Dascălul de pe Locul 5: Zîna Puianu, unul din eroii nevăzuţi ai învăţământului botoşănean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zîna Puianu poartă paşii prin lumea abecedarului copiilor din Şcoala 16 din municipiu. Copii săraci, copii bogaţi, copii de stranieri, copii cu posibilităţi intelectuale  sau mai puţin dotaţi, cu toţii au parte de aceeaşi dragoste din partea „Zînei".

A reuşit să-i facă mari, să-i facă oameni care recunosc că au avut o mare şansă că primii paşi le-au fost purtaţi de un dascăl iscusit. Metodele folosite la catedră de Zîna Puianu sunt mai puţin din cărţi şi mai mult neconvenţionale: iubire, suflet, raţiune, lumină, ştiinţă, credinţă.

Pentru reuşita demersului educaţional şi-a ţinut aproape părinţii, care i-au devenit parteneri şi sprijin în activitatea sa. Şcoala Nr. 16 este prima şcoală din municipiu care a integrat copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Munca depusă a fost enormă, iar cei care au rămas „ în linia întâî" şi lucrează în continuare cu aceştia pot fi lesne numiţi eroii nevăzuţi ai învăţământului botoşănean.

image

Vezi imagini cu activităţile elevilor de la Şcoala 16

„Aceşti profesori nu excelează prin olimpiade concursuri naţionale şi internaţionale dar şi-au zidit sufletul şi sănătatea pentru dezvoltarea şi ridicarea spre ştiinţă şi lumină a fiecărui copil. La noi în şcoală fiecare copil are şanse egale de formare şi dezvoltare", a spus cu sfială dascălul Zîna Puianu. Are un princpiu pe care nu l-a încălcat niciodată notează elevul numai şi numai după meritele sale.

Elevii Zînei Puianu sunt prezenţi la orice activitate care se derulează în şcoală sau în municipiu.Zîna Puianu nu este botoşăneancă, s-a născut la Bălăbăneşti, jud. Galaţi. Clasele I-VIII le-a absolvit la Liceul de Artă Botoşani -secţiunea Muzică, instrument principal-pian. A zrmat cursurile Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga" din Botoşani, apoi Colegiul Universitar de Institutori „ Petre Andrei " Iaşi. Dascălul Zîna Puianu este recunoscută pentru sacrificiul de care dă dovadă la catedră şi pentru metodele cu care lucrează cu elevii. Înainte de a-i învăţa să citească îi învaţă cum trebuie să ţină drumul drept în viaţă, cum să crească oameni destoinici, de folos societăţii.

Citeşte şi : Dascălii nominalizaţi în campania „Profesorii cu care Botoşaniul se mândreşte“

Nu este proiect educativ în Şcoala 16 care să rămână neabordat de elevii săi şi nu este acţiune în municipiu fără prezenţa copilaşilor de la Şcoala 16.

„Acum câţiva ani mi-am pus întrebarea de ce toţi colegii mei sunt pentru elevi doamna/ domnul învăţător, profesor iar eu simplu, d-na Zîna. Răspunsul îl găsisem pitit undeva într-un ungher de suflet ,zâmbind ştrengăreşte, dar astăzi el a ieşit la lumină. Sunt onorată şi în acelaşi timp obligată faţă de foştii şi actualii elevi şi părinţi să continui cursa care destinul mi-a încredinţat-o, să nu cobor ştacheta şi să ajung la capăt cu demnitate", a mai spus profesoara Zîna Puianu.

Vezi şi: STOP VOT! Botoşănenii au ales profesorii cu care se mândresc

 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite