Braşov: EXCLUSIV: Milionarii de la poalele Tâmpei, în topul Forbes 500

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: EXCLUSIV: Milionarii de la poalele Tâmpei, în topul Forbes 500
Braşov: EXCLUSIV: Milionarii de la poalele Tâmpei, în topul Forbes 500

Publicaţia „Forbes 500 Miliardari” a fost lansată astăzi, ora 11.00, la Hotel Intercontinental din Bucureşti. Pe piaţă, Topul va putea fi cumpărat începând de mâine (marţi). Tot mâine veţi putea citi în „Adevărul“ cum s-a schimbat ierarhia primilor zece miliardari ai României şi care dintre oamenii de afaceri au pierdut cel mai mult din cauza crizei.

Cei mai bogaţi 500 de milionari români identificaţi de Forbes România au pierdut în total, pe parcursul unui an de zile, aproape 10 miliarde euro, cu alte cuvinte aproape un miliard de euro pe lună. Averea lor a totalizat 29 de miliarde de euro (cu 25% mai mică decât anul trecut), adică 21% din PIB-ul României pe 2008.

Revista Forbes poate fi găsită la chioscurile de difuzare a presei, la preţul de 7,99 de lei.

image




În timp ce 314 au înregistrat pierderi în ultimul an, 86 dintre ei şi-au mărit averile. Alţi 88 au intrat pentru prima dată în acest clasament.
Iată care sunt primii 10 bogaţi ai Braşovului, despre care puteţi afla mai multe
1.    Ioan Neculaie
2.    Călin Costan
3.    Mihai Miron
4.    Cristi Teodorescu
5.    Dan Cămârzan
6.    Familia Zinger
7.    Marcel Butuza
8.    Gabriel Stan
9.    Ioan Olaru
10.    Silviu Strejuţ


Ioan Neculaie (Locul 63 Forbes 500 Miliardari)
52 de ani
97-100 milioane de euro
Construcţii, producţie, turism, sport, agricultură, zootehnie
Braşov

Anul 2009 pare să-l fi speriat de tot pe Ioan Neculaie, antreprenorul român care produce camioanele Roman de la Braşov. „Mi-e teamă de ziua de mâine cum nu mi-a fost în 20 de ani de muncă în sistem privat”, spune el deznădăjduit. El încearcă să restaureze imaginea tradiţionalului camion românesc Roman, bătrân de 55 de ani. Dar Neculaie, cel care deţine şi 80% din echipa de fotbal FC Braşov, are în faţă o misiune imposibilă în anul de criză 2009. „Nu mai sunt comenzi deloc!”, trage el dur concluzia. Are producţie pe stoc în valoare de cel puţin şapte milioane de euro şi este îngrijorat că nici măcar Ministerul Apărării, client fidel al camioanelor româneşti, nu se mai arată dispus să le cumpere.
De aceea, aşa cum este normal, Neculaie a redus anul acesta producţia la jumătate şi speră ca din toamnă, după alegerile prezidenţiale, să încheie din nou contracte cu ministerul.
Preţurile pentru un camion Roman încep de la 40.000 de euro şi pot ajunge la un nivel maxim de 120.000 de euro.

Călin Costan (Locul 89 Forbes 500 Miliardari)
43 de ani
68 milioane de euro
Construcţii, servicii pentru industria electronică, imobiliare
Braşov

A fost nevoit să taie mult din estimarea iniţială a cifrei de afaceri pe acest an, la fel din investiţii şi din numărul angajaţilor grupului ICCO pe care îl conduce. „Eheee, 2008”, oftează Călin Costan, patronul, lăsând să se vadă cât de mult duce dorul anului trecut. Are şi de ce. ICCO, cu activitate în construcţii, industria electronică şi, mai recent, în sectorul medical, a avut un an bogat. Lucrările de construcţii antamate i-au adus, anul trecut, o cifră de afaceri de 120 de milioane de euro, mai mare cu 20% faţă de 2007.
Dar Costan este pregătit pentru acest an dificil şi, chiar dacă nu are cuvinte de laudă, nu este foarte descurajat.
O componentă importantă în afacerile antreprenorului este un parc industrial aflat în apropriere de Braşov. Construcţia, începută în 2008, a fost realizată chiar de către o firmă din grupul ICCO şi, până în prezent, o jumătate din spaţiile parcului este ocupată de chiriaşi (cinci hale, de câte 10-11.000 mp fiecare). Costan estimează că investiţia s-a dus, până acum, la 37 de milioane de euro, aşa că cealaltă jumătate de parc industrial va trebui să mai aştepte cel puţin doi ani. Se consideră un norocos că a ales construcţiile industriale şi nu simte astfel căderea în domeniul rezidenţial.

Mihai Miron (Locul 121 Forbes 500 Miliardari)
49 de ani
48-50 milioane de euro
Producţie şi retail de medicamente, zootehnie, industrie alimentară
Braşov

Mihai Miron a câştigat mai întâi locul I la olimpiadele naţionale de chimie în liceu, iar apoi, când s-a făcut mare, şi-a pus în cap să câştige locul I şi în afaceri. Îmbrăcat cu un halat alb, farmacistul a început munca direct în laborator, fiind primul român care a produs medicamente în sistem privat. Din lista de doctorii inventate şi brevetate de către el face parte şi celebrul paracetamol sinus, medicament împotriva răcelii.
Pe drumul antreprenorial a pornit în 1992, când a înfiinţat societatea Europharm, care mai există şi astăzi, însă nu mai este pe numele lui. În 1998, britanicii de la Smith Kline (actualmente GlaxoSmithKline) au cumpărat 65% din acţiunile fabricii lui Miron, iar în 1999 Miron şi-a cumpărat patru fabrici de medicamente de stat cu tot cu farmacii şi depozite. Este vorba despre Medica Bacău, Aesculap Târgu-Mureş, Global Pharmaceticals Braşov şi Iassyfarm Iaşi.
În 2009, adică la 10 ani de la cumpărarea fabricilor de medicamente, Miron a reuşit să le strângă sub aceeaşi umbrelă: Ropharma, companie specializată în retail farmaceutic. Are acum un lanţ de 95 de farmacii, pe care vrea să-l dezvolte „în paşi de dans”.

 
Cristi Teodorescu (Locul 153 Forbes 500 Miliardari)
37-39 milioane de euro
49 de ani
Piaţa de capital, imobiliare
Braşov

După revoluţie, tânărul de numai 29 de ani voia să aplice personal cunoştinţele acumulate şi să treacă de la statutul de angajat la cel de angajator. Avea nevoie de parteneri. Aşa că, trei prieteni buni, foşti colegi din comerţul exterior, i-au sărit în ajutor: Dumitru Ciocan, Ioan Georgescu şi Ion Gheorghe. Au început cu Vlady (exporturi de confecţii metalice în special în Olanda), apoi au continuat cu Romintrade (companie de brokeraj) şi cu Norvea prin care au intrat în acţionariatul fabricii Colgate-Palmolive de la Braşov, alături de americani. De altfel, începând cu 1998, afacerile lui Teodorescu şi ale asociaţilor lui s-au concentrat în special în zona Braşovului şi a judeţelor vecine. Mutarea de pe pieţele din afară a fost determinată de fluctuaţiile cursul valutar care le „mâncau” din profit.
În 2006, după ce au fost zece ani parteneri cu americanii de la Colgate-Palmolive, cei patru asociaţi le-au vândut pachetul de 24% de acţiuni pe care-l aveau. Teodorescu nu a dat detaliile valorice ale tranzacţiei, din cauza unui contract de confidenţialitate. Nu confirmă nici suma de 25 de milioane de euro care s-a vehiculat în presă. Dar, după cum vorbeşte, este mulţumit cu ce a primit.

Dan Cămârzan (Locul 209 Forbes 500 Miliardari)
35 de ani
29 milioane de euro
imobiliare, software
Braşov

Dan Cămârzan are o ambiţie: să construiască prima clădire de birouri cu helioport din România. Încă nu ştie dacă îi va reuşi. Avântul i-a fost luat de criza financiară, mai precis de retincenţa băncilor de a finanţa proiectul. Are termen ca în doi ani să-l finalizeze, dar deocamdată lucrările din şantierul de pe Calea Bucureşti merg la ralanti.
Cămârzan a prins valul imobiliarelor după ce a fost mai întâi propriul client. În 2004, a decis să facă o schimbare de look a firmei sale de software, Simple Words. Se simţea stânjenit când partenerii de afaceri strâmbau din nas când veneau în vizită. El lucra pe atunci în nişte spaţii închiriate ale unui bloc comunist din centrul civic al Braşovului. „Nu dădea bine”, punctează Cămârzan. Acum nu-şi mai face astfel de probleme. După ce a construit o clădire pentru sine, a văzut că este profitabilă şi a făcut din asta un business în sine. Astfel, el obţine venituri din chirii prin intermediul a trei clădiri de birouri: Quabitat, LMS şi Velux, majoritatea clienţilor fiind firme multinaţionale.

Familia Zinger  (Locul 236 Forbes 500 Miliardari)
24-25 de milioane de euro
Turism, imobiliare
Braşov

Din şirul de peste 15 firme la care este acţionar israelianul cu cetăţenie română, Maor Zinger, cel puţin jumătate şi-au suspendat activitatea în 2009. O fi fost de vină şi impozitul forfetar impus de guvern, care obligă la plată şi societăţile care nu fac profit. În general, omul de afaceri nu este deloc de găsit în România, nu răspunde la telefon şi nici nu stă la birou. A dat ultimele declaraţii acum doi ani, când a povestit că are afaceri imobiliare de 350 de milioane de euro numai în judeţul Braşov, fără a pune la socoteală şi proprietăţile din Israel şi din S.U.A.
În oraşul Braşov i se spune Ori şi este cunoscut drept „regele imobiliarelor”. Achiziţionează atât terenuri ca atare, cât mai ales fabrici falimentare ce se întind pe zeci de hectare, la preţuri „de nimic”. Astfel, în „colecţia” sa de astfel de active se înscriu deja: Lubrifin Braşov, Romradiatoare Braşov şi Colorom Codlea.
A avut în ultimii ani şi controale de la Garda Financiară şi de la specialiştii DIICOT, fiind suspectat de spălare de bani şi evaziune fiscală. Deocamdată nu s-a dovedit ceva, deci îşi vede de treburi.
A anunţat mai multe proiecte imobiliare, dar a finalizat doar magazinul Brintex şi Eliana Mall.

Marcel Butuza (Locul 236 Forbes 500 Miliardari)
44 de ani
24-25 milioane de euro
Construcţii, transporturi, logistică, imobiliare
Braşov

Anul 2009 l-a pus în mare dificultate, atât în plan personal, cât şi în cel al afacerilor. O căzătură de pe motocicletă i-a încheiat drumul spre victorie în Raliul Dakar din America de Sud. Dar se antrenează în continuare, gonind cu motocicleta prin nisip la alte competiţii. Este pasionat de caii-putere de la 13 ani, dinainte să-şi permită o motocicletă. Acum, când derulează anual afaceri de 70 milioane de euro, şi-a făcut propria echipă, pe care o sponsorizează: Vectra Racing Team.
Iar în domeniul afacerilor, criza a fost cea care i-a încetinit motoarele, el activând în două domenii „favorite”: construcţiile şi imobiliarele, prin intermediul grupului de firme Vectra.
În portofoliul investiţiilor sale imobiliare este Palatul Stirbei, un domeniu de 8,5 hectare pe care l-a achiziţionat în 2005 pentru suma de 2,8 milioane de euro. Antreprenorul este pasionat şi de caii ce nu au motoare. În Plaiul Foii are un centru de achitaţie cu 40 de cai lipiţani. Situat la poalele masivului Piatra Craiului, la ieşirea din Zărneşti, acest complex modern se întinde pe 25.000 mp şi include şi un hotel de 25 de camere.


Gabriel Stan  (Locul 255 Forbes 500 Miliardari)
50 de ani
21-23 milioane de euro
Imobiliare, distribuţie
Braşov

În ultimii doi ani, Gabriel Stan a făcut mutarea de la afacerea de distribuţie către lăudatele imobiliare! Nu pare o mutare câştigătoare, în condiţiile vitrege de acum din această piaţă, însă lui Stan nu-i pare rău. Consideră că a avut noroc pentru că a început la timp proiectul său rezindeţial Bellevue Residence.
În 2007, pe dealul Warthe din Braşov, cu vedere spre Tâmpa, Stan superviza tacticos primele lucrări direct în şantier. Nu avea nevoie de planul de pe hârtie pentru că ştia cum vrea să arate totul. În luna august a acestui an, omul de afaceri era tot în şantier, însă de data asta punea la punct ultimele detalii. Arăta mai obosit, dar bucuros în acelaşi timp că ansamblul de lux care, până nu demult se găsea doar pe machetele din biroul său, se înalţă mândru, la scară naturală pe deal. „Deja ni s-a mutat primul locatar!”, anunţă el în timp ce ne prezintă cu multă satisfacţie muntele de flori şi de verdeaţă alese cu grijă pentru cei care vor locui aici.



Ioan Olaru  (Locul 257 Forbes 500 Miliardari)
50 de ani
20-23 milioane de euro
Imobiliare, turism, industrie, construcţii, operare de gaze
Braşov

Sunt antreprenori pentru care baza afacerilor rămâne tot domeniul imobiliarelor, chiar dacă această piaţă se confruntă cu probleme din cauza crizei. Este şi cazul
lui Ioan Olaru, care a finalizat anul acesta construcţia spaţiilor comerciale pe care le deţine în Centrul Civic al Braşovului. El este însă mâhnit că nu a reuşit nici acum să construiască cele două blocuri, situate tot în Centrul Civic, deşi au trecut cinci ani de când aşteaptă autorizaţia de construcţie. Are aici un teren de 1.200 de metri pătraţi, iar planul rezidenţial este înrămat în biroul lui.
Un alt proiect amânat este cartierul de vile din Poiana Braşov. Pe cele patru hectare de teren vrea să dezvolte un plan turistico-rezidenţial, va vinde vilele dacă sunt cereri, dar pe cele mai multe le va include în circuit turistic. „Sunt mai căutate, mai eficiente, cu pretenţii mai puţine la capitolul dotare!”, spune cel care este şi proprietarul hotelului Royal, de patru stele, aflat la câţiva paşi de viitorul cartier de vile.


Silviu Strejuţ (Locul 263 Forbes 500 Miliardari)
20-22 milioane de euro
38 de ani
Reciclare deşeuri, imobiliare
Braşov

Criza economică a fost cât pe ce să-i îngroape afacerile lui Silviu Strejuţ. Ca să acopere toate pierderile, antreprenorul s-a zbătut şi a căutat mai multe luni un partener cu lichidităţi. L-a găsit în luna mai a acestui an şi i-a dat în schimbul banilor jumătate de companie. Un fond de investiţii austriac, Metfer Trading Limited, a fost dispus să intre în acţionariatul Silnef. De regulă, Strejuţ vindea produsele pe piaţa internă, dar acum mai mult de jumătate merg la export. Are ceva comenzi şi din partea clienţilor tradiţionali, dar la un nivel foarte mic. Vinde lingourile de aluminiu la Dacia Piteşti, deşeurile de fier la Mechel, la Cost Târgovişte (combinat pentru oţeluri speciale), iar cuprul mergea, de obicei, la Cuprom Baia Mare care, între timp, a falimentat! Afacerea sa, Silnef, s-a ales cu mai multe găuri financiare din cauza neîncasărilor.
Anul trecut a construit un bloc în Făgăraş din care nu a vândut nici măcar un sfert, adică 20 de apartamente. Cu toate acestea, antreprenorul mai are bani investiţi şi în alte terenuri.
Aşa că are mai puţin timp de excursiile montane sau de motoarele enduro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite