Pericol la Ocna Mureş. O porţiune de pământ s-a prăbuşit în crater UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craterul format în decembrie 2010 la Ocna Mureş, ca urmare a surpărilor de teren, revine în atenţie. O parte importantă a malului dinspre zona sondelor de exploatare a sării s-a prăbuşit miercuri în lac.

UPDATE: Declaraţia directorului de la Salina Ocna Mureş, Sorin Cristea, pentru Ocna Mureş Online: „Prăbuşirile de mal observate pe data de 14 septembrie anul curent s-au datorat continuării efectului de taluzare care s-a accentuat după seceta îndelungată din această vară, apa din gropi scăzând cu peste un metru. Astfel asupra pereţilor nu s-a mai exercitat presiune şi acolo unde existau  fisuri în mal încă din decembrie s-au produs aceste surpări de mal. La suprafaţă, malurile sunt aproape verticale însă la unu-doi metri adâncime, apa a săpat în pereţi goluri care duc periodic la prăbuşirea porţiunilor de mal aflate deasupra luciului apei.

Agitaţia apei observată tot atunci s-a datorat prăbuşirii unei cantităţi însemnate de pământ fapt ce a dus şi la modificarea luciului apei, pacură existentă încă din decembrie schimbându-şi poziţia pe luciul apei. Mirosul neobişnuit simţit tot în aceeaşi zi nu a avut nici o legatură cu surpările de mal. Periodic în câmpul de sonde se trece la eliberarea presiunii de la anumite sonde care are ca rezultat eliberarea în atmosferă a unor gaze acumulate în adâncuri. Mirosul resimţit este o combinaţie între miros de păcură şi sulf.

Taluzarea continua şi în prezent la groapa formată în decembrie. De altfel lacul format se întinde în prezent cu aproape 40% mai mult faţă de primele zile din decembrie când măsura puţin peste 5000 mp iar în prezent măsoră peste 7000 mp. Ceea ce e bine de reţinut este că aceste taluzări continuă doar spre celelalte lacuri şi nu spre zonele locuite. Solul de lângă zonele locuite (chiar şi cel aflat sub fosta parcare a magazinului PLUS) împiedică astfel de fenomene datorită structurii solide, lucru dovedit şi de cei care au luat mostre din respectivul sol. Se fac demersuri la SNS Bucureşti pentru a se trece la casarea şi apoi dezmembrarea sondei aflate în imediata aproiere a lacului.

Împreuna cu Institutul de cercetari miniere MINESA se efectuează încă din decembrie numeroase studii, în jurul ultimului lac aflându-se peste 110 senzori de la care se preiau datele lunar. În plus aceste studii vizeaza întreg câmpul de sonde şi zonele adiacente. Rezultatele acestui studiu vor apărea cel târziu anul viitor în primăvară. În funcţie de rezultatele studiului se va trece la executarea unor lucrări complexe de drenare a apei, care după cum se ştie e principala cauză care a dus la surparea pământului de sub magazinul Plus. În momentul în care se reuşeşte realizarea acestor obiective putem spune că pericolul a trecut.“

Evenimentul a avut loc în jurul orei 15.00. Mai mulţi localnici aflaţi în apropierea lacului au auzit zgomote în apa din lac, provocate de prabuşirea unor porţiuni mai mari din mal ca efect al taluzării. Surparea malului s-a produs în zona opus ă locuinţelor, astfe încât nu există deocamdată un pericol în acest sens.

Singura problemă care poate apărea este prăbuşirea celei mai apropiate sonde de lac. „Taluzarea are loc în jurul sondei de lângă groapă. Surparea malului are loc spre sondă, deci spre celelalte gropi şi nu spre zonele locuite“, a spus primarul Augustin Draguţ.

Pe lacul format în crater a apărut şi o pată mare de păcură. De altfel, în tot oraşul Ocna Mureş se simte un miros puternic de păcură. Substanţa era folosită în procesul de extracţie a saramurii de către exploatarea Salina.

Surparea de teren din decembrie a provocat prăbuşirea supermarketului Plus şi a unor anexe de la câteva locuinţe. Autorităţile au iniţiat un studiu pentru a stabili cauzele dezastrului şi pentru a remedia situaţia existentă.

Citiţi şi: Ocna Mureş, oraşul care se scufundă

FOTO VIDEO Vezi cum înghite pământul un supermarket în centrul oraşului Ocna Mureş, după surparea unei galerii de mină

Disperare printre evacuaţii din Ocna Mureş: „În loc de cadoul de Crăciun, avem un dezastru“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite