“Adevărul” te învaţă cum să iei Bac-ul în toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape un sfert din absolvenţii de liceu din întreaga ţară au picat în prima sesiune a Bacalaureatului. Este vorba despre cea mai scăzută promovabilitate înregistrată în ultimii zece ani în România. Jurnaliştii „Adevărul” vin în ajutorul acestora şi le arată ce trebuie să facă şi ce să nu facă pentru a învăţa eficient.

Elevii bucureşteni au picat pe capete!

Topul mediilor la BAC din Capitală

STUDENŢIE: Încep admiterile în facultăţi

Vrei să fii student? Aici afli totul despre admiterea 2010 la universităţile din Vest

Mulţi dintre tinerii care nu au reuşit să obţină nota de trecere la examenul de Bacalaureat sunt demoralizaţi de situaţie. “Eu m-am străduit să învăţ cât de cât. Atât am putut să fac. Am luat 2 la matematică şi 3 la Chimie. Asta este! Acum nici de-al dracului nu îmi mai vine să învăţ! Sunt supărat rău pe viaţă!”, a spus unul dintre absolvenţii unui grup şcolar industrial din sectorul 3.

“Să nu se mai gândească la trecut!”

Directorul Centrului de Resurse Umane şi Asistenţă Educaţională din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Aura Stănculescu, le dă câteva sfaturi copiilor care în lunile august-septembrie vor susţine cea de-a doua sesiune a examenului. “Cei care nu au reuşit să promoveze să nu se mai gândească la trecut şi să trateze cu seriozitate ce va urma. Ancorarea în trecut nu-i ajută, ci îi demotivează”, a explicat Aura Stănculescu. Ea a adăugat că fiecare elev trebuie să-şi stabilească un program de lucru zilnic, în funcţie de orele la care capacitatea de concentrare a fiecăruia este maximă. “Unii pot învăţa două ore, alţii trei, alţii şase ore. Depinde de antrenamentul fiecăruia”, a mai spus ea.

“Vom fi la fel de exigenţi”

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti susţin că cel mai bun sfat pentru absolvenţii de liceu este să pună mâna pe carte, pentru că în privinţa organizării Bacalaureatului din toamnă nimic nu se va schimba. “Să înveţe în vacanţă. Acesta este sfatul nostru. Comisia de Bacalaureat din toamnă va fi la fel de exigentă. Noi nu vom permite fraudarea examenului nici în toamnă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu.

Medicii recomandă: fără vitamine, cafea şi suplimente pentru memorie

Medicii recomandă elevilor să evite în această perioadă cafeaua, să mănânce sănătos şi să îşi facă un program riguros de învăţat în fiecare zi care poate să cuprindă chiar şi zece ore de studiu.

“Par multe ore dar nu sunt dacă elevul este organizat. Cea mai propice perioadă pentru a asimila informaţii este dimineaţa între ora 7.00 până la ora 12.00. După aceea e bine să ia o pauză şi chiar să doarmă după care poate să reia studiul în jurul orei 15.00, când organismul este refăcut”, a spus doctorul generalist, Dănuţ Fleacă.

Medicul îi sfătuieşte pe elevi să evite suplimentele alimentare pentru că unele chimicale din compoziţia lor scade efectul vitaminelor. „Dacă vor să se vitaminizeze ar fi mai bine să mănânce fructe şi legume nu să ia vitamine sub formă de pastile. O portocală sau un măr face de o mie de ori mai mult bine decât orice substitut”, a mai spus medicul.

Nici suplimentele pentru memorie şi nici cafeaua nu sunt recomandate. „Tratamentele pentru memorie sunt bune doar în cazul afecţiunilor creierului. Tinerii nu au nevoie de aşa ceva decât dacă au avut o afecţiune cum este meningita, care lasă sechele în acest sens. La vârsta lor creierul îi poate ajuta orice, numai să vrea. Nici cafeaua nu le dă mai multă energie, dimpotrivă, îi stoarce repede de energie şi apoi se simt obosiţi toată ziua”, a mai spus medicul. 

Elevii bucureşteni au picat pe capete!

EXCLUSIV: Promovabilitate zero la un liceu din Capitală

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite