Dascălul de pe locul III; Marcel Dupu, "mugurel" de geniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Marcel Dupu îşi duce viaţa în slujba artei şi a tradiţiilor. Cunoscut ca fiind cel care a înfiinţat Orchestra „Mugurelul" de la Dorohoi, îndrăgitul dascăl a cucerit în decursul anilor inimile tuturor botoşănenilor.

Numele său s-a auzit deseori rostit pe scenele din ţară şi din străinătate cu ocazia suceselor înregistrate cu copiii de la Orchestra "Mugurelul". A absolvit Şcoala Populară de Artă Botoşani, apoi Facultatea de Muzică, cu o licenţă susţinută în cadrul Universităţii „George Enescu" din Iaşi, urmată de un masterat în Management Educaţional în cadrul Universităţii „Petre Andrei" Iaşi. Ani la rând a condus Clubul Copiilor din Dorohoi, iar acum este director la Palatul Copiilor din Botoşani.

Marcel Dupu a înţeles repede că un mijloc eficient de sensibilizare a copiilor şi tinerilor este muzica, aceasta fiind destul de generoasă prin piesele muzicale de valoare (folclor, colinde). Mulţi copii din Dorohoi au trecut prin mâna profesorului îndrăgostit de artă şi de tradiţii. Datorită profesorului lor, mulţi au intrat în tainele unui istrument muzical popular trompetă, clarinet, vioară, fluier, acordeon, ţambalul, contrabasul, braciul, tobă cu cinel, cobza, canto popular,  obiceiurile populare.

La Clubul Copiilor şi Elevilor din Dorohoi, cât şi în afara acestuia(spectacole, concursuri), profesorul le-a arătat copiilor ce înseamnă spiritul de echipă. De mici i-a ajutat să-şi formeze deprinderi de a mânui un instrument popular, de a-şi dezvolta dorinţa de competiţie, limbajul adecvat vârstei (prin receptarea şi învăţarea unor texte pline de substanţă) şi nu în ultimul rând latura artistică, emoţională.

Dascălul de pe Locul 5: Zîna Puianu, unul din eroii nevăzuţi ai învăţământului botoşănean

Marcel Dupu a dorit să îndrepte elevii spre artă, spre cultura noastră tradiţională, pentru a-i îndruma pe calea recunoaşterii valorilor estetice şi deosebirii acestora de nonvaloare, de noncultură. 

Cu Orchestra „Mugurelul" formată din copii şi adolescenţi de la Clubul din Dorohoi, profesorul Marcel Dupu a ridicat sălile în picioare în toată ţara şi în afara ei. Pentru meriteşe sale, Primăria Dorohoi i-a acordat titlul de cetăţean de onoare. Acum îşi continuă munca artistică la palatul Copiilor din Botoşani, iar proiectele sale îndrăzneţe vizează în continuare lupta cu nonvalaoarea şi promovarea tradiţiilor româneşti.


Dascălul de pe locul IV: Laurenţiu Palade, dansul omeniei pe portativ

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite