UPDATE Irineu Bistriţeanul este noul Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru scaunul vacant de la Alba Iulia au fost desemnaţi până astăzi doi candidaţi: Andrei Făgărăşanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi Irineu Bistriţeanul, Episcopul-vicar al Vadului, Feleacului şi Clujului. Decizia finală aparţine Sinodului BOR.

UPDATE ora 12.20: Noul Arhiepiscop de Alba Iulia este Irineu Bistriţeanul, Episcopul-vicar al Vadului, Feleacului şi Clujului. A obţinut 29 de voturi din 42 exprimate. Andrei Făgărăşanul a obţinut 13 voturi. Slujba de întronizare va avea loc la Catedrala Încoronării din Alba Iulia în 5 iunie 2011.

Cine este Irineu Bistriţeanul, noul Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia

UPDATE, ora 10.20:

EXCLUSIV Fotografii din timpul lucrărilor Sinodului BOR

La reşedinţa Patriarhală din Bucureşti sunt prezenţi 42 de ierarhi. Zece sunt absenţi, fie din motive de sănătate, fie de distanţă. dacă luăm în calcul ierarhii din Australia şi America de Nord.

image

Lucrările Sinodului BOR au început cu o meditaţie teologică ce are ca temă responsabilitatea Episcopului faţă de Episcopia sa, ţinută de ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

image

Ulterior, se vor prezenta CV-urile celor doi ierarhi nominalizaţi pentru scaunul arhiepiscopal de la Alba Iulia: Andrei Făgărăşanul,Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi Irineu Bistriţeanul, Episcopul-vicar al Vadului, Feleacului şi Clujului.

Potrivit reglementărilor BOR, Patriarhul Daniel îi va întreba apoi membrii Sinodului, dacă mai propun şi un al treilea candidat. 

Cei doi ierarhi au fost desemnaţi de către Sinodul Mitropolitan  pe 9 mai, iar în ziua următoare, Adunarea Eparhială a Mitropoliei Clujului a anunţat menţinerea celor două propuneri.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române are însă dreptul de a nominaliza astăzi încă un candidat.

image

Episcopii Irineu Bistriţeanul şi Andrei Făgărăşanul

În total, 9 membri ai Sinodului BOR îndplinesc condiţiile pentru a fi propuşi pentru scaunul Arhiepiscopal de la Alba Iulia.

Întrunirea Sinodului BOR la reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, va începe în jurul orei 10.00. Scaunul arhiepiscopal de la Alba Iulia a fost ocupat de Andrei Andreicuţ până la numirea sa ca mitropolit al Clujului, în 18 martie.

Citiţi şi: Se fac cărţile pentru scaunul de Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia

Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ este succesorul lui Bartolomeu la Mitropolia Clujului

Ultima zi a mitropolitului Andrei Andreicuţ la Alba Iulia (VIDEO)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite