Șeful ANAF, Sorin Blejnar, a obținut peste jumătate de million de euro fără ca să facă nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Blejnar, fostu şef ANAF, ar fi implicat în reţeaua celor 17 persoane suspectaţi de evaziune fiscală de 15 milioane de euro
Sorin Blejnar, fostu şef ANAF, ar fi implicat în reţeaua celor 17 persoane suspectaţi de evaziune fiscală de 15 milioane de euro

Șeful Fiscului și soția sa par să fie un cuplu într-adevăr norocos. Fără ca să pună nici un leu într-o afacere, o tranzacție dubioasă cu un teren din județul Arad, le-a umplut buzunarele celor doi cu nici mai mult, nici mai puțin de 583.000 de euro. Potrivit RTV.ro, care a reușit să obțină acte de la Primăria Arad,  Blejnar nu a pus niciun leu la cumpărarea terenului, dar s-a ales cu beneficii.

Jurnaliștii de la România TV au scos la iveală o afacere cu cântec din care șeful Fiscului pare să fi ieșit cel mai în câștig, chiar dacă inițial, acesta și nici soția sa, nu au participat cu nici un leu.

Este vorba despre 73.000 de metri pătraţi de teren, situate în zona comercială a oraşului Arad, cumpărat în anul 2005 de Andreea Blejnar, soția șefului Fiscului, Codruț Marta, omul de încredere a lui Sorin Blejnar și cel care ulterior avea să îi devină șef de cabinet, și alte două persoane. Aceștia, oameni cu dare de mână, au încheiat un contract de asociere și au cumpărat un teren de 70.000 de metri pătrați de la o firmă de imobiliare și alte două persoane fizice.

Conform acestui contract, Radu Pascu, avocat arădean, era principalul finanţator al asocierii, cu 90%, iar soţia lui Blejnar şi Codruț Marta, nu au contribuit cu nimic.

În ancheta celor de la România TV, apare și arădeanul Gabriel Buzna, om de afaceri cunoscut în oraș și bun prieten cu Codruț Marta. Acesta deține două firme în Arad, firme care câștigă contracte pe bandă rulantă de la Consiliul Judeţean Arad şi Direcţia de Finanţe Publice Arad, instituţie care este în subordinea ANAF.

Revenind la teren, jumătate din acesta urmează să fie vândut la nici un an de când este cumpărat. Prețul de vânzare este nu dublu, ci de cinci ori mai scump, deși conform analiștilor imobiliari citați de RTV.ro, aceștia spun că era imposibil, la acel moment al pieţei, ca preţurile să crească atât de mult.

ANAF-ul a avut un rol-cheie în arestarea vicepreşedintelui de la Curtea de Apel Timişoara. Vezi ce spune Sorin Blejnar!

Această jumătate de teren a fost vândută doar de principalul finanţator, Radu Pascu, avocat din Arad şi Andreea Blejnar, dar şi Sorin Blejnar. Familia comisarului a luat peste 583.000 de euro, deşi în asocierea iniţială nu puseseră niciun ban. Drept confirmare că Blejnar a încasat banii, cei de la RTV susțin că semnătura șefului Fiscului apare în documentele celor de la Raiffeisen Bank, din momentul în care acesta a fost să își ridice banii.

Unde a ajuns terenul?

Tot potrivit RTV.ro, firma la care a ajuns terenul este Sarmis Expert, căreia anterior, Ropotamo Expert i-a cesionat dreptul de cumpărare.
În monitorul oficial din 2007,  firma Sarmis Expert apare ca fiind deţinută de două societăţi străine al căror reprezentant este aceeaşi persoană cu reprezentantul Ropotamo Expert, într-o firmă făcută cu Dinu Patriciu. Firma Ropotamo, de altfel, a apărut în presa centrală ca fiind a unui antreprenor irlandez implicat în tranzacţii ilicite. Una dintre asocierile Ropotamo este cea cu clanul condus de afaceristul libanezo-american Hassan Awdi.

Procesul lui Blejnar cu fosta directoare care l-a numit “regina corupţiei din vămi”, amânat a opta oară

Interesant este însă că dosarul Rodipet, în care fraţii Awdi sunt acuzaţi de spălare de bani, abia acum a putut fi terminat, după ce s-a întrerupt, coincidenţă sau nu, exact în 2006, la momentul tranzacţiei terenului. Ancheta a stagnat, în principal, din cauza unui raport ANAF care nu a mai fost trimis către procurori.

Citește și:

Ungureanu: Oficiul Spălării Banilor şi ANAF să aducă bani la buget

Premierul vrea să îl înlăture pe Sorin Blejnar de la ANAF. PDL se opune

Şeful ANAF, Sorin Blejnar, mai are încă aliaţi puternici în PDL

 Şeful ANAF, Sorin Blejnar, cercetat penal. Boc: Nu am nicio informaţie despre anchetă

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite