Atenţie: Fluviul Dunărea înregistrează un debit istoric. Digurile sunt în fazele I şi II de apărare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dunărea înregistrează în zona Baziaş un debit de 10.500 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii iunie, 6.400 mc/s. La staţiile hidrometrice Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Feteşti, Cernavodă, Brăila, Isaccea şi Tulcea, Dunărea se situează la Faza I, zonă îndiguită, echivalent cu depăşirea cotelor de atenţie.

Brăila: Cotele apelor Dunării în creştere îngreunează traficul naval

În perioada următoare, debitul Dunării la intrarea in ţară va fi în crestere, situându-se la valori cuprinse între 11.400-12.800 mc/s, peste media multianuală a lunii iunie. De marţi, 8 iunie, până joi, 10 iunie, fluviul va ajunge la intrarea în ţară, la un debit de 12.800 mc/s.
Digurile municipiului Brăila, de la Chiscani, Vărsătura, dar şi acelea din Insula Mare a Brăilei sunt în fazele I şi II de apărare.

Atenţie:pescarii sunt în vizorul oamenilor legii


În creştere


Debitele vor fi în prima parte a intervalului în creştere pe sectorul Gruia-Călăraşi în scădere uşoară pe sectorul Cernavodă-Brăila şi relativ staţionare cu tendinţă de creştere pe sectorul Galaţi-Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creştere pe tot sectorul aval Porţile de Fier.
Specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române" estimează faptul că nu vor fi probleme deosebite, până la un debit al Dunării, la intrarea în ţară, de 13.500 mc/s-14.000 mc/s, când zonele apărate de diguri nu vor fi afectate, în schimb, vor fi inundate terenurile agricole şi posibil anexe gospodăreşti situate în zonele joase, neîndiguite, inclusiv în Delta Dunării.

De astăzi este cod portocaliu pe Dunăre

Alertă şi monitorizare


În prezent, echipele A.N. Apele Române, împreună cu IJSU-urile şi subunităţile ANIF, acţionează conform Planurilor de Apărare Împotriva Inundaţiilor, asigurând continuu monitorizarea sectoarelor îndiguite şi intervenţia operativă în secţiunile critice.

La Brăila, Dunărea a depăşit cota de atenţie, au fost inundate malurile dinspre faleza oraşului şi dinspre digul Brăila- Galaţi, drum naţional traficat, zilnic, de peste 10.000 de autoturisme.

Rangeri ai Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, cercetaţi pentru braconaj, fiindcă ar fi înecat un mistreţ în Dunăre

Poliţiştii au instituit filtre pe acest drum pentru a tăia elanul şoferilor care apasă mai tare pedala de acceleraţie. În Insula Mică a Brăilei, rangerii patrulează pentru a îngrădi accesul ambarcaţiunilor mici în zonă, în Parcul Natural "Balta Mică a Brăilei".
Nu sunt recomandate în această perioadă plimbările în zonă.

Spre Insula Mare a Brăilei- unde sunt 57.000 de hectare de teren arabil- bacurile circulă cu prudenţă, iar zonele joase, inclusiv terenuri cultivate ale arendaşului Culiţă Tărâţă sunt deja afectate de apă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite