Bacău: Utilajele de făcut țigări din Onești, posibil fabrici de muniție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabricile de țigări și linia de procesare a tutunului au fost descoperite în zona industrială Rafo. Surse din rândul anchetatorilor afirmă că mașinăriile pot fi transformate oricând în echipamente de producere a cartușelor pentru pistolul mitralieră Kalașnikov.

MAI CITEȘTE

Utilaje pentru țigări de contrabandă găsite la Onești

Bacău: Fabrica de ţigări de la Oneşti a adus un prejudiciu de 25 de milioane de lei

Capitala fabricilor ilegale de ţigări

Cele două fabrici de țigări și linia de procesare a tutunului care au fost descoperite în ultimele două luni de polițiștii băcăuani în zona industrială Rafo din Onești reprezintă o adevărată bombă cu ceas.

Cei care dețineau afacerea erau fie români, fie cu cetățenie dublă româno-moldovenească. Surse din rândul anchetatorilor afirmă că utilajele puteau fi folosite oricând, cu o minimă retușare, pentru producerea cartușelor de calibrul 7,62 mm, pentru pistolul mitralieră Kalașnikov.

"Dimensiunile unui astfel de cartuș sunt identice cu cele ale unei țigări obișnuite. Practic, mașinăriile puteau produce în loc de țigări, muniție", au explicat surse din cadrul anchetei.

Ultima verigă din lanțul afacerii cu țigări de contrabandă a fost scoasă la lumină vineri, iar surpriza a fost una de proporții.

"Este cel mai complex utilaj identificat până în prezent în România. El permite efectuarea unor operațiuni de preparare și pregătire a tutunului", a declarat Gabriel Ștefănescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău.

De fapt, toate mașinăriile au fost aduse din zona de vest a Europei și au început să producă țigări de contrabandă din luna aprilie.

La vamă treceau drept utilaje de asfalt

Aceleași surse mai susțin că utilajele erau declarate la intrarea în țară ca fiind fiare vechi, casate, sau echipamente dezansamblate de prelucrare a bitumului pentru asfaltare.

Apoi, toate părțile componente erau montate la loc și puse pe linia de producție. Valoarea unui astfel de utilaj este cuprinsă între 100.000 și 150.000 de euro, iar banii erau amortizați în două săptămâni prin vânzarea de țigări.

Totuși, Vasile Oprișan, comandantul IPJ Bacău spune că în anchetă nu se va merge pe varianta că utilajele de fabricare a țigărilor urmau să se transforme în utilaje de producere a gloanțelor, deoarece nu s-a găsit niciun indiciu în acest sens.

"Se spune că pe timp de război, mașinile care fac țigări se transformă în fabrici de armament. Eu știu că trebuie și alte scule ca să faci gloanțe. La Onești s-au găsit doar tutun, foițe și timbre de țigări. Nimic altceva", a explicat conandantul Poliției din Bacău.

Bujor Florescu, adjunct al șefului Poliției Române, crede că se poate orice, însă exclude posibilitatea fabricării armamentului la Onești.

"Ipotetic se poate. Depinde de performanțele mașinii. Dar, oricum la o asemenea concluzie nu se poate ajunge decât în urma unor expertize", a spus Florescu.

Fără expertize

Specialiștii în arme și muniții consultați de reporterii ziarului Adevărul afirmă însă că dimensiunile unui cartuș folosit pentru pistolul mitralieră Kalașnikov are aceleași dimeniuni cu o țigară obișnuită.

Ei mai susțin că acest lucru este știut încă din Al Doilea Război Mondial, când unele gloanțe folosite de nemți erau făcute în fabricile de țigări.

"Și gloanțele pentru pistolul Carpați s-au făcut la fabrica de țigări Carpați. Lucrul acesta se știe printre specialiști, însă nu este scris nicăieri în literatura de profil", au mai adăugat același surse. Oficial însă, Liviu Atanasiu, șeful Biroului Arme, Explozibil și Substanțe Toxice din cadrul Poliției Bacău, spune că până la această dată nu s-a făcut nicio expertiză din care să reiasă clar că o țigară și un cartuș au același diametru.

"Trebuie măsurată țigara cu un micrometru. Noi nu am făcut o asemenea comparație până acum. Nu a fost cazul", a declarat Atanasiu. Linia de prelucrare a tutunului și cele două fabrici de ansamblare a țigărilor descoperite în zona industrială Rafo Onești par a nu fi singurele de pe teritoriul țării.

Anchetatorii au mai dezvăluit că numărul acestora s-ar ridica la peste zece, dintre care unele mobile. Oamenii legii au găsit primele indicii ale afacerii cu țigări în urmă cu opt luni iar primele arestări au început pe 20 iulie.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite