Portret: Teodora Ilie transformă copiii cu handicap în campioni/Vezi aici traseul ei profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor de chimie mai bine de două decenii, Teodora Ilie este preşedintele Organizaţiei pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale „Trebuie". Preocupată în permanenţă de perfecţionare şi în aceeaşi măsură de tot ceea ce înseamnă sprijin pentru semeni, Teodora Ilie face zilnic eforturi pentru a contribui la integrarea copiilor cu handicap mintal în societate.

„Îi iubesc pe toţi atât de mult încât nu-mi explic nici mie de ce. Am un regret din cauza faptului că slujba mea de zi cu zi mă ţine ocupată şi de aceea petrec puţin timp la centru. Poate că în curând voi rezolva şi această problemă", ne spune Teodora Ilie.

Diplomă de Excelenţă

Profesor de chimie din 1986, director al Grupului Şcolar „Edmond Nicolau" de şase ani şi preşedinte al Organizaţiei pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale „Trebuie", filiala Brăila, din 1997, Teodora Ilie şi-a pus viaţa în slujba comunităţii.

Ba chiar a primit Diplomă de Excelenţă pentru contribuţii aduse la dezvoltarea municipiului Brăila.

„Trăiam disperarea părinţilor care nu-şi puteau duce copilul la gradiniţă sau la şcoală. Încercasem toate variantele de ameliorare a stării de autism profund în care se închidea fetiţa mea. M-am înscris în Asociaţia Naţională a Copiilor Autişti din Bucureşti şi când am fost contactaţi de Carmen Goras pentru a înfiinţa la Brăila un centru de zi şi o filială a Organizaţiei Naţionale Trebuie am spus ferm: "Da", îşi aminteşte Teodora Ilie.

Împreună cu alţi părinţi care aveau copii autişti sau cu handicap mintal sever, Teodora a înfiinţat cu suportul financiar al Organizaţiei suedeze „Radda Barnen", primul centru de zi cu 14 copii cu dizabilităţi mintale severe.

„Trebuie" de 14 ani

Împreună cu echipa sa, Teodora Ilie a reuşit să înscrie primii copii cu handicap sever la o şcoală specială, a integrat în şcolile de masă copii cu dizabilităţi medii şi uşoare, a înfiinţat prima clasă de copii autişti în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, a distribuit cărucioare sau a înscris copii cu handicap în competiţii locale, naţionale şi internaţionale.

Tot împreună au reuşit să organizeze programe de formare pentru voluntari, părinţi şi specialişti.

„Am conceput şi am implementat peste 35 de proiecte cu sume de la 500 de dolari, la 32.000 de euro. Eu sunt un simplu părinte şi am făcut toate aceste lucruri noaptea şi timpul meu liber. Aş dori să subliniez un aspect foarte important pentru mine. Doar în două din aceste proiecte am beneficiat de o sumă modică de coordonare", precizează Teodora Ilie.

Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale „Trebuie" este singurul ONG brăilean care a rezistat 14 ani.

„Nici o zi uşa centrului de zi nu s-a închis pentru copii. E greu, dar ai atâtea satisfacţii şi eşti înconjurat de atâta lumină pozitivă, că uiţi de tot şi de toate relele de pe acestă lume", conchide Teodora Ilie.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt problemele de natură socială cu care vă confruntaţi?

„La 20 de ani de construcţie democratică a societăţii noastre încă întâmpin greutăţi în a-i convinge pe cei care ne conduc că este necesar de dezvoltat servicii personalizate pe vârstă, tip de handicap sau grad de handicap. Din fericire „Trebuie" are şansa unui acord cu Primăria Brăila care a permis susţinerea parţială a bugetului serviciilor acordate".

Care sunt şansele pe piaţa muncii pentru tinerii cu dizabilităţi?

„Minime. Nu există locuri de muncă adaptate, programe de acompaniere, de mediere angajat -angajator. Sunt puţine ateliere protejate, deşi legislatia încurajează încadrarea".

Ce-i place

„Îmi place să fac fapte bune, să comunic, să călătoresc, să-mi fac elevii fericiţi, să fac cadouri, sa fiu activă dincolo de limita suportabilităţii. Îmi place să citesc, să văd filme şi să călătoresc. Dacă aş avea posibilitatea aş pleca într-o călătorie cu maşina timp de un an. Nu conduc, dar soţul meu este un şofer şi un partener de călătorie extraordinar".

Ce nu-i place

„Mă deranjează lucruri mărunte pentru unii - aruncatul hârtiilor pe jos, stinsul ţigării cu piciorul, intoleranţa. Nu-mi plac răutatea, duplicitatea, prostia, nesimţirea, lipsa de civism. Separate sau împreună mă deranjează la fel de mult. Nu-mi place distanţa pe care autorităţile o menţin faţă de oamenii obişnuiţi".

Profil

NĂSCUTĂ. 18 mai 1962, Brăila

STUDII. Facultatea de Chimie Iaşi

OCUPAŢIE. preşedinte „Trebuie", director „Edmond Nicolau"

FAMILIE. căsătorită, două fete

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite