Andrei Pleşu: “Primii 18 ani sunt frumoşi. După Bacalaureat încep greutăţile!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămânalul cultural "Dilema veche" a împlinit 18 ani de la înfiinţare şi a organizat, aseară, o întâlnire cu publicul şi o discuţie cu Andrei Pleşu, Radu Cosaşu şi Mircea Vasilescu.

Peste 1000 de oameni au scris în revistă din 14 ianuarie 1993 şi până azi, 559 de numere au apărut sub numele „Dilema” şi 361 sub numele „Dilema veche”.

Timp de două ore, de la ora 19.00 la ora 21.00, „veteranii“ dilematici au dezvăluit tabieturi din redacţie, dar şi secretele celui mai citit articol.

Andrei Pleşu şi Radu Cosaşu la întâlnirea cu fanii "Dilema veche"

„La noi în redacţie Caragiale este <<Patronul>>, aşa i se spune. Poate acesta să fie secretul supravieţuirii”, a spus directorul fondator, Andrei Pleşu, despre rezistenţa revistei care a trecut prin trei patroni şi s-a „luptat” cu dilemele şi cu acuzele de tot felul.

image

„O revistă se face dansând”, a spus Radu Cosaşu, amintind de cuvintele lui Jean Paul Sartre, iar Pleşu a adăugat că nu se gândeau să ajungă aici. Discuţia de la Teatrul Nottara a continuat: „Dacă există la <<Dilema veche>> un spirit, un ton, noi l-am cucerit în spiritul Pleşu”, a mai spus Cosaşu.

Amintirile au făcut deliciul întâlnirii, iar vorbele maeştrilor au descreţit frunţile. „N-am auzit în redacţia noastră niciodată certuri ideologice. Nu vreau să cad în dulcegării, suntem câţiva diabetici aici, glumeşte Cosaşu către Pleşu, dar calmul şi delicateţea sunt pretinse azi doar de supozitoare”, a caracterizat Cosaşu epoca, stârnind un fluviu de râsete.

Sala "George Constantin" de la Nottara a fost neîncăpătoare

Vorbele redacţiei

Scriitorul Radu Cosaşu a dezvăluit câteva dintre tabieturile redactorilor, şi anume câteva maxime de care nu se pot lipsi: „Generalul De Gaulle vede o lozică: <<Moarte proştilor!>> şi răspunde: <<Vast program!>>. O altă maximă ce se aude prin redacţie este a lui Dan C. Mihăilescu: <<Eu cred că azi curajul costă moderaţie!>>, iar un ierarh când a fost întrebat despre sfâşitul lumii şi comentariile care se fac pe această tema a spus: <<Se mai şi exagerează!>>”.

image

Existenţa revistei a schimbat destine, o format opinii şi a dat un ton în cultura românească. „<<Dilema>> nu că m-a vindecat, dar mi-a consolidat oroarea pe care o am faţă de tot ce e fanatic. La noi în redacţie există o singură cenzură: <<Să nu se scrie prost!>>. E un spirit”, a subliniat Radu Cosaşu, fiind sigur că urmează eternitatea a încă 18 ani.

Şi directorul general Adevărul Holding, Peter L. Imre, a povestit audienţei cum a fost întâlnirea cu „Dilema veche”: „Acum 18 ani, la 30 de ani, aveam puţine dileme şi extrem de multe certitudini. Puţină lume credea atunci că o revistă ca aceasta va rezista pe piaţă. Doresc să fim împreună şi peste alţi 18 ani, pentru că într-o ţară plină de certitudini care mai de care mai şubrede, <<Dilema veche>> este singura certitudine”.

Cel mai citit articol

„Despre iubirile fericite”, scris de Andrei Pleşu, este cel mai citit articol apărut de-a lungul anilor în „Dilema veche”. „Asta spune ceva despre publicul nostru”, argumentează Mircea Vasilescu. „Şi despre criză”, adaugă autorul. „Primii 18 ani sunt cei mai mai frumoşi. După Bacalaureat încep greutăţile”, a continuat directorul referitor la acuze de genul „sunteţi prea stângişti, prea frivoli, prea serioşi, prea intelectuali, prea...”.

Publicul a avut un cuvânt de spus aseară. Majoritatea dintre cei prezenţi au urat mulţi ani, exprimând dorinţa ca „Dilema veche” să meargă şi la facultate. Radu Cosaşu a primit o declaraţie de dragoste din partea unei doamne, iar Andrei Pleşu a polemizat cu un domn care avea numai certitudini. „Veniţi aici betonat cu răspunsuri pe care vreţi să vi le împărtăşesc şi eu. Ei bine, nu le aprob! Spuneţi drept: vreţi să-l înjur pe Băsescu! De ce nu spuneţi aşa de la început?”, au fost câteva dintre replicile savuroase ale lui Andrei Pleşu.

Public ales

Andrei Pleşu şi fotbalul

image

Cititorii „Dilema veche” i-au cerut lui Andrei Pleşu recomandări de lectură. „<<Cărţile care ne-au făcut oameni>> este o carte simpatică care merită răsfoită”, a spus directorul revistei.

„Luăm campionatul cu Manchester?”, a fost întrebat Radu Cosaşu de un spectator. „Luăm campionatul”, a răspuns acesta. O altă cerinţă a publicului a fost o cronică sportivă, semnată de maestrul Cosaşu. „Eu am vrut să o fac, dar când văzut că domnul Pleşu nu ştie nici ce e acela un <<corner>>, am renunţat”, a spus co-fondatorul „Dilemei vechi”.

„Dar eu ştiu ce e acela un corner. Am chiar o diplomă de campion la ţurcă, în clasa a II-a. Am făcut şi box”, s-a apărat Pleşu. „Într-un interviu acordat lui George Pruteanu, am greşit numele antrenorului Naţionalei. În loc de Iordănescu, am spus Iordăchescu. A doua zi a apărut în ziar: <<Andrei Pleşu nu ştie numele antrenorului>>. A fost cea mai ruşinoasă zi din viaţa mea şi mă gândeam numai la ce o să spună Cosaşu”, a spus Pleşu, cucerind definitiv audienţa.

Finalul discuţiei i-a aparţinut lui Radu Cosaşu, care, rugat să concluzioneze, l-a citat pe Flaubert: "Prostia este să concluzionezi!"

image

Optzeciştii, ţâţele şi Beatles

Victor Rebengiuc a făcut spectacol la Clubul „Dilema veche”

Amintiri despre "O scrisoare pierdută" cu "Dilema veche"

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite