Portret/Tudorel Rizea de la Serviciul de Ambulanță Județean Brăila: „La Salvare, ori eşti policalificat, ori pleci!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima sa calificare a fost aceea de asistent. Apoi a terminat Medicina, iar de 10 ani este la Serviciul de Ambulanţă, unde a avut ocazia să exceleze în domeniu.

După terminarea liceului, atras fiind de anatomie şi biologie, a dat examen la Şcoala Postliceală de Asistenţi Medicali, iar după absovire şi un scurt stagiu în Spitalul Judeţean, a intrat la Facultatea de Medicină Militară Bucureşti.

Pedepsit, la Vânju Mare

„La această facultate, periodic făceam aşa numitele convocări. Timp de o lună de zile aveam regim de cazarmă cu toate derivatele cazone ale acestui fapt. Eram la o astfel de convocare, fiind student în anul III, când una dintre sălile de studiu a luat foc. Au ars câteva cărţi. Printre cei vinovaţi , acuzaţi de neglijenţă, m-am numărat şi eu. Vina cea mare, nu era pentru pagubă, ci pentru că arseseră acolo nepreţuitele opere ale «tovarăşului»", ne-a povestit, cu umor, medicul.

Portret: Daniela Agache pune biciul pe marii poluatori brăileni

A fost pedepsit: a fost detaşat un an la Vânju Mare, într-o unitate de reeducare cum i se mai spunea localităţii.

După ce a trecut de „batalionul disciplinar", i s-a permis să plece din sistemul militar şi a absolvit Facultatea de Medicină Civilă din Bucureşti.

La Tulcea şi la Canal

După absolvire a luat repartiţia la Tulcea, la Întreprinderea de Pescuit Oceanic. Urma să plece în voiaj, să asigure starea de sănătate a marinarilor îmbarcaţi, când a fost chemat la conducere şi i s-a comunicat decizia „oamenilor muncii" din „marea întreprindere socialistă".

„Mi s-a spus că având în vedere bubele pe care le aveam în cap din facultate, când am tratat cu nepăsare hârţoagele «tovarăşului», sunt detaşat la Canalul Dunăre - Marea Neagră. Nu am zis nimic pentru că oricum şi acolo erau oameni care avea nevoie de asistenţă medicală. Cu atât mai mult cu cât accidentele de muncă se ţineau lanţ", ne-a explicat dr. Rizea.

Primul voiaj, după 1989

Abia după evenimentele din decembrie 1989, care l-au prins la Tulcea, unde venise să scoată nişte adeverinţe, medicul Tudorel Rizea a reuşit să-şi facă meseria acolo unde fusese repartizat.

„Am facut parte trei zile din comitetul Salvării Naţionale pe întreprindere şi când am văzut cum începuseră trepăduşii să dea din coate pentru un loc mai în faţă, am renunţat! Am plecat pe navă ca medic şi vreme de doi ani, până când băieţii deştepţi au prăduit flota am văzut toată lumea", ne-a povestit medicul.

Portret: Corina – Roberta Pavel este inspectorul îndrăgostit de istorie/Află de aici rezultatele obținute de dascălul brăilean

A înfiinţat primul cabinet medical privat din Tulcea, dar la nivelul anului 1992, afacerea era sortită din start eşecului. A revenit însă la Brăila iar în anul 2000 a fost angajat definitiv la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, unde lucrează şi astăzi.

„Am convingerea că un medic la Ambulanţă trebuie să fie policalificat. Pentru că niciodată nu ştii ce te aşteaptă acolo, unde mergi, dar viaţa celui aflat în suferinţă depinde de cât de bine pregătit profesional eşti", a conchis dr. Tudorel Rizea.

Întrebări şi răspunsuri

Ce-i sfătuiţi pe tinerii care vor să lucreze la Ambulanţă?

„Să se înarmeze cu multă răbdare şi mult tact. Pentru cel aflat în suferinţă fiecare secundă este cât o zi de post. Chiar dacă maşina ajunge la solicitare în cinci minute şi vă spun cu toată seriozitatea, Brăila este acum pe locurile 2-3 pe ţară ca viteză de răspuns la solicitare, se vor găsi oameni care vor spune că am venit prea greu”.

V-aţi simţit vreodată în pericol?

„Numai odată?! Am avut caz, când un indivit cu antecedente penale serioase a stat cu toporul deasupra capului meu şi a zis ca dacă moare tatăl său, mor şi eu! Dar astfel de situaţii sunt frecvente şi noi, ca medici, trebuie să ne respectăm jurământul şi să salvăm viaţa. Mai departe nu este treaba noastră”.

Ce-i place

Pescuitul. Şi implicit Delta. Când vrea să se relaxeze, ia motorul de barcă în portbagaj , merge la Tulcea, închiriază o ambarcaţiune şi pleacă pe canale la pescuit. Îi plac drumeţiile oriunde ar fi, mare, munte, şi nu trage la cinci stele dar nu acceptă decât un minim confort. Cu cortul pentru o zi, maxim două, merge doar la pescuit.

Ce nu-i place

Prostia! Iar când spune prostie se referă la toate aspectele acesteia. Nu suportă lipsa de răspundere. Consideră că un om cât trăieşte învaţă, aşa că nu îi plac cei care se plafonează, spunând că ştiu ei mai bine ce şi cum. Pentru că din păcate a avut de suferit de pe urma ei, detestă, visceral se poate spune, făţărnicia.

Marius Manolache este vicecampionul României la şah

Profil

Născut: 29 septembrie 1956, Brăila

Studi: Facultatea de Medicină Bucureşti

Ocupaţia: Medic, Director Medical SAJ Brăila

Familie: Căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite