Greva bugetarilor a pus oamenii pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul nu a avut ore de vizită, iar oamenii din tot judeţul au făcut cale-ntoarsă. La Trezorerie alte 100 de persoane au fost sfătuite să revină mâine pentru a-şi plăti taxele de timbru la paşapoarte şi buletine

CITEŞTE ŞI:

BOTOŞANI: PROFESORII ŞI FUNCŢIONARII PUBLICI, SPĂRGATORII DE GREVĂ!

„Grevă de catifea“, la Braşov

Pensionarii au luat cu asalt intrarea în Prefectura Braşov

Greva de solidaritate a bugetarilor bistriţeni a paralizat activitatea instituţiilor publice din Bistriţa. Oamenii care au avut de făcut plăţi sau au vrut să îşi viziteze rudele în spital şi n-au ştiut de grevă au stat şi s-au uitat lung la afişele care anunţau acţiunile de protest şi au cheltuit bani degeaba pe drumuri la oraş.

Oamenii au stat la poarta spitalului

Greva de azi de la Spitalul Judeţean i-a pus pe drumuri pe oamenii care au venit să îşi viziteze rudele internate. Mulţi n-au reuşit să treacă de bariera porţilor spitalului, pe motiv că azi nu e zi de vizită. „Am venit de o jumătate de oră şi vreau să mă duc să-l văd pe soţul, bolnav de inimă. L-au internat miercurea trecută şi medicul mi-o spus să vin azi. Nu mă lasă să intru şi eu n-am ştiut că este grevă. Am venit din Rebra, cu autobuzul.  M-o costat drumul 10 lei şi acum nu ştiu ce să fac: să mă duc înapoi să mai aştept că poate mă lasă? Vreau numai să-i schimb pijamaua şi să îi las o sticlă de apă", povesteşte Mărioara Gavriloaie, o femeie de 52 de ani din Rebra. Ceva mai norocoşi au fost pacienţii care au venit pentru internare. „Am avut patru operaţii pe cord şi am venit să mă internez azi, că n-am putut sa dorm deloc azi-noapte. Am vorbit cu doctorul şi mi-a zis numai să aştept un pic să îmi mai facă nişte analize. Doctorul n-a ţinut cont că este grevă azi şi a zis că mă internează", spune Traian Spânu, un bărbat de 62 de ani din Prundu Bârgăului. În spital, medicii s-au plimbat pe coridoare cu banderole albe, iar de asistenţă medicală s-au bucurat doar urgenţele şi internările.Angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud au intrat şi ei în grevă de solidaritate. Aceştia nu au întrerupt activitatea, însă au pornit sirenele simultan timp de câteva minute, în semn de protest faţă de noile prevederi prin care ar urma să li se reducă salariile cu 25%. 

51% dintre profesori fac grevă

Greva dascălilor nu dă peste cap bacalaureatul elevilor. Emil Moceanu, secretarul Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ, spune că 51% dintre profesorii care sunt membrii de sindicat au intrat de dimineaţă în grevă. „Aceştia au mers la şcoală, dar nu au ţinut ore şi nici nu au participat la proba de bacalaureat", afirmă Moceanu, deranjat de duplicitatea unor colegi de breaslă care au anunţat că fac grevă şi apoi s-au răzgândit. De cealaltă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar declară că s-au luat toate măsurile pentru ca bacalaureatul să se desfăşoare în condiţii normale. Proba de competenţe lingvistice a BAC-ului a început la ora 12.00 în 25 de licee din judeţ, unde au fost amenajate din timp săli speciale pentru susţinerea bacalaureatului. Pe liste sunt trecuţi 3.200 de elevi. Aceştia vor susţine a treia probă a examenului de maturitate în limbile engleză, germană sau franceză. Şi poliţiştii şi jandarmii au fos tla datorie şi au asigurat ordinea şi paza în 18 din cele 25 de centre de examinare.

Lacăt pe Trezorerie

Mai mult de 100 de bistriţeni au trecut în această dimineaţă pe la Trezorie pentru a-şi achita taxa la paşapoarte sau caziere. Însă aceşti trebuie să aştepte până mâine, pentru că instituţia a stat astăzi cu uşile închise. Angajaţii Trezoreriei, intraţi în grevă de solidaritate, au venit la serviciu însă nu au avut relaţii cu publicul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite