Irineu Bistriţeanul, întronizat de Patriarhul Daniel. Noul Arhiepiscop Ortodox a ajuns la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irineu Bistriţeanul a ajuns la Arhiepiscopie
Irineu Bistriţeanul a ajuns la Arhiepiscopie

Irineu Bistriţeanul va fi întronizat duminică, 5 iunie, în prezenţa Patriarhului Daniel şi a Mitropolitului Andrei, cel care a condus până acum frâiele Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba şi Mureş. Ceremonia de întronizare va avea loc în Catedrala Încoronării, iar cei aproximativ 3.000 de credicioşi aşteptaţi la Alba Iulia vor putea urmări slujba pe un ecran video.

Comunitatea ortodoxă din Alba se pregăteşte intens pentru evenimentul întronizării noului Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia şi Mureş, Irineu Bistriţeanul. Ceremonia va avea loc duminică, 5 iunie 2011, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

Ceremonia, condusă de Patriarhul Daniel

Slujba de Liturghie va începe la ora 9.30, se va încheia în jurul orei 11.45 şi va fi celebrată de un sobor de preoţi, în frunte cu Patriarhul Daniel. După liturghie va avea loc ceremonia de întronizare şi de ridicare în rangul de Arhiepiscop a Episcopului Irineu Bistriţeanul. Înaltul Ierarh a ajuns astăzi la Alba Iulia pentru a pregăti evenimentul de duminică.

Irineu Bistriţeanul a ajuns la Arhiepiscopie

A fost prezent şi şeful ANOFM, secretarul de stat Silviu Bian

Ceremonia de întronizare va începe cu citirea gramatei mitropolitane, adică decretul prin care ÎPS Irineu Bistriţeanul este numit arhiepiscop de Alba Iulia. Îmbrăcat în mantia specifică funcţiei, va primi din partea mitropolitului Andrei Andreicuţ însemnele de arhiepiscop: cârja arhiepiscopală, crucea de binecuvântare şi camilafca neagră, care-i va fi pusă pe cap.

La ceremonia de la Catedrala Încoronării sunt aşteptaţi să participe aproximativ 3.000 de credincioşi şi preoţi din judeţele Alba, Mureş şi Cluj. Pentru ca întreg ritualul să poată fi urmărită şi de credincioşi, în curtea Arhiepiscopiei va fi amplasat un ecran gigant, care va primi semnal video de la carul Televiziunii Române, ce va transmite slujba în direct. Ulterior, Patruiarhul Daniel îl va conduce pe Irineu Bistriţeanul pe scările de la intrarea în Catedrală pentru a-i binecuvânta pe credincioşii prezenţi.

Continuă proiectele Mitropolitului Andrei

Reprezentanţii Arhiepiscopiei spun că prezenţa Patriarhului la Alba Iulia este este un semn de cinste şi preţuire. Noul Arhiepiscop de Alba Iulia a fost ales în 19 mai de membrii Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu 29  de voturi din 42 exprimate. Contarcandidatul său a a fost ÎPS Andrei Făgărăşanul.

Irineu Bistriţeanul a ajuns la Arhiepiscopie

„Îmi propun să continui în Arhiepiscopia din Alba Iulia învăţământul teologic, atât la seminar cât şi la facultate. Nu trebuie să uităm nici de Radio Reîntregirea. De asemenea, voi continua activitatea de asistenţă socială, începută de Andrei Andreicuţ. În al treilea rând propun o participare sufletească mai profundă la Sfânta Liturgie, o interiorizare a mesajului liturgic“, a declarat ÎPS Irineu.

Irineu Bistriţeanul a fost contracandidatul lui Andrei Andreicuţ la Mitropolia Clujului. A devenit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului în urmă cu 20 de ani.

Citiţi şi: Irineu Bistriţeanul este noul Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia

ÎPS Irineu Bistriţeanul, noul Arhiepiscop de Alba Iulia: „Voi continua moştenirea social-culturală lăsată de Andrei Andreicuţ“

Cine este Irineu Bistriţeanul, noul Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite