Şomerii pun Aradul în topul datornicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restanţele la împrumuturile în lei de la bănci s-au dublat în timp ce, în valută, au crescut de peste patru ori. Tot mai mulţi arădeni care-şi pierd joburile nu îşi mai pot achita creditele luate în perioada de prosperitate.

NU RATA

Începe sezonul grevelor şi disponibilizărilor

Măsura şomajului tehnic se aplică din nou

Posturile vacante, salvarea funcţionarilor publici de la disponibilizare

Potrivit unor statistici furnizate de reprezentanţii Băncii Naţionale Române, Aradul se situează în topul oraşelor cu cei mai mulţi restanţieri la credite. Dacă în 2008, creditele restante ajungeau la valoarea de 45,4 milioane de lei, în 2009 suma a crescut până la 87,6 lei. Specialiştii economici pun acest fenomen pe seama crizei, dar mai ales pe numărul tot mai mare de disponibilizări. Creditele de consum sunt cele care ocupă cel mai înalt loc al podiumului.
„Mi-am cumpărat nişte produse în rate, iar de trei luni sunt în şomaj. Am înţeles că am contractele asigurate şi banca mă scuteşte de la plată cât timp sunt în şomaj”, a povestit Gabriel Vâlcea din Arad.

Creditele se dau tot mai greu
„Anul trecut, persoanele care aveau bani scoşi din bancă veneau să plătească rata măcar o dată la două luni. Din decembrie 2009 însă situaţia s-a agravat. Asta pentru că avem clienţi care au rămas restanţieri şi cu câte patru, cinci luni”, a declarat Otilia Plumbaş, consilier credite la o bancă din Arad. Lucrurile stau la fel şi în ceea ce priveşte creditele în valută, restanţele crescând de la 460.000 de euro la 20 de milioane de euro. Potrivit consilierilor de credit, la ora actuală şi condiţiile de acordare sunt cu mult mai aspre decât în anii trecuţi.
„A crescut salariul minim pentru acordarea unui credit de la 500 la 770 de lei. Persoanele care au deja credite au puţine şanse să se mai îndatoreze. Din datele pe care le avem, Aradul se situează pe locul 12 în topul oraşelor cu cei mai mulţi restanţieri”, a adăugat Otilia Plumbaş.

Restanţierii, reclamaţi la Biroul de Credite
Arădenii care au întârzieri la rate mai mari de 30 de zile sunt trecuţi automat pe lista neagră a Biroului de Credite. Acest lucru înseamnă că orice bancă din ţară va refuza să le mai acorde vreun împrumut pentru că s-au dovedit a fi rău platnici. Restricţia durează de la 3 la 5 ani, în funcţie de perioada de întârziere.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite