Vasile Bancea a reînviat luptele greco-romane la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A făcut lupte de performanţă timp de 13 ani. Când s-a lăsat, acest sport a dispărut cu totul din Bistriţa în doar 2 ani, iar acum Vasile l-a readus cu „CS Hercules"

Vasilea Bancea şi-a petrecut copilăria în Lunca Ilvei, iar pe la nici 14 ani a venit la Bistriţa, la liceu. Cum toţi copii făceau câte ceva extraşcolar, de regulă mişcare, băiatul s-a gândit şi el să facă sport. „Îmi plăcea mult cum suna judo.

CITEŞTE ŞI

După San Remo, gălăţeanca Maria Crăciun merge la Mamaia şi la Cerbul de Aur!

Gabriel Tecaru-Fiindcă fotbalul l-a trădat, a ales Poliţia şi câinii

Pe această ramură am vrut să mă axez", spune Vasile, care nici nu s-a instalat bine în oraş, că s-a şi dus la Gloria să caute antrenorul de judo. Odată ajuns, a încurcat sălile şi a intrat în locul unde se făceau lupte greco -romane. „Am greşit sala şi acolo am rămas. Mi-au plăcut foarte mult şi am făcut lupte la Gloria, apoi la Viitorul CPL Bistriţa până la 25 de ani", povesteşte sportivul. Vasile Bancea a avut realizări importante în viaţa de sportiv, chiar dacă partea financiară nu era în favoarea clubului de lupte greco-romane din Bistriţa. „Nu eram un club de vârf pentru că erau probleme cu banii, dar întotdeauna puneam probleme celor din ţară. Eram profesionişti, scoşi din producţie, făceam câte două antrenamente pe zi", mai spune sportivul, care în divizia A de lupte a pus la pământ campioni naţionali şi vicecampioni europeni de juniori.

A făcut lupte de prima ligă şi în Germania

Prin 1991, Vasile s-a dus în Germania la muncă. Era un sportiv care se respecta şi dorul de lupte l-a înfrânt. S-a dus la un club de lupte de prima ligă de acolo (SV Reilinger) unde, în urma unor probe, cei de acolo i-au spus „come on". Aici a făcut doi ani de performanţă, iar la 27 de ani s-a întors acasă unde 10 ani a fost ziarist sportiv. După un deceniu de sport cu pixul, Bancea s-a dus iar la muncă, în Spania. Nici aici gândul la lupte nu i-a dat pace. Muncea pe sezon, iar când venea la Bistriţa se gândea cum să facă să readucă luptele. Prin 2006, a antrenat o grupa de copii de la Şcoala Generală nr.1, însă nu avea club şi tot ce trebuie unei grupe de sportivi. Când a văzut pericolele de accidentare a micuţilor mai ales, a zis „gata". Trei ani a muncit în Peninsula Iberică şi în tot acest timp se gândea la propunerea făcută de un prieten de a deschide un club de lupte rgeco-romane la Bistriţa. A măsurat de multe ori şi şi-a spus că e momentul. Împreună cu Teodor Florea, Vasile Bancea a pus bazele clubului sportiv „Hercules Bistriţa". Florea este preşedintele acestuia şi se ocupă de partea financiară, iar Bancea antrenor. Zilele acestea a fost inaugurată sala de antrenament din incinta Sălii Polivalente, chiar dacă fostul sportiv de performanţă a început deja munca cu 15 copii cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani.

Vasile Bancea nu percepe nicio taxă, este deschis tuturor tinerii care vor să facă acest sport, cu precădere micuţilor care vor preformanţă, gândurile sale fiind măreţe.

Întrebare şi răspuns

Vasile Bancea iubeşte şi chitara. Cum se impacă muzica cu luptele?

V.B.: Da..., m-a atras chitara de când eram liceean, perioadă când făceau şi sport. Munceam şi transpiram la antrenamente şi  mă relaxam cântând la chitară. Deci, cele două se completează.Poţi face mişcare ascultând muzică. Sunt două lucruri diferite, dar parcă depind una de alta. Când muncesc sunt un alt om, chiar dacă sunt un fan al glumelor. Muzica mă readuce pe linia umorului.

Îi place

Pe lângă lupte şi muzică, lui Vasile îi place mult mersul pe munţi cu rucsacul în spate. Adoră mersul pe bicicletă şi oamenii care au simţul umorului pentru că fără asta, spune el, nu poţi face nimic. Bancea este îndrăgostit de chitară, având premii importante la cunoscutul concurs „Bistriţa Folk".

Nu-i place

Este iritat de faptul că lumea uită să mai facă sport. „Mergem 10 m cu maşina, apoi ne plângem de dureri", spune antrenorul. Lui Bancea nu-i plac oamenii oportunişti, care fac rău altora.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite