Joaca de-a pistolarii în Alba. Autoapărare sau „drogul“ puterii și intimidarea adversarului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul caz anchetat de polițiștii din Alba scoate la iveală un motiv banal pentru care un tânăr din Cugir și-a „descărcat“ pistolul cu bile spre un șofer de TIR. Nu a fost servit preferențial într-un bar din localitatea Șibot.

Scena violentă de sâmbătă, 14 ianuarie, a avut ca punct de plecare un motiv banal. Pistolarul, bine amețit de aburii alcoolului,susțin polițiștii, și-a ieșit din minți când a văzut că șoferul de TIR aflat la o altă masă în același local a fost servit de barman înaintea lui. Interesant este faptul că niciunul dintre cei cinci  camarazi care-l însoțeau pe pistolar nu s-au deranjat să-l oprească înainte de a-l lua la țintă pe șoferul de TIR. Din cele trei bile,doar una l-a nimerit, în zona toracelui. Medicii au constatat că viața nu i-a fos pusă în pericol și nu l-au internat.

În schimb, pistolarul a încercat să scape de răspundere,s-a ascuns imediat după conflictul din bar. Ulterior, a fost prins și reținut de poliţişti . DETALII AICI


Un alt tânăr, Vasile Bogdan Potopea din Alba Iulia,a ales pe 13 octombrie 2011,  să-i sperie pe  pe doi interlopi din Sibiu cu un pistol de tip „Air Soft”. Scena a avut loc  în fața Tribunalului Alba. Chiar dacă arma era una de jucărie, s-a dovedit  sperietoare pentru că semăna  cu una reală pentru un ochi neantrenat. DETALII AICI

Armele de jucărie par a fi unealta ideală și pentru jafuri. Cazul lui Rareş Raita, de 25 de ani, tânărul care a jefuit benzinăria Rompetrol din Alba Iulia, în septembrie 2011, este elocvent. Imaginile luate de sistemul de supraveghere arată că bărbatul a reuşit în doar un minut să intre în benzinărie, să se facă temut în faţa celor doi angajaţi ai benzinăriei, un bărbat şi o femeie, cu ajutorul unui pistol de jucărie şi să plece cu suma de 1.000 de lei. Tânărul care şi-a riscat libertatea pentru 1.000 de lei, de care nici n-a apucat să se bucure, riscă să petreacă după gratii între 5 şi 20 de ani, după ce poliţiştii au încadrat fapta sa la infracţiunea de tâlhărie. DETALII AICI


Actuala lege care reglementează regimul armelor pare să ofere muniţie pistolarilor de ocazie. Dacă s-ar limita utilizarea armamentului doar la domiciliu, atunci nu am mai auzi de împuşcături în baruri, trafic sau pur și simplu pe stradă.Până atunci,  șmecherul care vântură prin aer un pistol,fie el și neletal,  sau îl foloseşte după bunul plac, scapă cu dosar penal,  în timp ce poliţiştii care se încumetă să tragă după infractori trebuie să scrie zeci de rapoarte.


Filtrele legale de control a pistolarilor sunt testele medicale şi psihologice,  cursurile de instruire sau condamnări penale, dar esența problemei rămâne neschimbată. O armă de foc, fie ea și neletală, este folosită pentru autoapărare sau, de fapt, pentru „drogul“ puterii și intimidarea adversarului? Aici, ar trebui să apară controlul statului. Și, cum s-a dovedit de atâtea ori,civilizația și nivelul de cultură sunt factori esențial și în problema „pistolarilor“.

Zicala „Violența naște violență“ pare mai adevărată ca oricând și ne arată că legea armelor este ciuruită din toate direcțiile.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite