FOTO Guvernul Boc rămâne în funcţie. Moţiunea a picat. Opoziţia mai avea nevoie de 17 voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Boc rămâne în funcţie, după ce  219 parlamentari au votat pentru susţinerea moţiunii, iar un vot a fost invalidat. Pentru ca moţiunea să treacă Opoziţia mai avea nevoie de 17 voturi. Aceasta a fost a cincea moţiune de cenzură depusă împotriva Guvernului Boc. Dezbaterile şi votul din Parlament s-au desfăşurat pe fundalul unui miting de amploare în Piaţa Constituţiei. 

UPDATE Boc: A câştigat raţiunea în faţa populismului şi a demagogiei

Premierul Emil Boc a declarat, după votarea moţiunii în Parlament, că astăzi, În Parlament, "a câştigat raţiunea în faţa populismului şi a demagogiei" şi că principala preocupare a Guvernului este "să scoată României din criză".

UPDATE Ponta: Nu mai avem Parlament în România, au reuşit să-l cumpere şi să-l fure

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, după respingerea moţiunii că partidul pe care îl conduce va continua "bătălia", chiar dacă "nu mai avem Parlament în România".

UPDATE 18.15 Crin Antonescu

Parlamentarii ar fi trebuit să aibă minima decenţă şi să exercite un vot. Posibilităţile noastre (ale Opoziţiei, n.r) astea sunt în Parlament, posibilităţile Opoziţiei îna  transforma nişte oameni cu coloană vertebrală în nişte târâtoare mute este mare.

Trăim într-o ţară cu un guvern susţinut de doar 10% din populaţie şi cu zero susţinere în Parlament din partea propriei majorităţi.

UPDATE 18.05: Sulfina Barbu: Moţiunea a picat! Au votat doar 220 de parlamentari

Pentru moţiune au votat 219 senatori, în timp ce împotriva moţiunii s-a exprimat doar Daniel Oajdea de la PDL. Opoziţiei i-au lipsit 17 voturi.

"Au votat 220 de parlamentari, deci nici măcar nu s-a întrunit numărul de voturi necesar ca să treacă. Moţiunea a picat", a declarat Sulfina Barbu de la PDl.

UPDATE 18.02: Votul s-a încheiat. Începe numărătoarea voturilor.

UPDATE 17.48 După calcule matematice moţiunea a picat. Din cei 152 de deputaţi care au votat, 151 au susţinut moţiunea.

Pentru a trece moţiunea trebuie să fie votată de 236 de parlamentari, iar Opoziţia nu dispune decât de 216 parlamentari. În acest moment votează senatorii.

Deşi votul nu s-a încheiat, numărul opţiunilor exprimate până la această oră nu ar permite adoptarea moţiunii dacă nu există trădători din partea senatorilor Puterii.

Totuşi, trebuie aşteptată numărătoarea oficială a votului.

Dintre deputaţii arcului guvernamental doar Daniel Oajdea a votat, restul respectând decizia coaliţiei de a fi prezenţi în sală, dar de a se abţine de la vot. Acesta a ales să-şi manifeste opţiunea, votând împotriva moţiunii şi pentru rămânerea la Palatul Victoria a guvernului Boc.

UPDATE 16.40 Violenţe în stradă, incidente în Parlament

Dezbaterea moţiunii a încins spiritele în Parlament. Atunci când Emil Boc a dorit să dea replica finală, opoziţia a început să vocifereze, să obiecteze iar unii dintre membrii săi au luat dosarele cu semnături pentru demiterea Guvernului şi i le-au pus premierului pe pupitru, în semn de protest. Abia la insistenţele lui Mircea Geoană, spiritele s-au mai calmat şi situaţia nu a degenerat.

Incidentul s-a incheiat cu un schimb dur de replici Putere si Opozitie

Circa 20.000 de protestatari aşteaptă în Piaţa Constituţiei voul pe moţiunea de cenzură. Au rămas cei mai violenţi dintre protestatari. Ei aruncă cu sticle de plastic şi cu pancarte în jandarmi. Mulţi dintre manifestanţi miros puternic a băutură.Oamenii au forţat cordonul de ordine şi s-au îmbrăncit cu jandarmii.

Aceştia au ameninţat că nu-i vor lăsa pe parlamentari să iasă din clădirea Parlamentului dacă nu trântesc guvernul Boc.

Miron Mitrea (PSD) şi Varujan Vosganian (PNL) în faţa dosarelor cu semnături aduse de PSD

UPDATE 15.41: Moţiunea va pica. Opoziţia nu are decât 220-221 de voturi, potrivit unor surse parlamentare. Pentru a trânti Guvernul moţiunea trebuie votată de 236 de parlamentari.

UPDATE 15. 34 Ponta a sus de la tribuna Parlamentului că poetul Păunescu, grav bolnav, i-a trimis un mesaj de pe patul de spital: "Sunt bolnav, vreau să mai trăiesc ca să văd România scăpată de acest blestem"

UPDATE 15.24 Victor Ponta, deputat şi preşedinte PNL: "Astăzi a început sfârşitul regimului Băsescu"

Sunt 100.000 de oameni în piaţă care se întreabă dacă astăzi au o şansă să trăiască cu adevărat în această ţară. Sunt milioane de români care se uite la ce se întâmplă în Parlament şi văd că frauda şi hoţia stătea la biroul conducerii, dar a plecat doamna Anastase.

Ponta în faţa scaunelor lui Cristian Ţopescu şi Crin Antonescu

Vă rog pe cei care mai sunteţi parlamentari vii să vă faceţi datoria faţă de români, nu faţă de Băsescu sau faţă de Boc.

Fiecare om cu care am discutat sau cu care nu am discutat, cum e domnul Câmpanu (Liviu Câmpanu, vicepreşedintele UNPR care a anunţat că votează moţiune şi demisionează din partid, n.r) , are şansa de a salva viaţa unei profesoare, are şansa de a-şi salva propia familie.

Astăzi a început sfârşitul regimului Băsescu, indiferent de rezultatul votului.

UPDATE 15.12 Elena Udrea, ministrul Dezvoltării şi Turismului şi deputat PDL: "Suntem martorii unor campanii de dezinformare"

Cea mai mare mare invenţie o reprezintă partidele-televizor, unde moderatorii sunt cei mai aprigi militanţi ai Opoziţiei, ai căror patroni, aceiaşi şi ai Opoziţiei, fac şi desfac guverne sau îl spuspendă pe preşedinte.

Suntem de ani de zile martorii unor campanii murdare de dezinformare.

PSD şi PNL nu sunt, aşa cum se pretind, câinii de pază ai democraţiei, sunt lupi vopsiţi care, ani în şir, s-au înfruptat de la masa bogată a statului în defavoarea celor pe care astăzi pretind că îi slujesc şi că îi reprezintă.

Ce faceţi cu proiectul de reformare a Parlamentului cerut de români la referendum şi pe care l-aţi ascuns între timp. Sigur că de aceşti români ne pasă, ne pasă în mod real.

Lupul nu trebuie lăsat paznic la oi pentru că românii decontează astăzi factura greşelilor fostelor guvernări PSD şi PNL, care au construit instituţii de stat supraponderale şi neputincioase al căror scop nu era acela de a-l servi pe cetăţean, ci de a servi interesele clientelare. Statul mamut trebuie restructurat din temelii, iar Guvernul Boc a început, sub ameninţarea cuţitului crizei, această acţiune

UPDATE 14.40 Gheorghe Ialomiţianu, ministru de Finanţe şi deputat PDL: "Soluţiile propuse de Opoziţie sunt false"

Această moţiune trebuie respinsă deoarece conţine afirmaţii neadevărate, iar soluţiile propuse sunt departe de realitatea economică. Dacă aceste măsuri ar determina creşterea inflaţiei, a deficitului bugetar.

UPDATE 14.22 De la balcoanele sălii sunt afişate bannere în care este ironizată Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor.

UPDATE 14.20 Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor din Parlament, alta decât cea maghiară: "Ar putea fi ultima moţiune pe care nu o vomn vota"

Am spus că nu este bună calea indicată de FMI. A fost urmată calea FMI. Aseară (marţi seară - n.r.) am avut o întâlnire cu reprezentanţii FMI de unde am plecat îngrozit de sentimentul că discut cu un zid, format din funcţionari de multinaţională care vorbesc strict limba multinaţională, inflexibili, care gândesc la fel oriunde pe planeta Pământ

Sunt trei lucruri grave de reproşat la care se adaugă faptul că a lipsit complet soluţia care să rezolve problema financiară.

Nu vom vota moţiunea, dar s-ar putea ca, dacă lucrurile nu se rezolvă, să fie ultima moţiune pe care nu o vom vota.

Vom părăsi sala, singurul care va rămâne din grup voi fi eu şi nu voi participa la vot.

UPDATE 13.53 Crin Antonescu, preşedintele PNL: "Asta nu este reformă, este faza finală a unei boli de 20 de ani"

Guvernul Boc este un guvern incompetent, un guvern de rea credinţă, care manifestă un cinism şi un dispreţ faţă de cetăţenii săi

Trebuie să plecaţi nu pentru că v-aţi apucat să vindecaţi maladii ale societăţii româneşti acumulate în ultimii 20 de ani. Sunt de acord că sub toate guvernele au crescut nişte boli.

Dar vă întreb domnilor din majoritate, care aveţi sau nu voie să votaţi: este salariul unui profesor de care trebuie să ne vinbdecăm? Este salariul unui poliţist boala de care trebuie să ne vindecăm? Sunt aceste salarii prea mari, ca să le tăiaţi?

Credeţi că sunteţi în acestă situaţie pentru că faceţi reformă? Eu nu cred. Da, este nevoie de reformă, dar acestă reformă începe cu o guvernare în interesul naţional, al celor guvernaţi. Şi nu faceţi acest lucru. Vorbiţi de o reformă abstractă aplicată unui popor abstract care se reduce doar la tăierea salariilor.

Nu toţi cei din sectorul public au vreo treabă în ţara asta, începând, iertaţi-mă, cu dumneavoastră, care sunteţi primul asitat al ţării şi primul client.

Domnul Emil Boc e un tânăr român încă în putere, cu oarecare calificare, care nu mai trebuie asistat, care trebuie trimis la muncă şi îşi va găsi de muncă. Nu ţineţi o ţară întreagă pentru a acorda în continuare asistenţă cui nu are nevoie. Daţi-le voie în ţara asta celor care vor să muncească să o facă în condiţii oneste. Ajutaţi-i doar pe cei care nu pot să muncească. De la domnul Boc la doamna Elena Udrea pot toţi să muncească, vă asigur.

Referitor la mult discutata descentralizare, aţi dus pe cele mai înalte culmi feudalismul românesc postcomunist.

N-aţi avut curaj să daţi afară un om din birocraţia şi clientela ministerială, pe care admit că aţi moştenit-o, ca schemă, aţi repopulat-o, dar pe care nu aţi îndrăznit să o atacaţi nici măcar cu un centimetru în doi ani de când sunteţi premier.

Nu vă puneţi în paranteză lăcomia nici măcar pentru o lună. Asta nu este reformă, este faza finală a unei boli de 20 de ani.

Cea mai spectaculoasă, dureros de spectaculoasă, dintre premiere şi cea mai importantă pentru azi e următoarea: mai orice putere încearcă instinctiv şi în anumite limite, dacă e democratică, să pună pumnul în gura opoziţiei. S-a întâmplat chestiunea asta în cei 20 de ani bolnavi. Dar ca puterea să pună pumnul în gura majorităţii nu am mai pomenit şi vă atrag atenţia că asta este o perversiune pseudo-democratică la care, dacă stăpânul dumneavoastră vrea să vă supună, noi nu avem de ce accepta acest lucru.

Sunteţi datori cu un vot, indiferent care este el. E dreptul dumneavoastră şi eu, unul, îl voi apăra. Dar ca să ajungem să fim conduşi de un Guvern care va avea susţinere zero voturi în incinta Parlamentului e de neaceptat. Dacă pretindem în continuare că suntem democraţi, că vrem democraţie, că nu dorim să ieşim din peisajul civilizaţiei democratice şi europene, asumaţi-vă azi răspunderea

UPDATE 13.47 Mesaje antiguvernamentale afişate în sala de plen

Câţiva tineri prezenţi în lojele de plen a Parlamentului unde se dezbate moţiunea de cenzură au afişat mai multe bannere pe care erau scrise mesaje antiguvernamentale. Totul s-a întâmplat în timpul discursului premierului Emil Boc.

Pe parcarte scria: "Guvernul Boc-Banca Mafiei", "Condamnaţi învăţătorii la un destin de cerşetori", "Sute de morţi pentru această clădire, Astăzi Mafia îşi dă întâlnire", "Parveniţi cu portofolii, Vinovaţi demoartea şcolii", "Preşedinte-jucător pe cadavrul de popor", "Teroriştii României: Roberta, Cotoi şi restul de oi", "Când numără Miss Roberta, se umflă pe loc Omerta", "Ţară dezbinată de o minte scelerată".

Forţele de ordine de la Camera Deputaţilor aflat în zonă a încercat să înlăture afişele respective, însă au fost împiedicate de deputatul PSD Adrian Solomon, informează Mediafax.

UPDATE 13.37 Titus Corlăţean, PSD: "Moţiunea tratează un sistem corupt"

Moţiunea de cenzură se referă la salariaţii care sunt batjocoriţi. Moţiunea se referă şi tratează un sistem profund corupt.

UPDATE 13.28 Precizări ale SPP referitor la împiedicarea accesului la loje ale invitaţilor Opoziţie

"Persoana care ar fi încercat să împiedice accesul unor invitaţi în lojele sălii de plen din parlament nu este angajat al SPP. SPP nu are atribuţii în interiorul Palatului Parlamentului, cu excepţia protecţiei demnitarilor prezenţi în Parlament şi a accesului la intrarea în Palatul Parlamentului", a declarat purtătorul de cuvânt al SPP, Bogdan Onea, citat de Medifax. .

Deputaţii PNL Dan Radu Ruşanu, Dan Motreanu şi Alina Gorghiu au avut un schimb dur de replici cu persoane care interziceau accesul în loja rezervată publicului a patru invitaţi reprezentând Clubul bloggerilor liberali. S-a ajuns la  îmbrânceli între un invitat şi o persoană care asigura ordinea.

Partidele din opoziţie au reclamat faptul că nu am primit acces pentru invitaţii lor din societatea civilşă, pentru că acesta ar fi fost acordat unor asociaţii care sprijină Puterea şi pe Traian Băsescu.

UPDATE 13.23 "Succesurile" lui Blaga

Să recunoaştem că avem cu toţii o contribuţie şi la succesurile şi la eşecurile democraţiei

Soluţia politică pe care o propuneţi, organizarea de alegeri anticipate, nu rezolvă criza economică, ci din potrivă, ar adânci-o.

Aplicarea măsurilor propuse de dvs. (Opoziţia, n.r) ar arunca România într-un haos economic. Eu înţeleg jocul pe care îl faceţi, însă nu cred că veţi rezolva ceva.

UPDATE 12.41 Replica premierul Emil Boc: "Dacă aplicăm măsurile PSD deficitul va trece de 10% din PIB"

România se află la un moment de răscruce. Aveţi de făcut o alegre majoră: mergem mai  departe pe calea reformelor şi scoatem România din criză sau cedâm în faţa populismului şi renunţăm la şansa României de a trece pe creştere de anul viitor

Înţeleg nemulţumirea oamenilor pentru că fiecare se uită la propria situaţie şi vede că e mai greu decât în trecut. E greu să le explici oamenilor că asta ţine de deficite structurale şi de greşeli ale trecutului.

Avem un stat care timp de 20 de ani a încurajat mai mult nemunca, mâna întinsă în defavoarea muncii

Avem un stat care timp de 20 de ani a încurajat privilegiile în detrimentului egalităţii în faţa legii. Este cazul pensiilor speciale, al pensiilor parlamentarilor, care nu aveau la bază principiul contributivităţii.

Avem un stat supradimensionat şi obez. Am găsit un stat care are un sistem bolnav din punct de vedere economic şi financiar. Atunci când suferi de o boală rară te tratezi chiar dacă doare sau mori. Am ales un medicament cu gust amar care ne garantează vindecarea.

Dacă am fi menţinut acea tendinţă populistă, doar în 2009 România ar fi avut un deficit de peste 12% din PIB, care ar fi dechis drumul spre colaps. Cu un deficit de 12% nimeni nu te mai finanţa pentru a da pomeni electorale. Sper că măcar în ceasul al doisprezecelea politicienii au înţeles că România nu mai poate urma acest drum.

Dacă am aplica măsurile populiste propuse de PSD deficitul ar ajunge la  peste 10% din PIB. Este ca li cum un medic i-ar prescrie unui bolnav de diabet zahăr.

Avem de înfruntat cea mai gravă criză economică din ultimii 60 de ani. Guverne responsabile cu viitorul ţării nu iau măsuri populiste, chiar dacă pe termen scurt au costuri sociale.

Avem semne că mergem pe drumul cel bun (...) ceea ce ne alimentează optimismul că anul viitor vom trece pe creştere.

Cel mai puternic semnal al redresării vine din sectorul exporturilor. În primele opt luni din 2008 nivelul exporturilor a ajuns, ba chiar a depăşit nivelul de dinainte de criză. Sectorul exporturilor a ieşit din criză, cu 25% creştere.

După 21 de luni în care şomajul a crescut constant, din aprilie tendinţa s-a schimbat. Începând cu aprilie numărul şomerilor a scăzut. Ceea ce înseamnă că măsurile luate de Guvern au început să-şi facă simţite efectele, au reuşit să salveze locuri de muncă.

Suntem pe drumul cel bun astfel încât în 2011 să avem o creştere economică sănătoasă care să ne permită să avem salarii şi pensii decente.

Vom ieşi la liman cu condiţia să nu facem paşi înapoi. (...) Binele nu e departe. De la începutul anului am făcut progrese importante.

Le sunt recunoscător românilor pentru răbdare şi sacrificii. Le înţeleg supărările. Le mulţumesc celor care au conştientizat că nu puteam altfel.

PSD şi PNL s-au întors cu o moţiune subţire de tot în soluţii.

Social-democraţii au venit la moţiune cu 2,5 milioane de semnături pentru demiterea Guvernului Boc

UPDATE 12.47 Social-democraţii au venit la moţiune cu 2,5 milioane de semnături pentru demiterea Guvernului Boc

La debutul şedinţei în care va fi tranşată soarta Guvernului Boc, parlamentarii PSD au adus 40 de dosare, cu cele 2, 5 milioane de semnături strânse de la cetăţeni din mai multe judeţe, pe care le-au depus în faţa băncilor. Parlamentarii social-democraţi au desfăşurat un banner cu mesajul “ 2 milioane şi jumătate de români îţi cer un vot pentru moţiune”, mesaj adresat deputaţilor şi senatorilor din zona Puterii.

În vreme ce preşedintele PSD Victor Ponta era la marşul protestatarilor, aleşii PSD s-au perindat pe la microfon pentru a le mulţumi cetăţenilor din 10 judeţe care au susţinut demersul Opoziţiei, prin semnătura lor. Procedura a durat circa 40 de minute, spre exasperarea PDL care i-a acuzat pe social-democraţi că trag de timp pentru ca Ponta să poată ajunge la Parlament înainte de dezbaterea efectivă a moţiunii. PDL îi mai acuză pe reprezentanţii Opoziţiei că vor să împingă dezbaterea şi votul până la ora 14.00 când protestatarii se vor aduna în Piaţa Constituţiei.

În lojele din aula Parlamentului se află câţiva reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale, susţinători ai Puterii, care bruiază intervenţiile Opzoiţiei scandând “Lăsă-ne! Lasă-ne!”. (Alina Voaideş)

Social-democraţii au venit la moţiune cu 2,5 milioane de semnături pentru demiterea Guvernului Boc

UPDATE 12.38 La balcoane au primit dreptul de acces asociaţii care sunt împotriva demersului opoziţiei

Circa 310 persoane asistă, de la balcoanele sălii de plen a Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură. Cei mai mulţi fac parte dinLiga pentru Preşedinte, asociaţie care se declară împotriva moţiunii, şi care a luat fiinţă pentru a apăra "integritatea morală, imaginea instituţiei preşedintelui", după cum informează Mediafax, citându-l pe preşedintele Ligii, George Codreanu.

Potrivit acestuia, Liga a obţinut accesul a 200 de persoane la dezbaterile pe moţiune. "Am venit să luăm atitudine la cei care vor să destabilizeze ţara şi vor să creeze haos în România. Vor dezbinare, vor ură", a spus acesta citat de Mediafax.

Alte asociaţii care au reprezentanţi ce asistă la şedinţa Parlamentului sunt: Asociaţia Activ Lămâiul, Asociaţia de Tineri pentru susţinerea Valorilor Naţionale şi Asociaţia Tinerilor Profesionişti.

El a susţinut, pe de altă parte, că asociaţia pe care o conduce a fost înfiinţată ca urmare a agresiunii verbale din partea celor din clasa politică aflată în Opoziţie faţă de instituţia prezidenţială, ea apărând "integritatea morală, imaginea instituţiei preşedintelui". Codreanu a explicat că Liga pentru Preşedinte a fost înfiinţată în urmă cu patru ani şi l-a susţinut pe preşedintele Traian Băsescu la referendumul când 322 de parlamentari au cerut suspendarea şefului statului.

Partidele din Opoziţie s-au plând că nu a fost aprobat accesul asociaţiilor şi ONG-urilor propuse de ele.

UPDATE 12.24: Îmbrânceli la balcoanele sălii de plen, potrivit Antena 3. Un reporter ar fi fost agresat, deoarece ar fi refuzat să părăsească unul dintre balcoanele de la etajul doi, etaj unde, în mod normal presa nu are acces, fiind rezervat invitaţilor, anunţă acelaşi post de televiziune.

UPDATE 12.16 Deputatul Dan Şova, PSD

Sunt cel puţin 10 motive pentru care guvernul Boc trebuie să plece.

Guvenul a dus un veritabil răzbiou econmic împotriva românilor, începând cu un atac asupra mediului privat.

De la începutul anului România se împrumztă este de 600 de euro pe secundă, adică 52 de milioane euro pe zi.

Guvernarea Boc a aruncat România cu zeci de ani în urmă. Este prima oară după 90 când românilor le scad toate veniturile nete.

Românii sunt cei mai săraci europeni, depăşind chiar şi Bulgaria

Este singurul guvern din Europa care a întrăznit limitarea drepturilor cetăţeneşti pentru asanarea bugetului.

Guvernarea Boc-Udrea-Anastase a instituit un sistem clientelar banii publici se scurg prin sitele portocalii cătzre camarilla politică.

Actualul premier trebuie să plece pentru că a oferit pe tavă preşedintelui Guvernul. S-a legitimat doar în faţa preşedintelui Traian Băsescu, devenid o armă a acestuia în bătălia politică. Parlamentul poate să corecteze acest lucru.

Aici în acestă sală aţi hotărât că 80 este egal cu 160. Nu aveţi nicio jenă şi nu vă este frică de nimic, pentru că furtul dvs beneficiază de înalta protecţie de la Cotroceni.

UPDATE 12.00 Aura Vasile, PSD, a vorbit despre prezenţa jandarmilor la Parlament

Înaintea de dezbaterea propriu-zisă a intervenit pentru a acuza "ocuparea" clădirii de către jandarmi şi scutieri.

Aura Vasile a acuzat "activitatea secretarului general al Camerei Deputaţilor", care a "confundat" această instituţie, "ocupată de trupe care nu au nicio legătură cu Parlamentul - scutieri, jandarmi, sepepişti".

"Nu cred că într-o ţară democratică s-a putut ca scutierii să înconjoare un grup de 50 de cetăţeni care erau planificaţi să viziteze Senatul", a spus Vasile.

Şi preşedintele de şedinţă Mircea Geoană, a vorbit despre "prezenţa periculoasă" a forţelor de ordine şi a afirmat: "Doresc să fiu informat în mod operativ în cursul şedinţei dacă acest fenomen apare sau continuă".

UPDATE 11.56: Programul dezbaterii moţiunii

Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au stabilit, miercuri, numărul de minute alocate grupurilor parlamentare la dezbaterea moţiunii de cenzură, informează Mediafax.

Timpul total alocat intervenţiilor parlamentarilor grupurilor parlamentare este de 169 de minute.

PDL are rezervate 56 de minute, PSD - 54 de minute, PNL - 31 de minute, UDMR - 10 minute, grupul minorităţilor - 6 minute, UNPR - 9 minute, cei fără apartenenţă la grupuri - 3 minute.

Acest calcul a fost făcut conform algoritmului care alocă 20 de secunde pentru fiecare parlamentar.

Guvernului i s-au alocat 60 de minute, pe care le poate folosi la începutul şi la finalul dezbaterilor.

Citeşte textul moţiunii de cenzură depusă de Opoziţie

UPDATE 11.30 Mircea Geoană a declarat deschisă şedinţa plenurilor reunite ale celor două camere ale Parlamentului.

În sala de şedinţe sunnt 349 de parlamentari, 121 încă nu şi-au înregistrat prezenta. Discutiile asupra documentului sunt programate sa dureze aproape trei ore, potrivit deciziei Birourilor permanente reunite, informeaza Agerpres.

La dezbaterea moţiunii asistă, de la balcoanele sălii de plen, peste 100 de persoane.

UPDATE 11.29 Geoană: S-a decis ca forţele de ordine special chemate să plece imediat din interiorul Parlamentului

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că la şedinţa birourilor reunite ale celor două camere ale Parlamentului s-a decis ca forţele de ordine special chemate să păzească în interiorul Parlamentului să plece imediat. "Aici suntem pentru a păzi democraţia, nu să fim păziţi de ea", a declarat Geoană.

Reprezentanţii PSD+PC au solicitat ca angajaţii Jandarmeriei să părăsească Parlamentul, deaorece prezenta acestora este o "măsură excesivă".

Potrivit acestuia a existat şi o discuţie "despre manierea neamicală în care s-a interzis accesul publicului la balcoanele din sala Camerei Deputaţilor", unde are loc şedinţa în care se dezbate moţiunea de cenzură.

"Adevărata voce a poporului este în stradă şi sper ca parlamentarii să ţină cont de vocea poporului", a adăugat Geoană.

UPDATE 11.17:Boc către protestatari: Să nu facem paşi înapoi acum când suntem aproape de a merge pe drumul cel bun, aproape de a ieşi din recesiune

"Oamenilor le spun că Guvernul a făcut exact ceea ce trebuie pentru a limita efectele recesiunii şi pentru a scoate România din criză. Revenirea nu se face cu măsuri populiste. Înţeleg nemulţumirea oamenilor. Criza, din păcate, ne-a afectat pe toţi. Dar economia dă semne de revenire", a declarat Boc. Mesajul acestuia pentru populaţie a fost: "să nu facem paşi înapoi acum când suntem aproape de a merge pe drumul cel bun, aproape de a nieşi din recesiune".

Întrebat de jurnalişti dacă parlamentarii PDL au fost plătiţi pentru a nu vota la moţiune, Boc a răspuns: "Este exclus, este exclus". Opoziţia a acuzat Guvernul că va plăti 250.000 de lei fiecărui parlamentar al Puterii care nu va vota astăzi.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a apreciat, luni, că decizia PDL ca parlamentarii acestui partid să fie prezenţi în sală la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar să nu voteze, reprezintă "cel mai ticălos gest din douăzeci de ani de politică".

UPDATE 10.59 Există viaţă după moţiune pentru Guvernul Boc

Guvernul Boc V nu-şi face multe griji din pricina moţiunii de cenzură şi priveşte deja spre asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei de joi. Executivul se va reuni miercuri de la ora 18.00 la Palatul Victoria în şedinţă pentru a adopta forma finală a Legii Educaţiei Naţionale, prin integrarea unor amendamente depuse de parlamentari.

 362 amendamente depuse de parlamentari la proiectul legii educaţiei, dar va lua în considerare numai acele propuneri care urmăresc modernizarea sistemului de învăţământ.

UPDATE 10.27: Udrea: Este moţiunea unor partide care nu reuşesc să aducă decât critici

"Este o moţiune politică, a unor partide care nu reuşesc să aducă nicio soluţie, decât critici. Acest guvern va rămâne în funcţie", a declarat ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea la sosirea la Parlament.

"Fiecare trebuie judecat pentru votul pe care îl dă. Însă, de această dată nu va fi cazul, nu vor fi parlamentari PDL care să voteze moţiunea de cenzură", a adăugat aceasta.

Incident în Parlament înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură

Înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură, mai multe incidente au avut loc între forţele de ordine din interiorul Palatului Parlamentului şi cei care vroiau să urmărească dezbaterea, deaorece ultimii nu au fost lăsaţi să ajungă la balcoanele din sala de plen, informează Antena 3.

Potrivit sursei citate, jurnaliştii nu sunt lăsaţi să filmeze dezbaterea din sala de plen. În Parlament, există mai multe bariere pentru jurnalişti.

Moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie va fi dezbătută şi votată în Parlament începând cu ora 11:00. Votul va fi secret cu bile.

Pentru ca moţiunea să treacă şi Guvernul să pice este nevoie de votul a 236 de parlamentari, dintr-un total de 470. Liderii Opoziţiei sunt optimişti în ceea ce priveşte succesul moţiunii şi susţin că au destule voturi pentru ca ea să treacă. Moţiunea este ce-a de-a cincea de la instalarea lui Emil Boc la Palatul Victoria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite