Un braşovean este în vizorul FBI după ce ar fi sechestrat şi şantajat o milionară din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: guliver splashnews Julian Lethbridge şi Anne Bass au fost terorizaţi de cei trei români
Foto: guliver splashnews Julian Lethbridge şi Anne Bass au fost terorizaţi de cei trei români

Nicolae Helerea este suspectat, că alături de alţi doi români, ar fi sechestrat-o pe Anne Bass (69 de ani), fosta soţie a unui miliardar american, şi pe iubitul acesteia, artistul Julian Lethbridge. 

Autorităţile americane au cerut sprijinul anchetatorilor români pentru a face lumină într-un caz desprins parcă din filme. În 15 aprilie 2007, Nicolae Helerea, împreună cu ieşeanul Ştefan Barabaş (25 de ani) şi Emanuel Nicolescu (32 de ani) au pătruns pe reşedinţa din South Kent, statul Connecticut, a Annei Bass (69 de ani). Femeia şi iubitul acesteia, artistul Julian Lethbridge au fost sechestraţi în baie, apoi românii le-ar fi injectat celor doi un lichid de culoare albastră, despre care au spus că este un virus letal, care îşi va face efectul în maximum 24 de ore.

Ieşeanul căutat de FBI, „un tip politicos şi discret“

Pentru a scăpa cu viaţă, Anne Bass trebuia să plătească pentru antidotul salvator 8,5 milioane de dolari. Fiindcă femeia nu avea în casă o sumă atât de mare de bani şi trebuia să se consulte cu asociaţii ei, cei trei români au renunţat la plan. Au profitat de faptul că băutura „antidot" era de fapt un somnifer, iar virusul mortal nu era altceva decât violet de genţiană, iar după ce Bass şi iubitul au adormit, românii au fugit spre New York cu un Jeep Cherokee furat de pe domeniu.

Timp de patru ani, oamenii legii din SUA au căutat probe pentru a-i identifica pe atacatori. După ce au găsit maşina furată de la reşedinţa Bass, anchetatorii au ajuns la Emanuel Nicolescu. ADN-ul său se potrivea cu cel din maşină şi bărbatul a fost arestat în urmă cu un an şi dus într-o închisoare din Chicago.

Nicolescu a fost acuzat de tentativă de extorcare, conspiraţie în vederea extorcării, precum şi deţinerea unui vehicul furat şi este în plin proces. Nicolescu susţine că este nevinovat, iar avocata lui încearcă să îndrepte atenţia asupra prietenului clientului ei, Nicolae Helerea, cunoscut în SUA sub numele de Michael Kennedy.

Acesta este românul judecat în SUA pentru sechestrarea milionarei Anne Bass

Potrivit colegilor de la Adevărul Iaşi, în acest moment, investigatorii din Statele Unite desfăşoară o anchetă de amploare pentru a aduna probe incriminatoare împotriva celorlalţi doi români, Nicolae Helerea şi Ştefan Barabaş, consideraţi complicii lui Nicolescu. Oamenii legii au pornit de la amănuntul că unul dintre complici este acordeonist fiindă, la şase zile după atac, valurile au aruncat pe o plajă din New York o carcasă de acordeon. În interiorul ei au găsit o armă paralizantă, o puşcă cu bile airsoft, un cuţit, mănuşi din latex verzi, o rangă, capsule de somnifer Sleepinal, seringi şi o cartelă telefonică pe care era trecută adresa Annei Bass.

De la acest indiciu, anchetatorii au ajuns la Nicolae Helerea, un acordeonist braşovean care locuia cu Nicolescu şi la ieşeanul Ştefan Barabaş, prieten cu acelaşi Nicolescu. Pentru a strânge cât mai multe dovezi, procurorii l-au audiat şi pe tatăl lui Nicolae Helerea, un acordeonist care a făcut carieră în Statele Unite şi căruia i s-a cerut să spună dacă fiul lui cântă la acordeon, potrivit courant.com.

Autorităţile americane şi-au extins ancheta şi în România, mai exact în Braşov şi Iaşi, pentru a-i putea incrimina pe Nicolae Helerea şi Ştefan Barabaş. „În iulie 2011 a fost solicitată o comisie rogatorie de către autorităţile americane, pentru efectuarea unor acte procedurale, acte ce s-au finalizat în octombrie 2011", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, procurorul Camelia Dumitrescu.

În ceea ce-l priveşte pe Ştefan Barabaş, doi agenţi FBI au venit la sfârşitul săptămânii trecute într-o vizită ultrasecretă la Iaşi, care a durat mai puţin de 12 ore, potrivit Adevărul Iaşi. Reprezentanţii Biroului Federal de Investigaţii l-au convocat la sediul Poliţiei Iaşi pe Ştefan Barabaş, iar acestuia i s-a o mostră de salivă în vederea prelevării ADN-ului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite