ÎPS Irineu Bistriţeanul, noul Arhiepiscop de Alba Iulia: „Voi continua moştenirea social-culturală lăsată de Andrei Andreicuţ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Arhiepiscop de Alba Iulia , a fost ales joi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu 29  de voturi din 42 exprimate. Irineu Bistriţeanul va fi întronizat pe 5 iunie, în prezenţa lui Andrei Andreicuţ, cel care a condus până acum frâiele Arhiepiscopiei.

Membrii Sfântului Sinod întruniţi joi, la reşedinţa din Dealul Mitropoliei, aveau dreptul de a nominaliza şi un al treilea candidat pentru scaunul vacant de la Alba Iulia.

ÎPS Irineu Bistriţeanul, ales cu 29 de voturi

Cei 42 de ierarhi prezenţi, au considerat că sunt suficiente nominalizările făcute de Sinodul Mitropolitan de la Cluj pe 9 mai: Episcopii Irineu Bistriţeanul şi Andrei Făgărăşanul.  ÎPS Irineu Bistriţeanul a fost ales cu 29 de voturi din 42 exprimate de membrii Sinodului BOR.

„Îmi propun să continui în Arhiepiscopia din Alba Iulia învăţământul teologic, atât la Seminarul Teologic, cât şi la Facultatea de Teologie. Nu trebuie să uităm nici de Radio Reîntregirea. De asemenea, voi continua activitatea de asistenţă socială, începută de Andrei Andreicuţ. În al treilea rând propun o participare sufletească mai profundă la Sfânta Liturgie, o interiorizare a mesajului liturgic“,a punctat ÎPS Irineu Bistriţeanul, imediat după procesul de alegeri.

Andrei Andreicuţ, ierarhul care a ocupat până acum scaunul de la Alba Iulia a fost felicitat de Patriarhul Daniel pentru modul în care a „ gestionat în perioada interimatului problemele Arhiepiscopiei  Alba Iulia  şi pentru  „pregătirea procesului de alegeri pentru scaunul arhiepiscopal rămas vacant odată cu alegerea sa ca mitropolit al Clujului“.

Alegere aşteptată

Irineu Bistriţeanul, a fost contracandidatul lui Andrei Andreicuţ la Mitropolia Clujului. Înteresant este faptul că  a  declarat că, dacă nu va câştiga scaunul mitropolitan, nu va mai candida pentru niciun alt tron episcopal din România. A devenit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului  în urrmă cu 20 de ani. A primit titlul de ,,Bistriţeanul” şi a fost hirotonit şi instalat în catedrala eparhială din Cluj-Napoca.

O pată neagră în biografia Preasfinţitului este „rătăcirea“ sa de la începutul anilor ’90, când a recunoscut că a fost adeptul unei secte religioase cunoscute sub bunele de Grupul de la Glodeni-Pucioasa,  care practică au un stil de viaţă cu totul special. Înaltul ierarh face parte din aripa tradiţionalist-conservatoare a Bisericii Ortodoxe Române, opusă celei ecumeniste, al cărei lider este chiar patriarhul Daniel.

Vestea alegerii lui Irineu Bistriţeanul a fost primită cu bucurie în sânul Arhiepiscopiei din  Alba Iulia. „Era o alegere aşteptată. Se prefigura numele lui Irineu Bistriţeanul ca viitor Arhiepiscop, dacă luăm în calcul activitatea sa cultural-spirituală bogată. Cred că viitorul Arhiepiscop are obligaţia moral spiritual de a continua ceea ce a clădit ÎPS Andrei Andreicuţ. Mă refer aici la moştenirea cultural-spirituală şi socială. Din partea noastră va avea tot sprijinul necesar “, a apreciat Remus Onişor consilier bisericesc la Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia.

Irineu Bistriţeanul  va fi întronizat ca Arhiepiscop în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, pe 5 iunie. Practic ceremonia va avea loc cu o săptămână înainte de Rusalii, în prezenţa Mitropolitului Andrei Andreicuţ.

Andrei Andreicuţ, iearahul care a gestionat timp de 20 de ani problemele bisericilor dIn Alba şi Mureş  a declarat imediat după finalizarea procesului de alegeri din Dealul Mitropoliei că: „Pentru mine este o mare bucurie. Îl cunosc pe ÎPS Irineu Bistriţeaniul încă din anii tinereţii, când drumurile noastre se intersectau în Maramureş, spre gară, şcoală şi spre mănăstiri“, a punctat mitropolitul Clujului.

Citiţi şi: Irineu Bistriţeanul este noul Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia

Cine este Irineu Bistriţeanul, noul Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite