Cine cântă prohodul parcurilor industriale din Braşov?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pofida faptului că funcţionează pe profit, grupurile de interese vor să vândă activele. Parcurile industriale Metrom şi Carfil funcţionează din 2003 şi au ca unic acţionar Consiliul Judeţean Braşov.

Ambele au prezentat un interes deosebit pentru agenţii economici atât prin poziţia geografică, cât şi prin accesul direct la infrastructură, asigurând în mare parte necesarul de utilităţi desfăşurării activităţilor comerciale. Bilanţurilor contabile demonstrează că ambele societăţi sunt pe profit şi se autofinanţează, dar grupurile de interese susţin contrariul şi vor să fie vândute aceste active, motivaţia fiind „sumele mari cheltuite pentru platformele care aparţin Consiliului Judeţean Braşov".

Rulmentul, între năruire şi revendicare

Fabrica de biciclete a murit, bombele au rămas

Practic, Consiliul Judeţean a preluat nişte hale vechi, într-o stare jalnică şi a făcut investiţii minime, în prima instanţă şi le-a închiriat unor firme private, care şi-au dezvoltat activitatea, condiţiile de lucru fiind la standarde mult mai înalte faţă de cele existente acum opt ani. În momentul de faţă, în parcul industrial Metrom funcţionează 27 de firme, cu 250 de angajaţi.

Uzina Hidromecanica, ştearsă de pe harta Braşovului

Demolarea uzinei Tractorul, o rană care nu se vindecă

Strategii de criză

„Odată cu pierderea unor clienţi, din cauza crizei, am regândit strategia de atragere a acestora, încercând să cointeresăm prin oferta noastră societăţi care să aibă activităţi de producţie, ţinând cont şi de potenţialul de resurse umane al Braşovului şi posibilitatea de reducere a cheltuielilor de transport prin relocare în parcul Metrom", ne-a declarat Adrian Atomei, directorul general al parcului. În acest context, pe platforma de la Metrom s-a reuţit o performanţă notabilă, în contextul crizei economice de anul trecut. Astfel, compania a încheiat anul fătă datorii, credite şi cu un profit brut de 100.496 de lei (77.646 lei net), în contextul unor investiţii de 460.288 de lei, realizate numai în 2010!

Declinul Nitramoniei a scos Făgăraşul de pe harta industriei

Bălării în loc de roşii, la Sere Codlea

Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi Carfil. „Anul trecut am onţinut un profit de 300.000 de lei. Strategia noastră a fost să reinvestim aceşti bani, nu să plătim impozit la stat şi nici să dăm dividende. S-au făcut lucări de reparaţii la clădiri, s-au înlocuit instalaţiile electrice, hidroizolaţii la acoperiş, izolaţii termice, s-au pus ferestre de termopan, s-au modernizat grupurile sanitare etc. Am luat această decizie pentru a oferi condiţii cât mai atractive firemlor din parc", a precizat Vasile Bran, directorul Carfil Indistrial Parc SA. Pe platforma Carfil lucrează 669 de persoane, angajate la 48 de societăţi.

 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite