Ocna Mureş, lovită şi de închiderea fabricii UPSOM după dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alunecările de teren au acutizat criza socială în care s-a afundat localitatea după oprirea activităţii la combinatul de produse clorosodice UPSOM SA. 800 de persoane au fost trimise în şomaj după ce fabrica s-a închis din cauza datoriilor

Fabrica s-a închis în februarie 2010 după ce nu a mai putut plăti datorii de peste 30 de milioane de euro la Romgaz şi BCR. Aproximativ 800 de oameni au fost trimişi în şomaj în luna septembrie 2010.

„Fabrica ţinea oraşul în viaţă“

Adrian Martin (38 de ani) este unul dintre sutele de disponibilizaţi de la UPSOM. Este căsătorit şi are o fetiţă de 7 ani. De patru luni de zile este nevoit să se descurce cu ajutorul de şomaj în valoare de 440 de lei şi cu salariul soţiei de 500 de lei. „Cu aceşti bani plătesc rata la bancă în valoare de 240 de lei. Aceasta după ce am restructurat creditul. Am obţinut o reducere la jumătate a ratei pe o perioadă de şase luni. Restul banilor merg pe întreţinere şi cheltuieli. Nu mai putem face nimic altceva”, a spus Adrian Martin.

A reuşit să nu aibă, deocamdată, datorii la bancă. „Sunt cu ratele la zi, dar ştiu mulţi alţi disponibilizaţi de la combinat care nu reuşesc să îşi plătească banca. Nu ştiu cum se vor descurca“, a completat acesta. Bărbatul crede că, dacă fabrica nu va fi repornită, atunci oraşul va fi terminat din toate punctele de vedere. „Va fi un dezastru. Fabrica ţinea oraşul în viaţă. Dar cu actuala tehnologie care este la UPSOM nu se poate face nimic“, a afirmat fostul angajat de la UPSOM.

Adrian Martin a fost disponibilizat din postul de lăcătuş şi era plătit cu 820 de lei pe lună. La plecarea din firmă, disponibilizaţii trebuiau să primească trei salarii compensatorii, în valoare de aproximativ 800 de lei. Nu au primit decât două, ultimul fiind încasat abia ieri, 4 ianuarie 2011. „Până în noiembrie anul trecut ar fi trebuit să primim toţi banii. Cu mari eforturi şi presiuni am primit două salarii. Nu ştiu când vom încasa şi ultimii bani“, a mai spus Adrian Martin.

Datele statistice ale AJOFM arată o rată a şomajului de 10 la sută, respectiv un număr de aproximativ 1.000 de şomeri, la o populaţie activă de 10.000 de persoane. Neoficial, rata şomajului este de 40 la sută. 4.000 de oameni nu au un loc de muncă. AJOFM Alba nu a avut de luni de zile un loc de muncă disponibil pentru Ocna Mureş. Potrivit primarului Augustin Drăguţ, închiderea fabricii înseamnă pierderea a 700.000 de lei pe an, adică a unei treimi din valoarea bugetului local.

Proprietarii au plecat în India

Situaţia economică a societăţii este agravată de faptul că reprezentanţii acţionarului majoritar, compania Gujarat Heavy Chemicals Limited  (GHCL) se află la mii de kilometri în India.

„Este foarte greu de comunicat cu conducerea. În afară de distanţa mare ne lovim de procedurile care întârzie foarte mult schimbul de informaţii. Primim răspuns o dată pe lună la solicitările noastre. Ne-au spus că sunt gata să investească în tehnologie dacă analiza economică efectuată în prezent de o firmă germană va arăta că societatea poate fi profitabilă. Din punctul meu de vedere, cu investiţii importante fabrica poate să aibă profit“, a declarat Ioan Bogdan, directorul UPSOM.

Citiţi şi: Acum 100 de ani, galeriile de la Ocna Mureş se puteau vizita. Vezi cum aratau minele

Resturile din craterul de la Ocna Mureş nu pot fi curăţate până la primăvară

Harta oraşului Ocna Mureş după dezastru. A apărut un lac uriaş în crater

Locuitori din Ocna Mureş: „Avem un oraş distrus! Cine va mai sta aici?“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite