Portret: Corina – Roberta Pavel este inspectorul îndrăgostit de istorie/Află de aici rezultatele obținute de dascălul brăilean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascăl la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu", cu 12 ani vechime la catedră, Corina este inspector în Integrare Europeană şi Programe Comunitare. Corina - Roberta Pavel este profesor gr. I la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu", cea mai veche şi mai prestigioasă instituţie de învăţământ brăileană.

Le predă istoria celor mai buni elevi din municipiu şi judeţ. Este, totodată, inspector şcolar pe probleme de Integrare Europeană şi Programe Comunitare.

Dascăl de 12 ani, este de o modestie rară. Calmă şi sociabilă, profesoara zâmbeşte atunci când vine vorba de meritele ei. N-ai zice că e persoana de care depind programele comunitare destinate instituţiilor şcolare, ale cadrelor didactice şi ale elevilor brăileni.

„Ca şi inspector de specialitate, coordonez activităţile legate de depunerea proiectelor în cadrul Programului LLP («Life Long Learning Programme» - «Învăţare pe tot parcursul vieţii»). Se adresează instituţiilor şcolare, cadrelor didactice, elevilor. Totodată, organizez concursuri la nivel judeţean, cu tematică europeană", ne-a spus prof. Corina Pavel.

Nu în ultimul rând, coordonează proiectele de parteneriat educaţional ale Inspectoratului Şcolar cu Primăria Brăilei şi Centrul „Europe Direct". Nu este tipul de profesor tocilar şi plin de sine. În timpul liber, ascultă muzică - bluess, rock.

Portret: Maiorul Florentin Cucu este militarul care ţine presa aproape/Află de aici traseul său profesional

Zeci de elevi la olimpiade

Corina Pavel a absolvit Şcoala Generală nr. 4 Brăila (actuala „Alexandru Ioan Cuza"), apoi Liceul „Gheorghe M. Murgoci", în anul 1992. A urmat cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti (1992 - 1997). De ce istoria?

„Mi-a plăcut dintotdeauna să descopăr lucruri din trecut, să reconstitui evenimente şi moduri de viaţă ale unor personalităţi dispărute. Consider că toate perioadele istorice sunt interesante, fiecare având ceva de oferit", ne-a mărturisit Corina Pavel.

După absolvirea facultăţii, a fost un an la Ploieşti, apoi s-a mutat definitiv la Brăila. Un an, a predat la Liceul Pedagogic, iar din 2000 este cadru didactic la „Nicolae Bălcescu".

„Lucrez într-o atmosferă prielnică, calitatea elevilor şi a profesorilor este una excepţională. Zeci de elevi pregătiţi de mine au participat la fazele naţionale ale tuturor concursurilor şcolare. Trei dintre fostele mele eleve sunt profesoare de istorie în Brăila", ne-a spus Corina.

Doi elevi de-ai profesoarei, Marius Calu şi Cosmin Gabriel, sunt la studii în Marea Britanie.

Corina Pavel a beneficiat de finanţare din partea Comisiei Europene, atât în realizarea unor proiecte de parteneriat (Comenius), cât şi mobilităţi individuale Comenius, în Slovenia şi Marea Britanie.

Ce-i place

„Îmi place lectura - citesc mai ales istorie, dar şi beletristică. Îmi plac călătoriile, îmi place să cunosc oameni şi locuri noi. Îmi place să cunosc civilizaţii, nu neapărat muzee şi monumente celebre. Uneori, poţi descoperi ceva extrem de valoros într-un muzeu modest”.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac manifestările „ciudate", nu-mi plac oamenii care vor să pară altceva decât sunt. Nu-mi plac falsitatea şi grosolănia. Nu-mi plac oamenii care nu-şi dau interesul pentru a realiza o relaţie familială armonioasă. Nu-mi plac cei care părăsesc definitiv România”.

Portret: Daniela Grigore a fost cântăreaţă în România, iar acum este babysitter la Paris

Întrebări şi răspunsuri

Cum vedeţi învăţământul preuniversitar brăilean?

„Învăţământul brăilean este indisolubil legat de cel românesc. Ca atare, este afectat de orice schimbare de la nivelul sistemului. Actuala reformă este necesară, dar generaţiile de elevi care vor veni vor face un efort suplimentar pentru a se adapta noii situaţii".

Au mai fost astfel de situaţii în istoria recentă a învăţământului?

"Da, un exemplu îl reprezintă Revoluţia din decembrie 1989. Eram în clasa a X-a la Liceul "Murgoci". Atunci a început, de fapt, reforma. Modificarea programelor şcolare, a metodologiei pentru examenele naţionale".

Portret: Teodora Ilie transformă copiii cu handicap în campioni/Vezi aici traseul ei profesional

Profil

Născută: 4 octombrie 1973, Ploieşti.

Studii: Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie.

Funcţie: Inspector Şcolar Integrare Europeană şi Programe Comunitare, IŞJ Brăila.

Familie: Necăsătorită, are un băieţel de 12 ani.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite