Rulmentul, între năruire şi revendicare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii infirmă ideea dezvoltării unui cartier rezidenţial în zonă. Vor să facă un parc tehnologic, dar nu au bani. Lichidarea societăţii este blocată de o cerere de revendicare, a unui cetăţean german, care pare că nici nu există. Instanţa a amânat procesul pentru luna septembrie.

Platforma industrială Rulmentul pare blestemată. După ce cu chiu, cu vai, în februarie anul trecut, o parte dintre active au fost cumpărate, abia la cea de-a 40-a licitaţie, acum, întregul proces de lichidare şi de achitare a datoriilor către creditori este blocat de o solicitare de revendicare, apărută din senin, primăvara trecută.

CITEŞTE ŞI:

Fabrica de biciclete a murit, bombele au rămas

Uzina Hidromecanica, ştearsă de pe harta Braşovului

Demolarea uzinei Tractorul, o rană care nu se vindecă

Cetăţeanul german Hans Eissenberger, cel care se consideră proprietarul unei părţi din terenul pe care se află fabrica este însă, o enigmă, fiindcă lichidatorii societăţii nu au reuşit să dea de el în toată această perioadă.

Chiar dacă acesta nu s-a prezentat la proces, iar dosarul de revendicare nu era complet, instanţa a fost generoasă şi a dat un termen de un an, până în septembrie 2011, ca bărbatul să prezinte documente justificative.

Din cauza litigiului, lichidatorii nu pot încasa suma de 2,6 milioane de euro de la compania Sigur Imob, cea care a câştigat licitaţia pentru mai multe imobile de pe o suprafaţă de opt hectare.

Tot firma Sigur Imob SRL Braşov, în spatele căreia se află controversatul om de afaceri Ede Erdely, îşi anunţase intenţia de a construi, pe activele achiziţionate, o mică fabrică de rulmenţi cu 350 de muncitori.

image

Proiecte avem, fondurile lipsesc

Edilii au infirmat însă, ideea transformării platformei industriale în cartier rezidenţial. „A fost aprobat un PUZ ce prevede proiecte imobiliare, dar nu pentru această zonă, ci pentru zona Gării-Hărmanului", a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

În schimb, Primăria intenţionează să dezvolte pe platforma Rulmentul, împreună cu Universitatea „Transilvania" şi cu Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, un parc tehnico-ştiinţific. Investiţia pentru prima fază a proiectului este evaluată la 20 de milioane de euro.

În luna decembrie 2010, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care anumite spaţii şi terenuri aparţinând uzinei vor trece în proprietatea municipalităţii, în contul datoriiilor uzinei la bugetul local. În prezent, se finalizează procesul de predare-primire", a explicat Toarcea.

Deocamdată, nu se ştie însă, cu ce bani se face proiectul, edilii intenţionând să acceseze fonduri europene, dar cum proiectul nu este cuprins în Planul Integrat de Dezvoltare, vor trebui să caute o altă sursă de finanţare.

O bombă cu azbest

Dan Pecurariu, unul dintre cei ce a proiectat uzina acum patru decenii, a ţinut să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că demolarea vechilor hale poate produce o catastrofă ecologică. El susţine că acestea au fost izolate în interior cu un amestec pulverizat pe bază de azbest, care este cunoscut ca fiind o substanţă nocivă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite