Primarul din Abrud: „Vrem demiterea lui Sorin Blejnar şi scuze pentru locuitorii din Apuseni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul de Abrud, Tiberiu Rațiu, este surprins de schimbarea de situație în cazul funcţionarului Csibi Barna, care ar fi trebuit să se preyinte astăzi la noul loc de muncă de la Administraţia Finanţelor Publice Abrud. Potrivit acestuia, abrudenii erau convinși că Csibi Barna va ajunge astăzi în Ţara Moţilor.

Citiţi şi: VIDEO Csibi Barna, „călăul“ lui Avram Iancu, nu mai merge la Abrud. Şi-a luat concediu de odihnă

Aseară, în jur de 150 de persoane din localitățile Abrud, Roșia Montană, Bucium și Ciuruleasa s-au strâns la Primărie, pentru a-i cere primarului de Abrud să ia măsuri cu privire la decizia șefului ANAF, Sorin Blejnar, de a-l detașa pe Csibi Barna la Finanțele din oraş.

"S-au adunat toți cei 15 consilieri locali, a venit chiar și primarul din Roșia Montană, cu vreo 50 de localnici de acolo. Am transmis o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, în care am cerut, punctual, soluționarea acestui caz, pentru a nu se ajunge la declanșarea unor conflicte care nu sunt dorite în zonă", a declarat primarul Rațiu.

Proteste faţă detaşarea lui Csibi Barna la Finanţele din Abrud. Extremistul maghiar care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu, trimis în concediu forţat

În scrisoarea deschisă, s-a cerut "Revocarea de îndată a deciziei de deaşare a lui Csibi Barna la Abrud, astfel încât el să poată răspunde în fața organelor abilitate ale statului de faptele sale acolo unde le-a făcut; Persoana care a propus o astfel de măsură să fie demisă de îndată de către Guvernul României, cu solicitarea ca Sorin Blejnar să prezinte scuze locuitorilor din zona Munților Apuseni".

Csibi Barna, “persona non grata” la Abrud. Moţii nu îl vor pe “călăul” lui Avram Iancu

Primarul orașului Abrud a arătat că se aștepta, totuși, ca Csibi Barna să îşi preia în această dimineață atribuțiile de serviciu la Finanțe. "E foarte bine că și-a luat concediu! Până ieri seară, situația era clară: ne așteptam să vină. Foarte bine că nu a venit. Noi nu avem treabă cu omul Csibi Barna, noi avem treabă cu cel care a luat decizia de a-l muta disciplinar aici. Blejnar are să și-o ia în barbă!", a mai spus primarul.

Maghiarii din Abrud se dezic de Csibi Barna

Peste 100 de moţi s-au adunat la ora 12.00 în centrul orașului, în faţa Bisericii Reformate, la bustul lui Avram Iancu, pentru a protesta împotriva deciziei ANAF de a-l detașa pe Csibi Barna în inima Munților Apuseni.

Scrisoarea transmisă premierului Emil Boc:

Cetăţenii prezenţi în data de 20.03.2011 la Primăria oraşului Abrud,
adresează
Primului Ministru al României,  Domnul Emil Boc
prezenta
SRISOARE DESCHISĂ

    Având în vedere ordinul de detaşare al domnului Csibi Barna la Direcţia Finanţelor Publice Abrud şi derularea faptelor de la Miercurea Ciuc în care acesta a fost implicat;
    Ţinând cont de starea emoţională creată în zona Munţilor Apuseni unde Avram Iancu este un simbol al luptei pentru libertatea poporului român, faţă de faptele prezentate de mass-media în care domnul Csibi Barna a fost implicat;
    Constatându-se voinţa celor prezenţi astăzi, 20.03.2011 la Consiliul Local Abrud : primari, consilieri locali, membrii ai comunităţii, reprezentanţi ai organizaţiilor şi societăţilor culturale şi cultural-patriotice semnatari ai prezentului document,
    Vă rugăm să vă implicaţi în soluţionarea de îndată a următoarelor solicitări, pentru a nu se ajunge la declanşarea unor conflicte care nu sunt dorite în zonă, de către niciunul din cei prezenţi dar care pot apărea datorită unei decizii total neinspirate legată de detaşarea persoanei mai sus menţionată:
1.    Revocarea de îndată a deciziei de detaşare a domnului Csibi Barna la Abrud, astfel încât el să poată răspunde în faţa organelor abilitate ale statului de faptele sale acolo unde le-a făcut; decizia de aducere a lui în această zonă este cel puţin neinspirată dacă nu neprofesionistă.
2.    Persoana care a propus o astfel de măsură să fie demisă de îndată de către Guvernul României, cu solicitarea ca acesta să prezinte scuze locuitorilor din Zona Munţilor Apuseni.
3.    Nu este cazul ca o o faptă antinaţională să fie sancţionată pe linie administrativă.

Din discuţiile purtate, o parte din persoanele prezente la întâlnire, şi-au manifestat intenţia de a intra în greva foamei dacă nu se soluţionează prezentele solicitări în faţa Primăriei Abrud.

Domnule Prim Ministru, o detaşare poate fi legală pe teritoriul României, dar a utiliza aceasta în condiţiile unui conflict care poate deveni conflict interetnic este un gest iresponsabil şi atmosfera care a fost deja creată nu trebuie să fie tratată cu superficialitate de dumneavoastră.

Prin urmare, este absolut necesar ca domnul Csibi Barna să fie chemat de îndată la post, astfel ca în dimineaţa zilei de 21.03.2011 acesta să nu mai fie nevoit să se prezinte la Abrud.

Vă asigurăm, de asemenea, toţi cei prezenţi la întâlnirea de la Abrud că noi ne înţelegem în zonă cu toate grupurile etnice, avem o viaţă liniştită din acest punct de vedere dar constatăm din cele dezbătute azi, de persoane responsabile din comunitate că nu este cazul ca Munţii Apuseni să fie umiliţi cu o măsură care contravine oricăror norme europene de rezolvare a unei astfel de situaţii.

Cu speranţa că glasul moţilor va fi la timp şi corect ascultat de către dumneavoastră, vă prezentăm adânca noastră consideraţie şi speranţă de a ne păstra în rândul ţărilor europene care nu au probleme interetnice.

Au fost prezenţi la această întâlnire :
1.    Consilierii Locali ai Consiliului Local Abrud
2.    Primarul orasului Abrud
3.    Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu” Abrud
4.    Asociaţia pensionarilor „ Ioan Buteanu” Abrud
5.    Asociaţia cadrelor militare în rezervă „ Detunata 5”
6.    Asociaţia părinţilor „H.C.C. „ Abrud
7.    Grupul de iniţiativă Pro Roşia Montană
8.    Primarul comunei Roşia Montană
9.    Cetăţeni ai localităţilor Abrud, Bucium, Roşia Montană, Ciuruleasa

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite