Ioan Neculaie este cel mai bogat braşovean, în top „Forbes 500 miliardari"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu averi cuprinse între 42 şi 82 de milioane de euro, primele trei locuri în topul celor mai bogaţi braşoveni se află Mihai Miron, Călin Costan şi Ioan Neculaie. Vezi mai jos ce averi au fiecare, cu ce afaceri au avut succes şi pe ce loc se situează într-un top naţional.

CITEŞTE ŞI:

Ioan Neculaie, suspicios cu privire la vânzarea Hotelului Bodoc din Sfântu Gheroghe

VEZI AICI CARE A FOST TOPUL „FORBES 500 MILIARDARI“ BRAŞOVENI, ÎN 2009

Ioan Neculaie, 53 de ani - avere de 80-82 milioane euro

Afaceri - Construcţii, turim, agricultură, sport

Anul 2009 nu i-a adus prea multe motive de bucurie lui Ioan Neculaie, patronul Prescon Group, care controlează producătorul de autocamioane Roman Braşov.

Pe fondul crizei afacerile au fost cu mult mai mici, explicabil de altfel dacă ţinem cont de domeniile în care activează grupul: materiale de construcţii, transporturi rutiere şi industria hotelieră. O parte din companii au intrat chiar în insolvenţă.

Roman Braşov, de exemplu, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 32,2 milioane de euro, faţă de 33,2 milioane de euro, în 2008. Şi Prescon, care activează pe sectorul construcţiilor civile şi industriale, a avut afaceri mai mici, fiind consemnată o scădere de la 13 milioane de euro în 2008, la doar 1,65 milioane de euro anul trecut.

În căutarea de lichidităţi patronul a fost nevoit să scoată la vânzare încă de anul trecut peste 30 de hectare de teren în Ghimbav şi Codlea, dar şi câteva  apartamente în Braşov şi un hotel la Codlea. Nu sunt însă singurele.

Pe lista proprietăţile de vânzare s-au mai aflat şase terenuri în Predeal, dar şi un altul de 18.000 de metri pătraţi în Braşov. Iar lista nu se opreşte aici.

ai nou, se pare că Neculaie şi-a pus la bătaie şi maşinile proprii pentru a face rost de bani. Lovitura de graţie a venit în martie 2010, când în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Neculaie a rămas fără parcul industrial Roman Braşov, înfiinţat de Guvernul Năstase la finele lui 2003. Neculaie îl avea din 2004.

În consecinţă, omul de afaceri îşi pierde calitatea de acţionar majoritar, cu 80% din capitalul social, al SC Pro Roman SA, firma care administrează parcul industrial Roman Braşov. Disputele legate de pachetul de 80% datează din anul 2004. 

Călin Costan, 44 de ani - 60 milioane euro

image

Afaceri - Construcţii, servicii pentru industria electronică, imobiliare

Călin Costan a fost pasionat dintotdeauna de electronică. Dealtfel, începutul afacerii sale are legătură directă cu mai vechea lui pasiune. Primul contract a fost de fapt un barter cu un comerciant englez, căruia i-a dat patru covoare lucrate manual în schimbul unui calculator şi a unui fax.

A vândut doar calculatorul, iar cu banii obţinuţi a început să cumpere mai departe calculatoare şi pese electronice, pe care le asambla singur în casa părinţilor săi. Cum nevoia de calculatoare era foarte mare în ţară după căderea regimului comunist, veniturile lui Costan s-au rotunjit foarte repede, iar antreprenorul şi-a putut permite să plătească tot mai mulţi angajaţi care să lucreze pentru compania lui.

Astăzi, la 18 ani distanţă grupul ICCO este organizat ca un grup de companii cu trei centre. Unul dintre ele este format din 6 firme de construcţii, a doua divizie este cea de servicii în domeniul industriei electronice unde oferă service pentru maşini de implantat cipuri în industria electronică. Această divizie lucrează pentru firme mari din Europa şi SUA. A treia divizie este cea de dezvoltare imobiliară, care se ocupă în general de soluţii pentru clienţi industriali. Criza economică l-a determinat pe Costan să ia în calcul reorganizarea grupului de firme, prin nirea companiilor cu activităţi redundante. 

Călin Costan este proprietarul unui parc industrial situat pe o suprafaţă de 29 de hectare în Braşov. Afaceristul a contractat anul trecut un credit de 23 milioane de euro de la UniCredit Bank, pentru finalizarea lucrărilor la parc. Potrivit afaceristului, investiţia totală depăşeşte 32 milioane de euro.

 Antreprenorul braşovean mai deţine centrul medical particular Clinicco, specializat în cardiologie intervenţională şi protetică ortopedică.

Costan este pasionat de schi, iar în perioada iernii este prezent pe pârtiile din judeţul Braşov în fiecare weekend. Vara preferă să îşi petracă timpul liber plimbându-se cu motocicleta, ATV-ul sau micicleta de munte.

Mihai Miron, 50 de ani - 42-45 milioane euro

image

Afaceri - Producţie şi retail de medicamente, zootehnie, industria alimentară

Mihai Miron, creatorul Paracetomol Sinus, a fost primul antreprenor din industria locală a  medicamentelor care a realizat o tranzacţie importantă. A vândut în două etape Europharm către GlaxoSmithKline (GSK), un deal estimat la acea veme la circa 45 milioane de dolari.

A luat un repaus de câţiva ani după aceea, dar nu a putut să stea prea mult departe de lumea pharma. În câţiva ani a pus pe picioare o nouă companie Ropharma, clasată în 2009 pe locul nouă în topul celor mai mari retaileri de medicamente din România, cu o reţea de peste 100 de farmacii şi 5 depozite la nivel naţional.

2009 a fost anul în care sub brandul Ropharma au fuzionat cele patru companii în care au fost investiţi banii obţinuţi de la GSK. Pe aceasta spune însă că nu are de gând s-o vândă. De altfel, şi contextul este altul. A listat-o în schimb pe bursă, în ideea atragerii de noi investitori, şi de ce nu fonduri de investiţii. În timp, Ropharma a devenit a treia cea mai mare companie de pe piaţa RASDAQ cu o capitalizare de 55 mil. euro. Practic, compania Ropharma (Iaşi) a fuziunat cu firmele Farmaceutica Aesculap Târgu-Mureş, Global Pharmaceuticals Braşov şi Medica Bacău.

În urma acestei operaţiuni, afacerile Ropharma s-au mărit la 68 milioane euro, faţă de circa 22 milioane euro, în 2008, compania trecând pe profit. Miron mai deţine, împreună cu GSK, o fabrică de medicamente în Republica Moldova.

În acelaşi timp, o parte din banii luaţi de la GSK au mers şi spre agricultură şi industria alimentară, în doar câţiva ani Miron reuşind să pună pe picioare un business integrat. A pornit de la  zootehnie pentru a-şi asigura materia primă pentru procesare (lapte şi carne). A investit şi într-o fabrică de lapte praf, comercializat pe piaţă sub brandul Vitalact, situată la Dostat în judeţul Alba. Tot aici are şi două ferme de vaci. Îşi asigură materia primă numai din surse proprii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite