament şi-au strâns steagurile şi se îndreptă către autobuze să plece spre case. Au rămas în Piaţa Constituţiei cei mai violenţi dintre protestatari. Ei aruncă cu sticle de plastic şi cu pancarte în jandarmi. Mulţi dintre manifestanţi miros puternic a băutură. Câţiva dintre protestari au fost luaţi de jandarmi şi duşi către maşinile forţelor de ordine. Printre cei ridicaţi a fost şi Cristinel Lungu, sindicalist de la Sanitas Buzău.

Ora 15.55 Echipajele SMURD au acordat asistenţă medicală, miercuri, până la ora 15.30, unui număr de 24 protestatari, opt dintre aceştia fiind transportaţi la diverse spitale din Capitală.

Ora 15.37: Protestarii devin tot mai nervoşi odată cu apropierea votului moţiunii şi încearcă în permanenţă să rupă gardurile.

Ora 15.25: Sindicaliştii aflaţi lângă Palatul Parlamentului încearcă să rupă gardul pus de jandarmi. Mulţi dintre ei le strigă jandarmilor să treacă de partea cealaltă a gardului şi susţin că, după votarea moţiunii, vor să intre în clădire să arunce cu parlamentarii de la etaj.

Ora 15.12: Unii dintre protestarii aflaţi la intrarea în Parlament au vociferat şi s-au certat între ei, motiv pentru care au fost înconjuraţi de jandarmi. Dispozitivele de jandarmi de la intrarea în Parlament au fost suplimentate, iar militarii au primit ordin să intre în dispozitiv . Unii dintre sindicaliştii din primele rânduri ale manifestanţilor sunt foarte agitaţi şi îi îndeamnă pe jandarmi să treacă de partea lor, motiv pentru care sunt ţinuţi sub observaţie de către forţele de ordine.

Marşul sindicaliştilor către Palatul Parlamentului

Ora 15.03: În Piaţa Constituţiei, au venit câteva zeci de jandarmi echipaţi cu măşti de gaze şi lansatoare de grenade lacrimogene.

Ora 14.45: Protestatarii din Piaţa Constituţiei au început să plece de la protest, în piaţă au mai rămas mai puţin de 10.000 de oameni. Liderii de la tribuna din piaţă le strigă oamenilor să mai aibă un pic de răbdare până ce începe votul moţiunii în Parlament.

Ora 14.28: În Piaţa Constituţiei au fost aduse toalete ecologice, care au fost luate cu asalt de către sindicalişti. Zeci de oameni stau la coadă pentru a intra la toaletă. Pe de altă parte, o parte dintre manifestanţi au părăsit locul protestului, iar sindicaliştii le-au strigat de la tribună să nu plece şi să aibă răbdare încă o oră, până când începe votarea moţiunii în Parlament.

Ora 14.23: Protestarii din Piaţa Constituţiei au pus melodia  "Hora Unirii" şi au spus că vor demonstreze că ştiu să danseze şi pe altceva decât pe melodia "Dansul Pinguinului, aşa cum au fost acuzaţi până acum.

Ora 14.19: Manifestanţii au primit fluturaşi prin care erau îndemnaţi să se înscrie în partidul lui Constantin Cojocaru.

Ora 14.00: Sindicaliştii de la PROPAC au înhămat o oaie  la un cărucior, în semn de protest faţă de îngroparea agriculturii de către Guvernul Boc. Oaia se numeşte Frumuşica şi a fost adusă din Vrancea. În spatele căruciorului stă un protestar îmbrăcat într-o salopetă pe care sunt mulţi ciulini, iar el ţine în braţe o cruce pe care scrie "Guvernul României".

La jumătate de oră de la începere mitingului în Piaţa Victoriei, se adunaseră 20.000 de sindicalişti în fata Guvernului

Ora 13.55: Profesoarele aflate la protestul din Piaţa Constituţiei au în piept fluturaşi pe care scrie cu litere mari: "Solidar cu Cristiana Anghel", învăţătoarea aflată în greva foamei de două luni de zile. În acelaşi timp, profesoarele mai poartă în piept un un afiş pe care scrie: "Fumatul poate ucide, dar cu Băsescu e sigur".

Ora 13.45: Jandarmii dezmint faptul că trupele aflate în Piaţa Constituţiei ar avea gloanţe pe ţeavă, aşa cum susţinea Victor Ponta, liderul PSD.

În plus, într-un comunicat al Jandarmeriei Române, se precizează că instituţia asigură permanent paza şi protecţia obiectivului Palatul Parlamentului pe perimetrul exterior al clădirii, şi nu în interior.

Ora 13.38: Restaurantele din Piaţa Constituţiei au fost închise după ce au fost luate cu asalt de către demonstranţi. Mulţi dintre sindicalişti au rămas blocaţi înăutru, iar cei care au vrut să intre să se încălzează nu au mai avut cum. Unii dintre sindicalişti au părăsit manifestaţia, şi-au dat şepcile jos şi au pornit spre Magazinul Unirea

Ora 13.22: Telefoanele celor aflaţi în Piaţa Constituţiei nu pot fi folosite din cauza bruiajului.

Cordon al forţelor de ordine mobilizate pentru marele protest din 27 octombrie

Ora 13.20: Ajuns în Piaţa Constituţiei alături de manifestanţi, Victor Ponta le-a spus sindicaliştilor, înainte să intre în Parlament, că astăzi vor scăpa de Guvernul Boc. Victor Ponta s-a urcat pe scena amenajată în Piaţa Constituţiei şi le-a strigat sindicaliştilor: "Azi scăpăm de Guvern, aşa să dea Dumnezeu. Aveţi încredere în noi?". Alături de sindicalişti sunt şi studenţi, care poartă banderole albe pe braţ.

În timp ce parlamentarii prezenţi la miting se îndreptau către Parlament pentru a participa la dezbaterea moţiunii, sindicaliştii le-au strigat că nu vor mai ieşi din clădire dacă nu trece moţiunea astăzi.

Ora 13.00: Manifestanţii au ajuns în Piaţa Constituţiei şi au început discursurile de la tribună. Sindicaliştii au început să strige: "Nu vă fie frică, azi Guvernul pică!". Unul dintre cei care a luat cuvântul la tribună le-a spus bucureştenilor să nu se lase intimidaţi şi nici măcar impresionaţi de forţele de ordine şi să-i li se alăture.

Ora 12.46: Manifestanţii au trecut pe lângă cordonul de credincioşi de la Mitropolie. Câţiva poliţisti din coloană au urcat până pe deal, dar s-au întors la scrurt timp la protestatari. Staţia tramvaiului 32 era plină ochi, iar tramvaiul venea rar şi nici măcar nu oprea în staţie pentru că era foarte aglomerat. În  ce au trecut prin parcului din faţa Magazinului Unirea, protestarii au lăsat în urma lor o mare de gunoaie.

Ora 12.30: Metrorex şi RATB-ul vor prelungi programul pentru circulaţia autobuzelor şi garniturilor de tren până la ora 0.00. În plus, Metrox a suplimentat cu patru garnituri de tren liniile care leagă cartierele Berceni de Pipera şi cu alte patru garnituri liniile care leagă liniile care leagă cartierele Titan de Militari şi Gara de Nord."Trenurile au fost introduse pentru că a fost cerere mare de călători pe liniile principale", a declarat Gheorghe Udrişte, directorul Metrorex.

Salariații din învățământ sunt nemulțumiți de salarii

RATB  a introdus în circulaţie alte 100 de autobuze, pe traseele care au fost deviate din cauza marşului de protest.

Ora 12.20: Jandarmeria Capitalei estimează la 30.000 numărul manifestanţilor care au pornit în marş, alte mii fiind pe drum. Traficul în Capitală se desfăşoară în condiţii normale, în aproape 15 minute urmând să fie restricţionată circulaţia şi în Piaţa Revoluţiei. "Dimineaţă a fost puţin aglomerat n nordul Cpaitalei, însă şoferii au înţeles şi au folosit rutele ocolitoare", a menţionat subcomisarul Daniel Piştea de la Brigada Rutieră a Capitalei.

Ora 12.10:
Protestatarii au ajuns în Piaţa Universităţii, unde s-au oprit şi au început să scandeze: "Păcat, Păcat de sângele vărsat!". Într-o oră manifestanţii vor ajunge în Piaţa Constituţiei.

Ora 12.00:
Întrebat cum se simte în fruntea coloanei, Victor Ponta a zis că nu se află în fruntea coloanei. “Ei, (n.r. protestatarii) din păcate nu  au dreptul să voteze acolo (n.r. Parlament) să-l dea jos pe Boc, aşa că votăm noi pentru ei”, a spus Ponta. Referitor la  acuzele că PSD îi instigă pe protestatari, Victor Ponta a răspuns: „ Aşa spunea şi Ceauşescu în  1989, că sunt huligani. La fel face şi Băsescu,tot cu Elena,  dar cu o altă Elenă! Nu-i nimic nou în România. Să-i dăm jos pe Băsescu, pe Boc, pe Udrea şi pe Anastase”. Întrebat dacă astăzi pică Guvernul Boc, preşedintele PSD a spus că el crede că este începutul sfârşitului regimului Băsescu, dar n-a dat niciun nume de premier. „Avem de gând să scăpâm România de Băsesci şi de Boc.

Ora 11.55:
Coloanei de manifestanţi s-au alăturat membri ai Galeriei Steaua echipaţi cu fulare şi fluiere. "Haideţi pe ei, haideţi pe ei, pe mama lor!", scandează fanii echipei de fotbal Steaua.



Ora 11.50:
PSD-iştii s-au retras cu câteva rânduri mai în spate din cauza nemulţumirilor bucureştenilor şi sindicaliştilor de la Cartel Alfa.

Ora 11.45:
Ponta impune ritmul mişcării sindicaiste. Victor Ponta şi parlamentarii PSD se grăbesc să ajungă la Parlament, motiv pentru care au grăbit pasul impunând coloanei de manifestanţi un ritm alert. Din cauza asta, în spatele PSD-iştilor s-au format goluri în coloană, iar cei din spate sunt foarte nemulţumiţi că se merge prea repede şi s-a dezorganizat marşul.



Ora 11.23
: Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, se dezice de prezenţa PSD-ului în fruntea coloanei. "Nu ştiam că liderii PSD s-au lipit de marşul nostru, dar nu mă miră! Domnul Ponta mai bine îşi vedea de treabă şi stătea acum în Parlament! Din păcate, îi alimenteză pe cei care lovesc în mişcarea sindicală, noi însă nu avem nicio legătură cu prezenţa PSD în fruntea coloanei, am vorbit cu cei din coloana noastră să nu permită intrarea politicienilor în coloana noastră, cea de la Cartel Alfa. CNSRL- Frăţia i-a primit pentru că ei au un protocol semnat cu PSD"

Ora 11.07: Autocare cu protestatari continuă să sosească în Piaţa Victoriei si să se alătură marşului.



Ora 11.00:
Protestatarii au pornit marşul pe Lascăr Catargiu. În fruntea coloanei se află liderul PSD, Victor Pontea, Oana Mizil, Liviu Dragnea şi Marian Vanghelie care ţin o pancartă pe care scrie cu litere de-o şchioapă: "Criza sunteţi voi, România suntem noi!"



Ora 10.50:
Liderul PSD, Victor Ponta, a sosit în Piaţa Victoriei şi a intrat în mulţime. "Problema e că Parlamentul e plin de poliţişti şi jandarmi. Nu ştiu de ce i-a adus doamna Anastase. Important este să putem ajunge să votăm moţiunea. Cordoanele de poliţişti şi jandarmi în Parlament nu există decât în ţările aflate sub dictatură. Au alertat poliţiştii şi armata, la fel cum a făcut Ceuşescu în '89", a declarat Victor Ponta, în mijlocul manifestanţilor.

Ora 10.45:
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Marian Gruia, a anunţat încă de marţi seara că ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a semnat un ordin care stabileşte o alarmă de gradul 0 la nivelul Capitalei şi de gradul 1 la nivelul întregii ţări pentru ziua moţiunii de cenzură. Miercuri dimineaţă a venit şi confirmarea printr-un comunicat de la MAI.

Protestatarii din Piaţa Victoriei, din Capitală
Protestatarii din Piaţa Constituţiei, în faţa Palatului Parlamentului, din Capitală
Imagini de la protestele sindicale din Piata Victoriei
Imagini de la protestele sindicale din Piata Victoriei
Imagini de la protestele sindicale din Piata Victoriei

Ora 10.35: Potrivit Jandarmeriei Capitalei, peste 20.000 de sindicalişti au ajuns în Piaţa Victoriei. "Manifestanţii continuă să vină. În stradă sunt deja 2.400 de jandarmi, 500 de poliţişti de la Rutieră şi 200 de la Poliţia Locală. Până acum nu s-a înregistrat niciun incident grav. Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale", a declarat marius Militaru, putrătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.

Ora 10.30: Marian Petcu, lider CNSLR Frăţia: "Dacă nu pleacă Guvernul în curând, vom veni toţi! În ultimii 20 de ani nu am avut un guvern mai prost!"

Ora 10.21:
Zece autocare şi şase microbuze, pline cu protestatari, se află pe Şoseaua Ştefan cel Mare, îndreptându-se spre Piaţa Victoriei. Sute de bucureşteni au plecat încolonaţi pe Bulevardul Magheru pentru a se alătura sindicaliştilor.



Ora 10.15: Vuvuzelea bugetară
Spiritele s-au încins în Piaţa Victoriei. Pe o pancartă imensă sindicaliştii au scris un mesaj pentru Emil Boc: "Erată: Ieşi afară, fiinţă extraordinară!". Alţii, "acompaniaţi" de vuvuzele şi fluiere, caricaturi şi coroane de flori, strigă: "Boc, la coasă!"

Ora 10.10:
Aproape 2.000 de pensionari de la Asociaţia Speranţa din Alba Iulia sosit la protest. "Am muncit 30 de ani şofer pe o maşină şi am până în 500 de lei pensie. Fiica mea este profesoară şi i-au redus şi ei salariul", a spus Valeriu Ciobanu, pensionar.

Ora 10.05:
Peste 80.000 de oameni sunt aşteptaţi să ajungă în PIaţa Victoriei. Încontinuu sosesc autocare cu protestatari. Între ora 10.00 şi ora 11.00 liderii de sindicat şi preşedinţii de conferderaţii vor susţine discursuri în faţa protestatarilor, urmând ca după ora 11.00 să pornească, pe Bulevardul Magheru, spre Palatul Parlamentului.



Ora 9.55:
Câteva sute de studenţi şi pensionari bucureşteni s-au alăturat protestului foarte revoltaţi. "Ar trebui să iasă toţi bucureştenii în stradă. Mi-e frică de viitorul pe care-l voi avea. Ar trebui să nu fie un protest organizat, să ne revoltăm pentru drepturile noastre", a spus Mădălina, o studentă din Bucureşti.

Imagini de la protestele sindicale din Piata Victoriei
Imagini de la protestele sindicale din Piata Victoriei

LIVETEXT Incident în Parlament înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură

Programul protestului şi restricţiile de circulaţie din Capitală - Hartă

Ora 9.50:
La această oră traficul în Capitală se desfăşoară normal, întrucât sunt închise doar Bulevardele Aviatorilor şi Kiseleff. "De la ora 10.30 - 11.00 o să se aglomereze pentru că se va bloca tot centrul, pe traseul protestatarilor. Se va închide Bulevardul  Lascăr Catargiu, Bulevardul Unirii, Bulevardul Magheru", a declarat subcomisar Daniel Piştea, de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei.



Ora 9.30: "Cinci minute de înjurături ca să ne încălzim!"

Secretarul general al CNSLR Frăţia, Sorin Stan, a luat cuvântul în faţa celor câteva mii de oameni sosiţi la Guvern. "Cinci minute de înjurături ca să ne încălzim!", le-a spus acesta protestatarilor, după care au urmat op cascadă de înjurături şi huiduieli asurzitoare. Stan susţine că partidul de guvernământ intenţionează să voteze moţiunea într-o jumătate de oră, astfel încât protestatarii să nu aibă timp să ajungă la Palatul Parlamentului.

Imagini de la Centrul InfoTrafic


Ora 9.20:  "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea!"
Peste 600 de mineri pensionari au sosit în Piaţa Victoriei. Aceştia solicită recalcularea pensiilor şi amânarea sistemului de coplată. Alţi 700 de mineri activi au venit în Capitală cu 13 autocare. "Am plecat azi-noapte la ora 12 şi am ajuns la ora 7 dimineaţa pentru că ne-a oprit ARR-ul tot drumul. Mai avem încă nişte autocare pe drum. Dacă nici azi nu ştiu guvernanţii ce au de făcut, treaba lor!", a declarat, pentru "Adevărul de seară", Constantin Dobroiu lider de sindicat al minerilor din Valea Jiului. Sutele de mineri din Piaţa Victorei scandează neîntrerupt: "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea!"

Ora 9.00:
Sutele de protestatari "curg" din direcţia Bulevardului Kiseleff. Din Harghita, Dorohoi, Botoşani, Timişoara Gherla, Bacău, Piatra Neamţ, Bihor, Suceava sosesc sute de protestatri. Poliţişti îmbrăcaţi în uniforme , profesori, angajaţi din sistemul de sănătate huiduiesc deopotrivă cerându-şi drepturile.


Ora 8.40: Oprescu monitorizează traficul pe timpul protestului

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, va ajuge în câteva minute la Centrul de Control al Traficului de pe Şoseaua Olteniţei pentru a monitoriza circulaţia auto şi pentru a arăta că totul se desfăşoară în condiţii normale.



FOTO: Circulaţia este supravegheată în permanenţă din Centrul de Trafic

Ora 8.37:
Aproximativ 300 de protestatari din Maramureş şi Bistriţa Năsăud s-au adunat în faţa Guvernului dotaţi pancarte şi goarne cerându-le guvernanţilor să iasă în stradă la discuţii. „Guvernanţi, coborâţi în stradă stradă la dialog. Aveţi curaj! Perimetrul este încă sigur!”, au scris pe o pancartă poliţiştii din Maramureş. Peste zgomotul infernal al goarnelor protestatarii strigă încontinuu: „Hoţii!!!”


Vom reveni cu amănunte!

Circulaţia din Bucureşti, supravegheată din Centrul de Trafic
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite