Băcăuanii nu doresc „zodii“ în Parcul Catedralei FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Parcul Catedralei din Bacău a apărut o fântână arteziană, stilizată cu simbolurile Zodiacului. Atât băcăuanii de rând, cât şi teologii afirmă că nu au ce căuta astfel de simboluri lângă edificiul de cult ortodox.

Fântâna cu zodii din Parcul Catedralei, montată din bani publici de Primăria Bacău, continuă să trezească controverse printre băcăuani. Totodată, deşi este pusă recent, lamele de sticlă sunt deja crăpate, iar una din „zodii" lipseşte. Deocamdată, municipalitatea nu a primit niciun semnal de la Episcopia Romanului şi Bacăului, pentru schimbarea simbolurilor.

Simboluri păgâne în Parcul Catedralei din Bacău

Pe de altă parte, teologii afirmă că, deşi aceste semne se regăsesc la intrarea în unele biserici, ele au doar un rol orientativ şi temporal de numărare a lunilor anului. „Zodiile sunt reminiscenţe păgâne. Biserica nu crede în predeterminare şi nu acceptă  în interpretările zodiacale. Omul este liber. Tocmai de aceea, consider că acele simboluri nu sunt porivite lângă Catedrala „Înălţarea Domnului", a spus preotul Marius Popescu, lector universitar dr. al Facultăţii de Filosofie din Iaşi.

Concert „Pentru suflet“ în Parcul Catedralei din municipiul Bacău

image

Pentru mai multe poze, daţi click!
Nu vrem zodii lângă Catedrala „Înălţarea Domnului"

Băcăuanii cred că fântâna este kitsch şi că a fost realizată doar pentru a se cheltui alţi bani publici. „Zodiile sunt interpretări după semnele cereşti. Ele sunt dinaintea Creştinismului, de pe vremea grecilor. Ei credeau în zei şi în stele şi aveau astrologi renumiţi. Oricum nu se potriveşte aici, e de prost gust", crede Paul Daraban (60 de ani). Unii consideră că la mijloc e doar dorinţa autorităţilor de a cheltui bani. „Ce este anormal acum în România? Şi această fântână a apărut dintr-un scop. Unii au vrut să cheltuie nişte bani publici", afirmă Victor Băboi (56 de ani). Şi tinerii au aceeaşi părere: „Nu e deloc potrivită aici. Aşa cred. E construită Catedrala şi nu se împacă cu zodiile. Ne rugăm la Dumnezeu sau la zodii? Trebuie schimbată", a spus Florin Panţiru (33 de ani).

Concert simfonic în Parcul Catedralei

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite