Primăria Bacău, interesată de clădirea Teatrului de Animație

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundația Caritatea va face o nouă ofertă Primăriei Bacău, pentru vânzarea clădirii Teatrului de Animație, aflată în paragină. Prețul ar putea depăși 300 de mii de euro.

Clădirea unde a funcționat mai multe decenii Teatrul de Animație din Bacău ar putea reveni în proprietatea Primăriei Bacău. Imobilul a fost revendicat și câștigat de urmașii proprietarilor dinainte de al Doilea Război Mondial și se află acum în proprietatea Fundației „Caritatea", fondată de Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) și Organizația Mondială Evreiască pentru Restituirea Bunurilor. „Ne-ar interesa să o cumpărăm noi. Clădirea este de patrimoniu, iar noi ne putem exercita dreptul de preemțiune. Așteptăm să ne facă o ofertă fundamentată. Am înțeles că prețul propus inițial a fost de 700 de mii, dar acum ar fi vorba cam de 300 de mii de euro", a spus viceprimarul Dragoș Luchian.

Casele de patrimoniu din oraş sunt lăsate în paragină

Construită de negustori evrei

Clădirea în care a funcționat în ultimii ani Teatrul de Animație se afla înainte de război în mijlocul cartierului evreiesc, situat pe locația actuală a Parcului Catedralei și care se întindea până la Catedrala Cerealiștilor. „Clădirea nu este foarte veche, este de prin 1920. Este făcută de negustorii evrei, care aveau case în toată zona", a spus istoricul băcăuan Eugen Șendrea. Clădirea Teatrului de Animație este una din puținele case evreiești conservate în Bacău, chiar dacă în perioada interbelică numărul evreilor era de aproximativ 10 mii de persoane (peste 30% din populație).

Ultima sinagogă din Bacău

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite