Portret: Daniela Agache pune biciul pe marii poluatori brăileni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionată de chimie, a terminat o facultate cu dublă specializare, mecanică şi chimie. Şi-a început activitatea la Combinatul de Celuloză din Chiscani, iar din 2005 este la Garda de Mediu.

A terminat Liceul de Chimie din Năvodari şi a visat să lucreze în acest domeniu de activitate. Tocmai de aceea a optat să urmeze cursurile Facultăţii de Utilaje şi Ingineria Proceselor Chimice din cadrul Politehnicii Bucureşti, singura facultate cu profil dublu, atât mecanic, cât şi chimic.

„Am avut profesori de chimie care şi-au făcut datoria aşa cum trebuie şi am iubit chimia", îşi aminteşte Daniela Agache.

După facultate, a primit repartiţie ca inginer tehnolog la Combinatul de Celuloză şi Hârtie din Chiscani, la secţia de Prepararea Apei, unde a lucrat în perioada 1985 - 2005. A avansat apoi, fiind numită locţiitor de şef de secţie, pentru ca mai apoi să ocupe postul de şef de secţie.

Din 2005, a ajuns la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Brăila, fiind până în ianuarie 2008 comisarul şef al acesteia. După această perioadă, a rămas comisar pe execuţie, iar din mai 2010 a revenit la conducerea unităţii fiind numită prim comisar.

Probleme şi soluţii

În sarcina comisarilor intră partea de verificare a tot ceea ce înseamnă autorităţi locale cu salubrizare, investiţii pe partea de aducţiune de apă şi pe partea de canalizare, investiţii în cadrul societăţilor comerciale, dar şi gestionarea deşeurilor, de la gunoiul de grajd până la deşeurile de hârtie şi carton.

Activitatea la Garda de Mediu este solicitantă, iar sesizările sunt numeroase, deşi unele nu au nicio legătură cu activitatea instituţiei.

„Cele care nu vizează activitatea Comisariatului sunt redirecţionate către instituţiile competente. Uneori rezolvarea sesizărilor se face în echipe mixte", mai spune Daniela Agache.

Problemele cu care se confruntă Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Brăila sunt multiple, dar una dintre cele mai mediatizate şi reclamate este cea a mirosului de la Complexul de Creştere a Porcilor Baldovineşti.

În 2007, când Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului a controlat această unitate, Garda a sperat că se va emite autorizaţia integrată de mediu care va duce la o funcţionare în bune condiţii a Complexului astfel încât brăilenii care stau în apropiere să nu aibă de suferit. A fost negociată o perioadă de tranziţie până în 2011. În toată această perioadă au fost prevăzute măsuri pentru realizarea unor modificări şi modernizări la Complex.

„Cele mai mari valori sunt pentru 2010 - 2011, dar la sfârşitul lui 2009 am constatat că nu sunt îndeplinite termenele scadente în 2009. De aceea am aplicat sancţiuni", a precizat Daniela Agache.

Întrebări şi răspunsuri

Ce puteţi să ne spuneţi despre perioada lucrată la Combinat?

„Mi-am făcut cu plăcere treaba deşi responsabilitatea era enormă. Activitatea de aici mi-a adus foarte multe satisfacţii".

Cum este activitatea de la Gardă?

„Am găsit aici un colectiv mititel, cu oameni integri, corecţi, care ştiu foarte bine ceea ce au de făcut. Respectul reciproc este literă de lege. Le mulţumesc colegilor pentru că sunt corecţi şi conştiincioşi, dar şi obiectivi. Este o activitate în care trebuie să apreciezi foarte bine gravitatea unor probleme şi sancţiunile pe care le aplicăm trebuie foarte bine cântărite".

Ce-i place

„Îmi place foarte mult să merg la munte, în drumeţii, dar din păcate nu am timpul necesar. De asemenea îmi place să ascult o muzică bună pentru că mă ajută să mă relaxez", spune prim comisarul Gărzii Brăila.

Ce nu-i place

„Nu aş putea să spun ce nu îmi place. Am câteva nemulţumiri legate de activitatea pe care o desfăşor în sensul că de multe ori oamenii ne reprotează că nu îi ajutăm în rezolvarea unor probleme. Numai că acestea nu ţin de noi mereu. Încercăm să le rezolvăm, dar nu toţi înţeleg că trebuie să respectăm legea şi că nu putem să ne abatem de la tribuţiile noastre", a conchis Daniela Agache.

Profil

Născută. 27 noiembrie 1961, Constanţa.

Studii. Facultatea de Utilaje şi Ingineria Proceselor Chimice din cadrul Politehnicii Bucureşti, profil Mecano - Chimic, Master pe Energetica şi Protecţia Mediului în cadrul Facultăţii de Mecanică din Galaţi

Profesie. Inginer

Familie. Căsătorită, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite