Simboluri păgâne în Parcul Catedralei din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Bacău a montat o fântână arteziană, stilizată cu 12 lame din sticlă încrustate cu semnele zodiacale, care se află la doar câțiva metri de Catedrala „Înălțarea Domnului". Teologii și preoții condamnă amplasarea „zodiilor", care au rădăcinile în credințele „păgâne", lângă cel mai impozant lăcaș de cult ortodox din Bacău.

La umbra Catedralei „Înălțarea Domnului" a crescut aproape neobservată o fântână arteziană, cu 12 foi din sticlă, care au încrustate semnele zodiacului. Construcția a fost avizată favorabil, în urmă cu aproape patru ani, de Primăria Bacău, care nu a sesizat nicio contradicție la mijloc. Aceeași opinie o împărtășesc și liceenii, care consideră că fântâna este „cool". „Oricum, noi tinerii credem mai mult în zodii decât în religie, în Dumnezeul cu barbă. S-au schimbat timpurile", a spus Andrei, un liceean ieșit în pauză la o țigară. Locul a primit deja un nume, „la zodii". „Și ce dacă e lângă biserică? În primăvară, aici se trăgeau, la greu, etnobotanice", a mai spus tânărul. Alți trecători au o altă părere. „Aici s-au tocat bani publici. E de prost gust această fântână, pe care nu am văzut-o niciodată în funcțiune", a spus Gheorghe Popovici.

A continuat Liturghia cu mortul lângă strană! Vezi ce zic enoriaşii şi mai-marii Bisericii

 „Este o construcție cu simboluri păgâne, n-are ce căuta acolo!"

Noua construcție arhitectonică a scăpat ochiului vigilent al Episcopiei Romanului și Bacăului. „Nu comentăm. Este terenul Primăriei, este investiția lor", a spus preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Episcopiei Romanului și Bacăului. Mai mult, reprezentanții Bisericii sunt „la mâna" administrației locale. Asta, deoarece, Catedrala „Înălțarea Domnului" a fost ridicată din banii Consiliului Județean Bacău, ai Consiliului Local Bacău dar și ai contribuabililor. Teologii cred că simbolurile păgâne nu ar trebui să coexiste într-un spațiu dedicat Catedralei. „Zodiile sunt reminiscențe din vechile credințe păgâne. Ca interpretare, ele au fost valabile până la venirea Mântuitorului. Biserica nu le recunoaște. Cred că acele simboluri cu zodii din Parcul Catedralei nu au ce căuta acolo", a spus preotul Marius Popescu, lector universitar dr. în cadrul Facultății de Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

EXCLUSIV Tatăl Nadiei Comăneci, depus în Biserica Sfântul Nicolae. PS Ioachim Băcăuanul va oficia slujba de înmormântare

Parcul, făcut în grabă, în campanie

Noul arhitect al municipiului Bacău, Vasile Geliman, recunoște faptul că în orice zonă trebuie respectată o unitate de sens dar și o coerență arhitectonică a stilului imobilelor. „Tema Parcului Catedralei nu trebuie să fie legată strict de Biserică. Dar, orice este realizat aici nu trebuie să ofenseze Biserica. Când a fost făcută această fântână, nu cred că s-a luat vreun punct de vedere din partea Episcopiei", a spus arhitectul Vasile Geliman. Proiectarea și execuția Parcului Catedralei s-a făcut în scurt timp, în campania electorală din 2008. Parcul a costat mai bine de jumătate de milion de dolari, din bani de la bugetul de stat și bugetul local și a fost realizat în mare grabă de firma Eco Horticultura. Primul copac a fost pus chiar de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

Biserica "Sf. Ion", neîncăpătoare de la prima oră a dimineţii

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite