Bucureşti: Blocul lui Poteraş, cel mai şmecher din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vecinii de bloc ai primarului sectorului 6, Cristian Poteraş, au facturi şi de zece ori mai mici la căldură faţă de locatarii imobilelor din jur.

 CITEŞTE ŞI: Primarul Galaţiului este obligat de Curtea de Conturi să plătească 5 miliarde lei vechi pentru că nu aprobat mansardarea blocurilor

Locatarii blocului 4 ICM, de pe strada Mehadia din cartierul Crângaşi, plătesc sume foarte mici la întreţinere de când acesta fost reabilitat şi dotat cu repartitoare. Primarul recunoaşte că a intervenit ca lucrările de reabilitare să aibă loc aici mai repede şi mai eficient.

Galaţi: Locuinţele de lux nu se vând nici ieftinite

Vecinii de bloc ai primarului Poteraş plătesc sume chiar şi de zece ori mai mici la întreţinere, comparativ cu blocurile vecine. Cei care locuiesc în imobilul alăturat, 3 ICM, care nu a fost reabilitat, spun că sumele mult mai mici scoase din buzunar de vecinii lor pentru întreţinere se datorează şi faptului că în blocul de vizavi locuieşte primarul sectorului 6, Cristian Poteraş. „Stă Poteraş la etajul 1, a avut el grijă să fie cald şi ieftin“, declară o femeie din blocul 3 ICM.

Astfel, un apartament cu 4 camere în blocul primarului, în care locuiesc patru persoane, a consumat căldură în valoare de 20 de lei în luna noiembrie, în vreme ce o familie care locuieşte într-un apartament cu acelaşi număr de camere şi persoane, din blocul 3 ICM, a plătit 196 de lei.

Primarul nu vede niciun conflict

Cristian Poteraş confirmă faptul că a avut o influenţă pozitivă asupra scăderii facturilor, dar spune că nu vede nimic rău în acest lucru şi crede că gestul este unul responsabil şi demn de urmat chiar şi de ceilalţi edili de sector.

„Au venit multe solicitări la primărie, dar ca să aduci constructorul la scara blocului a fost necesar un efort mai mare. Dacă un gospodar nu-şi face curat în propria ogradă, cum e văzut de ceilalţi? Până la urmă care e problema? Bucureştiul e ca o comună mai mare, în care toată lumea stă şi chicoteşte pe la porţi“, a declarat oficialul.

Tot el spune că nu i-a fost uşor să convingă lumea să accepte termoizolarea, dar, într-un final, vecinii s-au lăsat conduşi de către „perceptele bătrânului“, cum s-a autointitulat Poteraş.
Potrivit procedurii, 20% din reabilitare este plătită de către asociaţia de locatari, 30% de primăria de sector şi 50% de către Guvern.

Cât plăteşte Poteraş la întreţinere
Edilul sectorului 6 locuieşte la etajul 1 al blocului termoizolat, într-un apartament cu patru camere. Pentru că are centrală, primarul a plătit întreţinerea pentru trei persoane ,pe luna noiembrie, 255 de lei. În aceşti bani intră şi rata de 80 de lei încărcată în fiecare lună la factură pentru lucrările de reabilitare.

Administratorul celor două scări din blocul norocos, Milca Stoichiţă, susţine că familiile care locuiesc aici plătesc în medie 20 de lei la căldură fără să facă economie. „Aproape că este suficient să ai geamurile închise şi temperatura interioară este numai bună, datorită termoizolării“, explică Milca Stoichiţă.

Ea însăşi locuieşte în blocul reabilitat, într-un apartament cu trei camere, şi a plăit pentru căldură doar 31 de lei, faţă de 190 de lei, cât au scos din buzunar, în medie, locatarii din blocul vecin, neizolat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite