Braşov: Declinul Nitramoniei a scos Făgăraşul de pe harta industriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combinatul chimic Nitramonia a avut una dintre cele mai zbuciumate evoluţii după 1989. Tentativele de salvare a combinatul, cu o producţie record pe vremuri, au fost, în cea mai mare parte, sortite eşecului.

Combinatul de la Făgăraş a fost unul dintre coloşii industriei româneşti din perioada comunistă şi un punct de referinţă al industriei braşovene. Ca mai toţi mamuţii creaţi înainte de 1989 pentru producţii record, după revoluţie, Nitramonia a fost încet-încet sfărâmată şi reorganizată. Cu o istorie comunistă de jumătate de secol, combinatul şi-a pierdut până şi numele „Nitramonia", în anii postdecembrişti.

Rulmentul, între năruire şi revendicare

Fabrica de biciclete a murit, bombele au rămas

Uzina Hidromecanica, ştearsă de pe harta Braşovului

Demolarea uzinei Tractorul, o rană care nu se vindecă

Întinsă pe vremuri pe 650 ha, fabrica exporta în toată lumea produsele unicat obţinute la Făgăraş. În combinat lucrau la acea vreme peste 10.000 de oameni. Uzina a dus la extinderea oraşului Făgăraş, dar şi la dezvoltarea economică a acestuia. „Fiecare familie din Făgăraş avea cel puţin un membru al ei angajat în combinat. Oriunde mergeai în ţară, dacă pronunţai cuvântul Făgăraş, oamenii îl legau instinctiv, automat, de Nitramonia. Era simbolul nostru, dar şi viaţa noastră, pentru că de acolo îşi luau salariile cei mai mulţi făgărăşeni", îşi aminteşte Ioan Totoiu, unul dintre foştii angajaţi ai combinatului.

Peisaj apocaliptic

Prima reorganizare a combinatului a avut loc în 1991, când colosul este divizat. S-a înfiinţat Uzina de Produse Speciale, care producea explozivi militari, iar la Nitramonia a rămas cu fabricarea de explozivi civili, îngrăţăminte şi produse din azot. După mai multe încercări eşuate de privatizare, în 2003, AVAS-ul semnează un astfel de contract, care nu este însă ferit de probleme.

„În 2004, Nitramonia se împarte în cinci societăţi: Nitrofertilizer, care produce îngrăşăminte şi produse din azot, Nitroexplosives, producător de explozivi, Nitroservice, care preia partea de utilităţi şi mentenanţă, Nitrocontrol, care urmăreşte calitatea şi se ocupă cu tratarea apelor uzate şi Nitrotrans, care are ca obiect principal de activitate transporturile pe calea ferată", explică Lucian Cupu, liderul sindical de la Nitramonia.

În 2005, se rezilează contractual de privatizare, iar în 2007, societăţile intră în lichidare voluntară. La finalul anului, apare Nitroporosul, prin achiziţionarea societăţilor de către Viromet Victoria. În 2008, Uzina de Produse Speciale intră în reorganizare, rămânând în activitate doar o parte din acest sector, Fabrica de Pulberi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite