Cămătarii, regii interlopilor din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Ion Titişor, mult mai cunoscut sub numele de Fane Spoitoru, a dominat lumea interlopă din Capitală mai bine de zece ani, a venit rândul fraţilor Cămătaru să fie consideraţi „naşii“ între mafioţi. Nuţu şi Sile sunt catalogaţi de cititorii ziarelor „Adevărul“ şi „Adevărul de Seară“ cei mai periculoşi gangsteri locali, chiar dacă sunt după gratii de mai bine de patru ani.

Cititorii noştri spun că cei mai temuţi interlopi din Capitală sunt fraţii Balint, adică Nuţu şi Sile Cămătaru (29,19% din voturi), Eugen Preda din Clanul Luptătorilor (19,67%) şi Alexandru Ilie, alias Sandu Geamănu, din clanul Gemenii (18,22%).
Chiar dacă fraţii Balint sunt închişi încă din 2004, bucureştenii sunt convinşi că aceştia îşi coordonează în continuare „afacerile“ din închisoare.

Cămătarii, spaima bucureştenilor
În urmă cu patru ani şi jumătate o decizie a judecătorilor Tribunalului Bucureşti a schimbat harta lumii interlope din Capitală. Atunci s-a hotărât ca fraţii Ion şi Vasile Balint, cunoscuţi drept Nuţu şi Sile Cămătaru, liderii celei mai importante grupări mafiote din Bucureşti în momentul acela, să fie închişi pentru nouă, respectiv 15 ani. În cercurile interlopilor umblă vorba că Fane Spoitoru le-a făcut „cheie“ celor doi fraţi pentru că au încercat să intre pe teritoriul lui.
Acuzaţiile care li se aduceau în mai multe dosare cuprindeau o listă lungă de infracţiuni printre care - proxenetism, lipsire de libertate, cămătărie, recuperări de bani, taxe de protecţie, trafic de persoane şi şantaj.Tot atunci au ajuns după gratii şi părinţii interlopilor, Smaranda şi Constantin Stoica, dar şi sora lor, Angela.
Odată cu Sile şi Nuţu, au mai fost închişi încă 31 de interlopi din grupare. Majoritatea membrilor au căzut atunci, printre care şi toţi locotenenţii - Silviu Dudiţă, zis Fluturică, a primit 13 ani de închisoare şi Cristian Gheorghe, zis Masca, nouă ani. Se zvoneşte că aceştia doi şi-au trădat proprii lideri şi vor avea de suferit când Sile şi Nuţu vor ieşi din închisoare.
Până când vor fi eliberaţi, afacerile familiei interlopilor continuă să meargă, dar la un nivel mai scăzut. Acest lucru nu le-a dăunat notorietăţii fraţilor Balint, ci dimpotrivă ei au devenit mai cunoscuţi şi mai temuţi.

Eugen Preda, „interlopul momentului“
Clanul Luptătorilor, condus de luptătorul de MMA (Mixed Martial Arts), Eugen Preda, a fost destructurat la sfârşitul anului trecut, atunci când au fost arestaţi cei mai importanţi membri. Atât Eugen cât şi fratele său Adrian au fost reţinuţi pentru că au coordonat cel mai mare furt de armament comis vreodată în România - furtul de la Ciorogârla.

O dată cu fraţii Preda, au mai fost arestaţi în acest dosar alţi cinci membri ai grupării. Este vorba despre Marius Costea, Marian Scarlat, zis Măcinic, Doru Tăbârcă, Sandu Chiriţă, George Iordan şi Alexandru Iordan.
Conform anchetatorilor, mitralierele urmau să fie folosite ca monedă de schimb pentru droguri, dar şi în afacerile pe care clanul le avea cu gruparea teroristă turcă PKK. „Credem că armele ar fi putut ori monedă de schimb pentru droguri în cadrul tranzacţiilor pe care le făceau cu grupări din Turcia, ori pentru a fi vândute”, a spus la vremea respectivă Petre Tobă, şeful Poliţiei Române.
La început, Luptătorii se ocupau cu plasarea de bodyguarzi în cazinourile importante de prin Militari, zona lor preferată. Pe parcurs s-au extins şi în alte zone şi s-au băgat în combinaţii mai serioase ca traficul de droguri şi traficul de arme sau afacerile cu organizaţii teroriste.

Sandu Geamănu, şmecher cu ştate vechi

Gemenii, „spaima“ Chitilei şi a sectorului 1 sunt specializaţi în furturi de maşini de lux. Zonele de influenţă ale acestui clan sunt Chitila, zona Bucureştii Noi şi Giuleşti, dar nu numai.
Una dintre victimele celebre ale acestei grupări este George Becali, a cărui maşină a fost furată de „săgeţile“ Gemenilor anul trecut în luna ianuarie, dar recuperată la scurt timp de patronul din Ghencea, după urmăriri ca-n filme pe străzile Capitalei.
Influenţa Gemenilor s-a mai diminuat în ultimul timp pentru că dintre cei patru fraţi care formează nucleul grupului, doar Sandu este liber.
Pe lângă furturile de maşini, Gemenii se mai ocupă şi cu recuperările. În urma unei astfel de acţiuni, devenită celebră (cazul „portbagajul“), lui Marian, geamănul lui Sandu, i-au căzut 18 ani de închisoare. Gheorghe Geamănu are un mandat de opt ani pentru tâlhărie, iar Petre este arestat în Belgia pentru omor. 

Ce sunt clanurile?

Clanurile sunt grupările infracţionale în cadrul cărora există legături de familie între membri. În Bucureşti există peste zece clanuri interlope. Liderii acestor grupări, care sunt în general capii de familie, sunt singurii care iau decizii. 
O parte dintre clanurile care acţionează în Capitală nu sunt originare de aici, ci au rădăcinile prin judeţe limitrofe, cum ar fi Ilfov, Ialomiţa sau Prahova.
Poliţiştii de la Investigaţii Criminale de la Poliţia Capitalei au în vizor peste 40 de de grupări interlope care au domenii de activitate foarte variate, de la infracţiuni judiciare grave, tâlhării cu armă sau spargeri de locuinţe şi bănci, până la şantaje, proxenetism sau taxă de protecţie.

Citiţi întreaga campanie a Adevărului de seară despre Interlopii Capitalei

În nordul Bucureştiului fac legea hoţii de maşini, în sud „protectorii“

„Luptătorii”, şefi în sectorul 6

După căderea Cămătarilor, sectorul 5 este condus de Ştoacă şi Pian (VIDEO)

Sectorul 4, zona „protectorilor” şi a traficanţilor de droguri (VIDEO)

Lupta pentru putere în sectorul 3 se dă între Chira şi Sile Pietroi

Sectorul 2, controlat de familiile de ţigani

Clanurile Capitalei Sectorul 1, controlat de hoţi de maşini de lux şi proxeneţi

Clanul lui Corduneanu a santajat o judecătoare şi un procuror

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite